Nagykanizsa, Ady Endre utca 8.
További képek a Fotólistában

Állapot: Áthelyezve innen

Nagykanizsa
Ady Endre utca 8.
Az egykori Erkel Ferenc Olajipari Művelődési Ház homlokzatát díszítette.

Elbontás2007
Készítés1967

Bálits Kálmán (festőművész)

Nem köztéri:Egyéb intézmény területe
Szapet
2023.09.15. 21:52
A nagykanizsai Erkel Ferenc Művelődési Ház homlokzatán került elhelyezésre 1967-ben Bálits Kálmán nagykanizsai művész alkotása. A festő- és szobrászművész 1963-ban költözött vissza Nagykanizsára és az ottani Dunántúli Kőolajipari Gépgyárban (DKG) dolgozott nyugdíjazásáig. A gépgyár akkori igazgatója, Kállai Sándor biztosított helyet számára a vállalat kultúrházának (Erkel Ferenc Olajipari Művelődési Ház) alagsorában.

"Bálits Kálmán az Erkel művelődési házban kialakított műtermében dolgozott. A helyiség tulajdonképpen a pincében volt, azonban - természetesen Kálmán révén - a szárnyaikat bontogató kanizsai képzőművészeknek fontos találkozóhelyük volt. Itt lehetett tőle tanulni, lehetett vele beszélgetni, lehetett közösen alkotni.

1967-ben készült el a „Munkát végzők” című mozaikja, amely először - és sokáig - éppen az Erkel falán volt látható. A kép négy társalkotó - Hersits József, Varga István, Hegyi István kőműves és Horváth István asztalos - nevét is őrzi az utókornak.

A mű a 60-as évek társadalmi berendezkedését, világképét tükrözi. Egy családmodellt ábrázol: két dolgozó fúrómunkást, egy mérnököt, egy olvasó embert, egy gyermekét kezében tartó édesanyát, valamint két táncoló nőt. Az eredeti terveken - a sportot szimbolizálva, amely szintén oly közel állt Kálmánhoz - két labdarúgó is szerepelt, ám az nem fért fel az Erkel homlokzatára.

Pontosan 40 esztendővel később, 2007-ben - éppen a művész halálának 15. évfordulóján - a mozaik újjáavatására került sor. A DKG ugyanis eladta a művelődési házat, de ragaszkodott a közkedvelt alkotáshoz, így a kép a cég egészségügyi épületének homlokzatára került át. A mozaik tulajdonképpen „hazatért”, hiszen Kálmán 27 évet, életének csaknem a felét a gépgyárban töltötte. Baranyai Balázs herendi porcelánkészítő vezette az áthelyezési munkálatokat, aki szerint a - vélhetően beltéri csempékből készült - mozaik még 20-30 esztendőt mindenképpen kibír - megőrizve ezzel továbbra is a művész eszmeiségét.

Az avató ünnepségen Bálits Károly, aki testvére emlékét és hagyatékát példásan ápolja, a következőket mondta: Külön köszönet illeti Mádé Károlyt és Szabó Józsefet, hogy nem hagyták veszni azt a munkát, amit az öcsém negyven évvel ezelőtt csinált.”[1]
Források:
[1] Nagykanizsa Honismereti Füzetek 2011 - Horváth Ilona: Ecsettel, bronzzal, lélekkel - Bálits Kálmán élete és munkássága (12-13. oldal): https://www.nagykar.hu/keptar/8126/65430/open.html

Szapet műlapja



Cím alapján hasonló

"Munkát végzők" c. alkotás fotói

Alkotó
Bálits Kálmán (festőművész)
Település
Nagykanizsa
Feltöltő
Azonosító
406603
Forrás
http://holmi.nagykar.hu/holmi/kepek/Ady.08.(03).JPG
Fotózva
2007. január
Feltöltve
2020.06.18. 21:46
Képinfó
Archív fotó
EXIF információk...
Hewlett-Packard / hp PhotoSmart 43x series
ƒ8/1 • 1/44 • 5.7mm • ISO100

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Szapet 20.06.18. 21:46
2007. január
Összesen 2 fotó

Műlap története

23.09.15. 21:52
Szapet publikálta "Munkát végzők" c. műlapját
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.