Térplasztika – egykori Tanácsköztársasági emlékmű

Sátoraljaújhely, Kazinczy Ferenc u.

Állapot: Veszélyben

Angol cím:Former memorial of the Hungarian Soviet Republic

Sátoraljaújhely
Kazinczy Ferenc u.
A főutca és a Munkácsy utca sarkán lévő irodatömb ölelésében, kis parkrészletben.

Felállítás1972


Berci
2010.01.09. 17:14
Egy újabb rejtély oldódott meg ma.
Ezt a fényképet, szobrot régóta fektettem, az évtized első felében fotóztam. Semmit sem tudtam róla, a modern térplasztika bár a város főutcáján van, nem ismert, senki sem jegyzi. Sátoraljaújhely számos szép szoborral büszkélkedhet, erről elfeledkeztek.

A feltöltésre váró sok-sok képet, szobrot böngészve a héten újra előkerült ez az alkotás. Újra nekiláttam az interneten a keresésnek, elővettem az útikönyveket, de hiába. Gondolkozni kezdtem és rájöttem, hogy van egy régi, nyolcvanas évekbeli várostérképem Sátoraljaújhelyről, onnan legalább a pontos elhelyezést megtudom, mert a Google műholdképe csapnivaló egyelőre a környékről. Az akkori térképek, ahogy a maiak is, sajnos általában csak a legfontosabb, legnevesebb szobrokat tüntetik fel, ezért döbbentem meg, amikor az U-alakban épült ház udvarán megpillantottam a szobor térképjelét és mellette a vonatkozó sorszámot.
Újabb megdöbbenés: a szobor Tanácsköztársasági Emlékműként került felállításra! Nem csak egy díszítőszobor, hanem emlékmű, ami ráadásul a helyén maradhatott.

Innentől kezdve már könnyű volt a keresés. Götz János, a fiatalon elhunyt, nagyon tehetséges szobrászművész alkotása a szobor, akiről Wehner Tibor tartott egy nagyon érdekes előadást a szobrászkonferencián. Hát így állt össze a kép.

A szobrot az életrajzi adatok szerint köztéri méretben Seregi József kivitelezte.
Most, hogy közzétesszük, leírjuk, hogy ezt tanácsköztársasági emlékműként állították, reméljük továbbra is megmaradhat, annak ellenére, hogy a hasonló témájú szobrok nagy részét lebontották. Hiszen ez egy nonfiguratív alkotás és ahogy eddig, továbbra is dísze a szépülő városnak. Modern ma is és előremutatóan modern volt elhelyezésekor. Büszkék lehetnek művészi színvonalára és arra, hogy az alkotó kevés szobrának egyike épp Sátoraljaújhelyen áll.

Götz Jánosnak ráadásul alig készülhetett köztéri munkája mindössze néhány éves pályafutása során és ebből is veszélyben van - ha már le nem bontották - a Budapest XI. kerületi, ún. Fővárosi Művelődési Házban elhelyezett Élet c. vörösréz-reliefje, ugyanis a kultúrintézményt éppen bontják.
Talán legismertebb alkotása a kedves, különös Ivó szarvas, Szekszárd szállodájánál.
Angol leírás, sztori
Berci
2010.01.09. 17:14
The modern streamlined sculpture was originally the memorial of the Hungarian Soviet Republic. The communist meaning was forgotten, today it's only a modern sculpture without any unpleasant aspect. It's important to note that it's one of the very few artworks of Götz János, the young-died, very talented sculptor.

Berci műlapja


Cím alapján hasonló

"Térplasztika – egykori Tanácsköztársasági emlékmű" c. alkotás fotói Sátoraljaújhely településről

Feltöltő
Azonosító
40001
Feltöltve
2010.01.09. 00:17

Felhasználási jogok
Nincs engedély

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt?

Berci 10.01.09. 00:17
Összesen 1 fotó

Műlap története

10.01.09. 17:14
Berci publikálta "Térplasztika – egykori Tanácsköztársasági emlékmű" c. műlapját!
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.