4-es gyalogezred-emléktábla

Békéscsaba, Andrássy út 56.

Állapot: Tudsz róla?

Békéscsaba
Andrássy út 56.

Avatás1934. szeptember 23.


Nem köztéri:Oktatási intézmény területe
Benkő Gabriella Emese
2020.08.03. 07:25
A békéscsabai kaszárnya falában avatták fel 1934-ben a most bemutatott hősi emléktáblát, mely a helyi szobrász Kapitány István munkája. Jelenlegi helye ismeretlen valószínű, hogy a II. világháborúban vasútállomás bombázása során megsemmisült, de erre vonatkozó forrást nem találtam. Ugyan ezen a napon avatták fel 101-es gyalogezred emléktábláját is, látható a kapcsolt műlapon.

A jelenlegi Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és kollégium épületének falán főbejárattól balra volt az emléktábla. A hősi emlék faragott mészkőből és közepén vésett fekete márványból készült, alul a koszorúk elhelyezéséhez akasztókkal szerelve. A mészkő két oldalán mirtusz ágak, közepén katonai rohamsisak, fenn koronás címer pajzs és katonai jelképek két oldalán sárkányos motívumok láthatók.

A tábla szövege:
"A rabságban sínylődő Nagyvárad városából indultak el Bihar-, Békés- és Csanád vármegyék derék fiai, hogy a m. kir. nagyváradi 4. honvédgyalogezred és népfelkelő alakulataiban 1914–1919-ig harcolva hazánkért és királyunkért győzelmesen és hősiesen áldozzák fel életüket a világháború harcterein. Nem rajtunk múlt a szent magyar föld igazságtalan megcsonkítása. Sok ezer hősünk áldott emléke és szelleme bennünk él. Hiszünk Magyarország feltámadásában."

"Nagyszabású ünnepély keretében leplezik le a 101-esek és a 4-esek emléktábláját
Filléres gyors hozza a vendégeket Budapestről. A szomszéd vármegyék is képviseltetik magukat és katonai előkelőségek jönnek. (A B. K. tudósítója jelenti) A volt 101-es és 4-es gyalogezredek emléktábláit nagy ünnepség keretében vasárnap leplezik le Békéscsabán. Az ünnepségre már nagy előkészületek történtek. Budapestről filléres gyors indul, amelyen az eddig beérkezett hírek szerint ezer vendég érkezik Békéscsabára és ugyanez a vonal hozza le a két ezred régi zászlóit is.
Az ünnepélyen a szomszéd vármegyék és városok is képviseltetik magukat, de megígérték részvételüket vitéz Nagyszombaty, Kratochwill és Grallert altábornagyok, valamint több magas rangú vezető személyiség.
Az ünnepélyes felvonuláson és a tábori ebéden nemcsak a két ezred tagjait, de minden volt katonát szívesen látnak. A gyülekezés vasárnap reggel 9 órakor a városháza udvarán történik, onnan vonulnak ki az állomásra a budapesti vendégek fogadtatásához. Az ünnepség rendjének biztosítására a laktanya, a Rokka-gyár és a vasút felőli részén a közlekedést délelőtt 10 órakor lezárják, ajánlatos tehát, ha mindenki idejében helyről gondoskodik..." [3]

Avatás részlet a forrásból:
"...A laktanya falában letakarva már leplezésre készen állottak az emléktáblák. A felvonult alakulatok négyszögben helyezkedtek el a kaszárnya elölt, a forgalmat ezen a területen már reggel lezárták és a rendre karszalaggal ellátott megbízottak vigyáztak... " [1]
Források:
[1] Avatási beszámoló: Békésmegyei közlöny, 1934. 09. 25. (61. évfolyam 216. szám) címlap.
https://library.hungaricana.hu/hu/view/BekesmegyeiKozlony_1934_3/?pg=40&layout=s
[2] Fotó, alkotó, emléktábla szövege: http://bekeswiki.bmk.hu/index.php/4-es_gyalogezred-eml%C3%A9kt%C3%A1bla_(B%C3%A9k%C3%A9scsaba)
[3] Beharangozó: Békésmegyei közlöny, 1934.09.20. (61. évfolyam 212. szám) 2. oldal.
https://library.hungaricana.hu/hu/view/BekesmegyeiKozlony_1934_3/?pg=21&layout=s




Cím alapján hasonló

"4-es gyalogezred-emléktábla" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Békéscsaba
Feltöltő
Azonosító
411772
Forrás
http://bekeswiki.bmk.hu/index.php/4-es_gyalogezred-eml%C3%A9kt%C3%A1bla_(B%C3%A9k%C3%A9scsaba)
Évszám
1934
Feltöltve
2020.07.31. 11:05
Képinfó
Archív fotó

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Benkő Gabriella Emese 20.07.31. 11:05
1934, Archív felvétel
Összesen 1 fotó

Műlap története

20.08.03. 07:25
Benkő Gabriella Emese publikálta "4-es gyalogezred-emléktábla" c. műlapját
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.