Ihász Gábor síremléke

Budapest, X. kerület, Új Köztemető

Állapot: Ellopták, eltűnt

Budapest
X. kerület, Új Köztemető
92/II-1-7. jelű sírhely.

Felállítás1991


Nem köztéri:Temető, sírkert
Göröntsér Vera
2020.09.13. 17:18
Kezembe került a köztemetőben ma látható, Ihász Gábor részére készült síremlék műlapja. Itt szerkesztői vitában felmerült, mennyire lehet köze a pótlásra készített alkotásnak az eredeti, bronzból készült műhöz, Török Richárd, korán elhunyt, egyedi hangvételt képviselő, tehetséges szobrász alkotásához. Jutott eszembe, talán találok a feltételezést igazoló, vagy cáfoló képet. Nem bővelkedek, de a szobrászművész emlékét őrző internetes oldal tartalmaz egyet az életművet bemutató galériában. [1]
Az 1946-ban született, sportolóként indult, egészségügyi problémái miatt zenei pályára módosító Ihász Gábor életútja ismert, rövid leírása olvasható a kapcsolt lapon. Sírhelye fölé két évvel temetését követően helyezték el az őt ábrázoló fejszobrot, Török Richárd alkotását.
Ez az mű alkotójának egyedi szemléletét tükrözi. A magas oszlopon csupán a zenész fejét látjuk/láttuk, akinek szemét egy óriási szemüveg fedi.
A lehunyt, eltakart szem mély gondolat kifejezője, ami már 1982-ben, Jack Nicholson-portréján is megjelent. Ennek alapján írja Kertész László: "... úgy vélem: a lezárt szemhéj sem csupán a halotti maszkra utal – a lehunyt szem más szempontból is fontos lehet: lehetetlenné teszi a figurával való kommunikációt, egyben időn kívül – a befogadói időn kívül is – helyezi, ugyanakkor leskelődővé, voyeur-ré is változtatva a nézőt. A figuráknak ez a rejtőzködése azt is jelenti, hogy egy határon túl nem is láthatunk beléjük, ugyanakkor lemeztelenednek és védtelenné is válnak, mert „ők” sem „láthatják”, hogy mi mit nézünk, és hogyan reagálunk; szemük „becsukásával” ki is szolgáltatják magukat..." Ez az alkotás Török "lét és nemlét határán mozgó portréi"-nak egyike.
Ez a fajta portré-ábrázolás több esetben is előfordul a rövid életműben, mint ahogy itt is. Fentieket itt is értelmezve a halotti maszkra való utalás egyértelmű (számomra ez volt az első asszociáció), a "lét és nemlét határán mozgó portré" nyilvánvalóan már az utóbbi, a zenész "odaát" van.
Források:
[1] Török Richárd Alapítvány honlapja/Életmű: http://torok-richard-alapitvany.hu/eletmu/
[2] Török Richárd Alapítvány honlapja/Török Richárd: http://torok-richard-alapitvany.hu/torok-richard-2/
[3] Kertész László: Török Richárd emlékezete (Magyar napló/Szemhatár, 2017. április) http://epa.oszk.hu/03500/03573/00132/pdf/EPA03573_mn_2017_04_033-037.pdf
Cím alapján hasonló

"Ihász Gábor síremléke" c. alkotás fotói

Az eredeti alkotás anyaga: bronz
Alkotó
Település
Budapest
Feltöltő
Azonosító
412219
Forrás
http://torok-richard-alapitvany.hu/eletmu/#!gallery-sc1_28-377
Évszám
1991
Feltöltve
2020.08.04. 11:05
Képinfó
Archív fotó
EXIF információk...
Canon / CanoScan LiDE 210

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Göröntsér Vera 20.08.04. 11:05
1991, Archív felvétel
Az eredeti alkotás anyaga: bronz
Összesen 1 fotó

Műlap története

20.09.13. 17:18
Göröntsér Vera publikálta "Ihász Gábor síremléke" c. műlapját
20.08.04. 17:56
Göröntsér Vera publikálta "Ihász Gábor síremléke" c. műlapját
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.