Fehér árnyékok Málta tengerpartján

Mirror blogjaMirror @ 2015.09.08. 14:05Műlapok
 
Málta tengerpartján fehér árnyékok korzóznak veletek. A Nap járásának megfelelően ugyanabban az időben bukkannak fel, mint a tengerparton sétálók általában. Vajon hogyan lehetséges ez? Mindjárt elmondom, de annyi bizonyos, hogy ha látni szeretnétek ezeket, bizony
bele kell mennetek ebbe a "napfényjátékba".

A "Fehér Árnyékok" című szobor Máltán, Sliema tengerparti sétányán áll. Első ott tartózkodásom alatt, már 2005-ben is feltűnt ez a különleges, "lyukas" alkotás. Lényegére viszont csak idén nyáron jöttem rá. A márványtömb kivágásai, pontosabban az azokon átvetülő fehér árnyékok mutatták meg, mit is szimbolizál.

Az alkotó, Richard England építész ingyen készítette el az alkotást arra az alkalomra, amikor Málta kormány 2002-ben felújította és felavatta a másfél kilométer hosszú sliemai sétányt.

A fehér márványtömbbe vágott emberi alakok (családok, csoportok) sziluettje a nap járásától függően fehér árnyékot vetnek a fal előtti függőleges márványlapra: a kora reggeli és délutáni órákban (Illetve este, lámpafénynél).

Viszont a forró déli órákban - amikor a nap magasan jár - az árnyékok szinte eltűnnek. Akárcsak mi. A "Fehér Árnyékok" ugyanis minket, a tengerparton sétálókat szimbolizálják: ugyanúgy korzóznak a nap állásától függően, főleg reggel, délután és este. A déli melegben - a szieszta idején - pedig ők is üresen hagyják a sétányt.

A szobor szinte ugrat, provokál minket, hiszen a fehér árnyékok csak bizonyos napszakban léteznek. Ha látni szeretnétek őket, "együtt kell játszanotok a játékot", vagyis velük egy időben kell megjelennetek a sétányon.


Pilar cikke, forrás: http://szubkult.blog.hu/2015/09/01/feher_arnyekok_malta_tengerpartjan

Mivel magam is szobor- illetve Köztérkép rajongó vagyok, cikkeimet Tamás kérésére itt is publikálom. Bízom benne, hogy örömet szerzek velük.
Bejegyzés megtekintés: