Színes plasztikus falikép

Tiszaújváros, Vegyészek útja 1.

Állapot: Lebontott

Tiszaújváros
Vegyészek útja 1.
Az egykori Tiszai Vegyi Kombinát Központi laboratórium épületének lépcsőházában volt.

Felállítás1963
Elbontás1963

Majoros János (keramikus)

Nem köztéri:Egyéb intézmény területe
Szapet
2022.04.19. 15:13
Talán már 3-4 éve annak, amikor egy fényképet kaptam erről az alkotásról. Látható rajta, hogy egy lépcsőfordulóban került elhelyezésre, azonban a fotó hátoldalán lévő felirat szerint a pécsi Orvostudományi Egyetemet ékesíti. Sajnos ez az információ tévesnek bizonyult; tavaly februárban az egyetemi tv munkatársaival végigjártuk a régi épületeket, több követ is megmozgattunk, de senkinek sem volt ismerős sem a kompozíció, sem a lépcsőház illetve lépcsőkorlát. Elengedtem...

Jó 1,5-2 hónappal ezelőtt NofreT hívta fel a figyelmemet két régi újságcikkre, ezúton is köszönet érte. Éreztem, hogy a pécsi keresés zsákutca, de álmomban sem gondoltam volna, hogy az ország másik felébe került elhelyezésre. Mivel nem mindenki rendelkezik Arcanum előfizetéssel és érdekes információkat tartalmaznak a cikkek, úgy gondoltam szinte teljes egészében közlöm tartalmukat:

"Az igazgató meglátta a kerámia-faliképet és fejébe szállt a vér. Nagyon nagyon nem tetszett neki a kép. Levelet írt a Képzőművészeti Alapnak, közölte tiltakozását, és célzott arra, hogy a képnek onnan el kell tűnnie.
A Képzőművészeti Alap lektorátusa bizottságot küldött a helyszínre, megállapítani, helytáll-e az igazgató véleménye, jogos-e haragja. A bizottság április 24-én már elkésett. A kerámiaképet a földön találták, a lapok egyharmadrészét összetörten.
A kerámiaképet többnyire keményvakolatba ágyazzák, onnan kiszedni törés nélkül, alig lehet. A kép tehát a földön hevert.
A bizottság természetesen nem örült, de tagjainak nem szállt fejükbe a vér. Visszajöttek, jelentették az esetet. A Képzőművészeti Alap vezetősége megvizsgálta a kerámiakép előtörténetét.
Az első vázlat 1:5 arányban készült, a szakemberekből (művészek, építészek, lektorok), álló zsűri jónak tartotta és elfogadta.
A második vázlat 1:1 arányban agyagból készült, a szakemberekből és a Tiszavidéki Vegyikombinát budapesti szakértőjéből álló zsűri jónak tartotta és elfogadta.
Ezután a művész elkészítette a művet, a szakemberekből álló zsűri megtekintette és a jegyzőkönyv szerint: „egyhangúlag átvette, megállapította, hogy igen komoly művészi kvalitású és ezért a maximális honoráriumot állapította meg”.
A kerámiakép, Majoros János munkája, ezután helyére, a Tiszaszederkényi Központi Laboratórium lépcsőházának falára került.
Nem sokáig volt ott. Arra járt az igazgató, dr. Fodor György és meglátta."[1]

Hetekkel később - 1963. október 26-án - megjelent egy újabb újságcikk:

"Lapunk idei, október 5-i számában „Az igazgató és a kerámiakép” címmel glossza jelent meg a Tiszai Vegyikombinát központi laboratóriumából eltávolított kerámiaképről. Ebben a glossza írója — külső munkatársunk — helytelenítette a zsűri által jónak és felállításra alkalmasnak ítélt műalkotás levételét, többek között azt állítva, hogy arról nem lehet fényképet készíteni, „mert teljesen tönkrement”. Ez utóbbi állítása — mint azt a szerkesztőségünkhöz dr. Fodor György igazgató aláírásával érkezett válasz, valamint a mellékelt MTI-foto tanúsítja — nem áll helyt.
Ez a sajnálatos tévedés azonban semmiesetre sem érinti a glossza tényét. Az üzem igazgatója a mi megítélésünkre bízza, döntsük el vajon a fotón látható mű alkalmas-e az új vegyipari nagyüzem laboratóriumának a díszítésére. Véleményünk szerint igen, modern formanyelve jól illeszkedik a korszerű építészeti környezetbe. Levételét tehát semmiképpen sem ítéljük jogosnak. A közszemlére tárt műalkotásokat a törvény védi; a kivitelezésig az üzem vezetőinek módjuk volt megtenni az észrevételeiket, a felállítása után csak önkényes, jogtalan eljárással távolítható el a mű. Álláspontunkat továbbra is fenntartjuk, megtoldva azzal, hogy ha Majoros János kerámiaképe — cikkünk állításával ellentétben— ép maradt, illő volna mielőbb visszahelyezni a helyére." [2]

Hogy végül mi lett a végleges sorsa a kerámiaképnek arra sajnos nem tudom a választ, több újságcikket nem találtam a témában. A szövevényes - majd 60 évvel ezelőtti - történettel megkerestem emailben a Tiszai Vegyi Kombinát jogutódját, de egyelőre semmilyen visszajelzést nem kaptam.
Források:
[1] Visszhang - Az igazgató és a kerámiakép: Élet és Irodalom, 1963. október 5. (7. évfolyam, 40. szám): https://adt.arcanum.com/hu/view/EletesIrodalomIrodalmiUjsag_1963_2/?pg=157&layout=s (Arcanum - előfizetős adatbázis)
[2] Visszhang - Még egyszer az eltávolított kerámiaképről: Élet és Irodalom, 1963. október 26. (7. évfolyam, 43. szám): https://adt.arcanum.com/hu/view/EletesIrodalomIrodalmiUjsag_1963_2/?pg=193&layout=s (Arcanum - előfizetős adatbázis)
További linkek
Majoros János életrajza (KMML): https://www.kozterkep.hu/adattar/lexikon_szocikk/2946

Szapet műlapja


Cím alapján hasonló

"Színes plasztikus falikép" c. alkotás fotói

Alkotó
Majoros János (keramikus)
Település
Tiszaújváros
Feltöltő
Azonosító
484891
Forrás
Élet és Irodalom, 1963. október 26. (7. évfolyam, 43. szám)
Évszám
1963
Feltöltve
2022.04.19. 15:06
Képinfó
Archív fotó

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Szapet 22.04.19. 15:06
1963, Archív felvétel

"Színes plasztikus falikép" c. alkotás fotói

részlet
Alkotó
Majoros János (keramikus)
Település
Tiszaújváros
Feltöltő
Azonosító
484890
Forrás
Élet és Irodalom, 1963. október 26. (7. évfolyam, 43. szám)
Évszám
1963
Feltöltve
2022.04.19. 15:06
Képinfó
Archív fotó

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Szapet 22.04.19. 15:06
1963, Archív felvétel
részlet
Összesen 2 fotó

Műlap története

22.04.19. 15:13
Szapet publikálta "Színes plasztikus falikép" c. műlapját
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.