Komló, Gagarin u. 4.
További képek a Fotólistában

Angol cím:Mosaic of Gagarin

Komló
Gagarin u. 4.
Az iskolaépület bejárati szélfogójában, teljes takarásban. (Nem megtekinthető.)

Felállítás1961


Nem köztéri:Oktatási intézmény területe
Berci
2009.07.10. 17:22
Fárasztó volt a hét. Ezért itt egy unikum mindenkinek! Nem, nem a folyékony változatból. Izgalmasabb! Egy ma nem látható, elfelejtett mozaikról beszélek.

A közismert, egyik legismertebb Gagarin-fotó alapján készült ez a titokzatos mozaik. Jól sikerült kompozíció, űrhajóval, dátummal. Készítőjéről csak a bal alsó sarokban található "Borbarát" szignó árulkodik, de sajnos többet nem sikerült róla kideríteni! Az (ideköltöztetett, máshol gyökerező) iskolában sem tudnak erről semmi többet, de sajnos az egyébként nagyon felkészült, szimpatikus múzeumban sem. Nem tudjuk, ki lehetett az alkotó, írott források erről nem szólnak, feledésbe merült.

A szélfogóban lévő mozaik tökéletes állapotban van (elvileg ma is), de jó ideje már egy kiállítási vitrin, szekrény takarja a képet. Ugyanis bár eredetileg a Gagarin Iskola székhelye volt az épület, de átszervezések folytán az egykori intézmény régóta máshol működik és az ideköltöző másik iskola (a Kenderföldi) saját történelmét, történetét hozta magával a falak közé - saját emlékeivel takarja el a mára már a közvélemény számára majdnemhogy aktualitását vesztett mozaikot. (Mondjuk, ez abból a szempontból nem baj, hogy a kép védve van.)

A képet a helyszínen ne keressétek, hiszen nem látható, de a lényeg, hogy itt, a Szoborlapon, fotón megtekinthető. Remélem, megmarad sokáig, hibátlanul, későbbi korok számára.

Az iskola előtt található egyébként Kucs Béla Fiatalok c. szobra, amelyet valamiért körülültettek cserjékkel, de egyelőre még jól látható, kiváló állapotban van.
Angol leírás, sztori
Berci
2009.07.10. 17:22
A neat mosaic of Yuri Gagarin in an elementary school - hidden since years with a display cabinet. The author of the mural is regrettably unknown.

Berci műlapja


Kapcsolódó
Gagarin
Kapcsolódó
Gagarin-mellszobor

Cím alapján hasonló

Normál és archív fotók

"Gagarin-mozaik" c. alkotás fotói Komló településről

Feltöltő
Azonosító
22018
Feltöltve
2009.07.10. 16:43

Felhasználási jogok
Nincs engedély

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt?

Berci 09.07.10. 16:43

Adalék vagy máshol

"Gagarin-mozaik" c. alkotás fotói Komló településről

A városháza falán
Feltöltő
Azonosító
377783
Feltöltve
2019.10.08. 15:50
Képinfó
Nem a helyszínről
Adalék
EXIF információk...
Apple / iPhone 6
ƒ11/5 • 1/879 • 4.2mm • ISO32

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

László Mária 19.10.08. 15:50
A városháza falán
Összesen 2 fotó

Műlap története

9 perce
1 új fotót töltöttem a "Gagarin-mozaik" műlaphoz!
09.07.10. 17:22
Berci publikálta "Gagarin-mozaik" c. műlapját!
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.