Az utcán is találkozhattok Vasarely alkotásaival

Mirror blogjaMirror @ 2016.04.10. 16:49Műlapok
Bizonyára ti is találkoztatok már Vasarely "mozgó", szinte vibráló geometrikus képeivel. Nem kell azonban múzeumba mennetek ahhoz, hogy eredeti Vasarley-alkotásokat lássatok.
Bizonyára ti is találkoztatok már Vasarely "mozgó", szinte vibráló geometrikus képeivel. Nem kell azonban múzeumba mennetek ahhoz, hogy eredeti Vasarley-alkotásokat lássatok. Elég, ha kiléptek az utcára, hiszen hazánkban a művész négy remekművét is megcsodálhatjátok köztéri szobrok és épületdíszek formájában.

Ezen a napon 108 éve született Pécsen Victor Vasarely (születési nevén Vásárhelyi Győző) francia-magyar festőművész, akit az optikai festészet (vagy op-art) atyjának is neveznek.

Vasarely munkáival igyekezett megszabadítani a művészetet „elitista” hagyományaitól. Jelmondata az 1950-es évektől az volt:

"a művészet legyen elérhető mindenki számára."

Jel-szobor Pécsen (1977)

Vasarely részletes színvázlattal és dokumentációval ajándékozta szülővárosának a Jel-szobor tervét, amelyhez valószínűleg Tridim Q című festményét vette alapul. A 15 színárnyalatban pompázó szobrot végül 1977-ben adták át. A hatszög síkjából kiemelkedő vagy bemélyedő kettős kocka azóta is gyakran becsapja az arra járók szemét.

Geometrikus kép a Déli Pályaudvar előtt (1986)

Ha utaztatok már a Déliből, szinte biztos, hogy elmentetek a világhírű művész alkotása mellett. A vasbeton oszlopon színes kerámialapokból készült kompozíciót a pécsi Jel-szobor testvérének is tekinthetjük.

Ez egyébként már a második Vasarely-féle Geometrikus kép ezen a helyen. Az első murália sajnos elpusztult a nyolcvanas évek elején.

Győri Nemzeti Színház épületdíszei (1978)

A Győri Nemzeti Színház modern épülete kitűnik a barokk belváros házai közül. Két oldalát Vasarely geometrikus formái díszítik. A mozaikok érdekessége, hogy az egyik oldalon lévő kép a másik inverze.

Lecek Kecelen (1984)

Kecel ezt a Vasaraly alkotást dr. Koszta Sándor állatorvosnak köszönheti. Ő levelezte le a nagy művésszel, hogy a város nagy örömmel venné, ha a nevelési központ UNESCO-díjas épületét Vasarely-kompozíció díszítené. Vasarely először elutasította a kérést, később mégis meggondolta magát, és terveket adományozott a mozaik elkészítéséhez. Az alkotásnak a Lecek címet adta, ami nem más, minta város nevének fordítottja.

Pilar cikke, forrás: http://szubkult.blog.hu/2016/04/09/az_utcan_is_talalkozhattok_vasarely_alkotasaival

Mivel magam is szobor- illetve Köztérkép rajongó vagyok, cikkeimet Tamás kérésére itt is publikálom. Bízom benne, hogy örömet szerzek velük.
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok

Hozzászólások

Hozzászólás írása...