Felismered ezt a 8 kővé vált olümposzi istent?

Mirror blogjaMirror @ 2015.05.14. 15:59Műlapok
 
A nyolc budapesti antik istenszobor közül hány nevét találjátok el?

Ókori istenekkel is találkozhattok Budapesten, de vajon felismeritek az Olümposz lakóit kővé vagy bronzzá vált alakjukban? A nyolc istenszobor közül hány nevét találjátok el?

1. Istennő a habokból a Széchenyi fürdőben

A Széchenyi strandon a nagy medence mellett bűvöli el szépségével az úszókat Horvay János 1927-es szobra. Ha a talpa alatt lévő kagylót figyelitek, máris rájöhettek, melyik habokban született istennőről van szó, akinek szépsége elvakította az Olümposzt.

2. Zordon koronás fő a kollégium kertjében

A szobor koronája segíthet nektek rájönni arra, hogy melyik ókori főisten rejtőzött el az ELTE Dayka Gábor úti kollégiumának kertjében. Varga Imre 1972-ben készült 5 méteres alkotását ugyanis mára úgy benőtték a bokrok és borostyánok, hogy alig látszik ki. Tudjátok az istenek királyának a nevét?

3. Istennő lándzsával és Buda címerével a Szentháromság téren

A városokat védelmező istennőt a Szentháromság téren, a volt Városháza sarkán láthatjátok. Baljában lándzsával, jobbjában Buda város címerével oltalmazza a mi városunkat is. Carlo Adami 1785-ös éles eszű istennőjét 1965-ben restaurálta Antal Károly. Hogy hívják ezt az istennők, aki apja koponyájából pattant ki?

4. A tenger istene a Sándor-palota udvarán

A tengerek istenéről mintázta szobrát Anton Kirchmayer 1806-ban. A mű az 1945-ös ostromkor megsérült, s csak 2002-ben került vissza eredeti helyére a Sándor-palota udvarára kezében szigonnyal, óriási hallal. Melyik isten lehet ő?

5. Egy pajzán isten Gazdagréten

Kupát tart a kezében, fején szőlő-koszorút visel ez a pajzán isten, aki Gazdagréten ücsörög két társasház között. Veres Kálmán alkotását, a bor és a mulatozás istenét 1999-ben helyezték ide, a környékén egykor virágzó szőlőkultúra emlékére. Tudjátok, ki ő?

6. Egy hírnök az Andrássy úton

Az Andrássy út első épületének tetején áll egy isten, aki szárnyas sarut visel és kígyós pálcát tart a kezében. Szász Gyula 1898-ban alkotta meg a “hírnököt”, aki nem csak a pásztorok, utazók és kereskedők, de a tolvajok istene is volt. Eltaláljátok a nevét?

7. Pucér isteni szépség a Deák téren

Klasszikus pózban ábrázolta Marton László 1983-ban ezt a szép testű görög istent. A nap, a költészet és a jóslás istene most egy fának támaszkodik a Deák tér felújított villamos sínjei között. Az isten aktszobrának kezéből már csak egy lant hiányzik ahhoz, hogy biztosan rájöjjetek, kiről van szó…

8. Szűz istennő az Úri utca sarkán

A szűz istennő az Úri utca sarkánál lévő kis téren áll. Egykor kút is tartozott hozzá, ám lebontása után, csak a szobor maradt meg. Alkotója és kora ismeretlen, csak annyit tudni róla, hogy eredetije a Louvre-ban van kiállítva, és a hold valamint a vadászat istennője. Felismeritek?

Horváth Emese cikke, forrás: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/felismered-ezt-a-8-kove-valt-olumposzi-istent/, 2014-10-26

A Szeretlek Magyarországra írt szobros cikkeimhez sok segítséget és ihletet ad a Köztérkép, ezért Tamás kérésére ezeket az írásokat itt is publikálom. Remélem nektek is tetszenek.
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok

Hozzászólások

Hozzászólás írása...