Nagy Benedek

Aerdna blogjaAerdna @ 2014.05.14. 21:23Alkotók
 
Nagy Benedek 1941. március 15-én született, a Csallóközben, Pozsonytól nem messze, Illésházán. Rábapordány volt a következő „megálló”, itt nevelkedett, majd Pápán, a Pápai Tanítóképzőben tanult, itt végezte a középiskolát. Ezt követően két esztendőn keresztül tanított Rábacsanakon, ahol a pajtában volt a műterme hétvégeken, hét közben pedig a kémiaszertár.

Először a Dör községbeli Völcsey Lajos fazekas családja körében mintázott agyagból szobrokat. Általános iskolásként már kerámiaszobrokat készített. Az iskola igazgatója az alkotó nagyapjának portréja alapján megrendelte tőle saját szobrát, melyet ma is őriznek. A főiskolára édesapja portréjával felvételizett, Pátzay Pál nem hitte el, hogy ő mintázta. A felvételi csak másodszorra sikerült, mert a tanítóképzőben nem rajzoltak aktot. Gyakorlásképpen kollégáit is megmintázta, és a rábacsanaki iskolának készített egy kisfiú szobrot, mely még ma is megvan.

A Képzőművészeti Főiskolán Götz Jánossal való találkozását emelte ki a műveit bemutató album bevezetőjében. Meghatározó éveknek tartja a főiskolán eltöltött időszakot. 1963-ban végzett a főiskolán, mestere Szabó Iván volt. Példaképe Ferenczy Béni. "Kár, hogy nem volt módom találkozni vele" - fogalmazott írásában.

Saját írása szerint 1965 óta Móron él, és alkot, műtermét a móri hegyen rendezte be, egy domboldalba épített földházban. A műterem melletti istállóban kedvencei várják, a lovak, de egy őzike is ott él egy külön karámban. Nagy Benedek több alkotásán találkozhatunk lovak ábrázolásával, a szobrászművész munkáiban a lovakkal való közvetlen kapcsolat rendszeresen visszaköszön. Munkái általában figuratívak, részletgazdag minden alkotása.

Az alkotó 1971 óta állít ki rendszeresen választott lakóhelyén, a város 1995-ben Pro Urbe-díjjal ismerte el munkásságát. 2000-ben megkapta a Vörösmarty-díjat Székesfehérváron, 2004-ben az MS Mester díjat Budapesten, 2005-ben az Aphalandra díjat kulturális humán tevékenységéért. 2007-ben a Fejér Megyei príma Díj különdíja és fődíja volt a jutalma, 2008-ban pedig a Kurucz D. István díjjal lett gazdagabb.

Nagy Benedek 2002-től Mór város díszpolgára, 2006-tól pedig Székesfehérvár tiszteletbeli polgáraként tisztelhetjük.

Fejér megyében több településen találkozhatunk alkotásaival, Móron és Székesfehérváron pedig több szobrát, domborművét is megcsodálhatjuk. A székesfehérvári műveinek avatásán rendszeresen jelen volt, több alkalommal láttam jómagam is ezeken az eseményeken.

Saját bevallása szerint kedvenc alkotásai a bodajki 1848-as emlékmű ( http://www.kozterkep.hu/~/22815/1848_as_emlekmu_Bodajk_1989.html ), a móri II.világháborús emlékmű, Szent György alakjával ( http://www.kozterkep.hu/~/10261/ii_vilaghaborus_emlekmu_mor_nagy_benedek_1994.html#waiting-for-review ), a Tabon látható Szent István-emlékmű ( http://www.kozterkep.hu/~/4056/szent_istvan_lovas_szobra_tab_nagy_benedek_2000.html ), és a törökbálinti Millenniumi emlékszobor, a Honfoglaló-lovas solymász ( http://www.kozterkep.hu/~/15256/lovas_torokbalint_nagy_benedek_1996.html#editor_functions ).

Egyéni kiállításain alkotásai 1971-ben Móron, 1972-ben Csornán, 2001-ben Budapesten, 2008-ban pedig Székesfehérváron, a Pelikán galériában – Április címmel – voltak láthatóak.

A művek minőségének biztosítása fontos számára, így köztéri szobrait, csakúgy, mint kisplasztikáit maga kivitelezi. Ebben segítségére vannak barátai és tanítványai, akik számára „ez a közös munka önképzés és továbbképzés is volt egyben”.

Több, mint 40 alkotása áll ma köztereken, közintézményekben. Még Kemijarviban (Finnországban) is fellelhető alkotása, a fából faragott 170 cm-es Gerendamadonna.

2010-ben jelent meg életmű albuma, „Válogatás Nagy Benedek szobrászművész munkáiból” címmel, melyben Mosberger Róbert nagyszerű fotói mutatják be az alkotó munkáit. A szobrász természetesen azóta sem pihen, hiszen csak Székesfehérváron hat alkotását avatták fel 2010 után, és már készül a Múzeumi panteon következő darabja is.

„Az a fajta szobrászat, amit én művelek a személyes részvétel nélkül hiteltelen. Úgy gondolom, hogy egy mű tartalmi-formai lényegét nem lehet irodalmi eszközökkel megfogalmazni, a valódi üzenetet a megformálás közvetíti. Ezt nem lehet másokra átruházni, vagy csak részben, de azt is erős kontroll mellett.” – olvasható a 2001. augusztusában a Fejér Megyei Hírlapban megjelent cikkben. Ebben az esztendőben augusztus 20-án két alkotását is felavatták, Gróf Károlyi Ferenc megyés főispán szobrát Nyíregyházán, melynek mellékalakja Nemes Petrikovics János, valamint Boldog Gizella szobrát Móron. A két alkotás avatása ugyanabban az órában történt.

1990-ben megalapították a Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítványt, mely a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskolával közösen alap- és középfokú oktatást működtet. Az Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségét Nagy Benedek látja el. Az Alapítvány nyaranként művészeti alkotótelepet szervez, alkalmanként 15-20 hivatásos képző- és iparművész közreműködésével.

Források:
http://www.lovaselet.info/muveszek/nagy-benedek.html
http://artportal.hu/lexikon/muveszek/nagy-benedek-5671
Nagy Benedek. Válogatás Nagy Benedek szobrászművész munkáiból, Budapest: T-Art Alapítvány, 2010.
http://www.aphelandra.hu/hu/dijazottak.htm
Kulich Erzsébet: Tisztelgés a szoborral. In: Fejér Megyei Hírlap, 46. évf. 2001. augusztus 1. 7. o.
Szabó Zoltán: Szép szobrok szép albuma. In: Fejér Megyei Hírlap, 55. évf. 2010. május 10. 1. o.
Nagy Benedek: Április. In: Fejér Megyei Hírlap, 53. évf. 2008- április 5. 1. o.
http://duol.hu/cimlapon/nagy-benedek-a-gondolat-fokozatosan-erlelodik-a-szobraszatban-is-1063528
http://www.moriszabadiskola.hu/bemutatkozas/
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok

Kapcsolt alkotó

Nagy Benedek
Szobrász

Kapcsolt gyűjtemény

Múzeumi panteon
tagi (Aerdna)
7
2016.11.05.

Hozzászólások

Hozzászólás írása...