Zománcozott fémdombormű

Székesfehérvár, Balatoni út 2.

Állapot: Tudsz róla?

Székesfehérvár
Balatoni út 2.
Az egykori Stop Bisztróban (Étterem) volt az alkotás.

Felállítás1968


Nem köztéri:Egyéb intézmény területe
Szapet
2019.12.01. 22:11
Ha valaki 20 évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy egyszer "cikket" fogok írni középiskolai étkezéseim helyszínéről, hangosan kinevettem volna. Több osztálytársammal egyetemben délidőben négy éven keresztül látogattuk a korábban szebb napokat megélt, akkor már elsősorban menzaként - de hétvégenként esküvők és Videoton szurkolói ankétok helyszíneként - szolgáló éttermet. Igen, ez volt a fehérvári Stop Étterem vagy régebbi nevén Bisztró.

"Ma délelőtt fél tizenkettőkor (kieg. 1966. június 30.) adják át rendeltetésének, délben pedig már vendégeket fogad az új Stop ötven fős személyzete.
...
A frissensültek minden változata megtalálható náluk. Állandó ajánlatuk a rostonsült, töltött káposzta és az Európa-szerte ismert és keresett virslis-roló. Nem hiányzik az asztalokról az idegennyelven írt étlap sem. A felszolgálók is beszélnek orosz, angol vagy német nyelven. A parkírozó rendezői is tudnak felvilágosítással szolgálni kül- és belföldi vendégeknek egyaránt. A fehérvári cukrászüzem új süteménnyel köszöntötte az újszülöttet. A Stop emblémás édességet minden bizonnyal szívesen fogyasztják a vendégek. Félmilliós árukészlettel várja az érkezőket az új bisztró. Fel kellett készülni a forgalomra, mert a régi, kopott küllemű, szűkös Béke kávézó előtt is sokan stoppoltak.
...
Most búcsúzunk a régi fehérvári Stoptól és köszöntjük az új, régóta várt, 6,5 millió forintos létesítményt. A már ismert csehszlovák Szelid Kvartett ma elfoglalja helyét. Itt játszik a zenekar szeptemberig. A táncoló párok pedig a szabadtéri és épületen belüli placcon táncolhatnak, szórakozhatnak." - többek között fenti sorok olvashatóak a helyi hírlap aznapi számában [1].

A számunkra érdekes alkotásról egy szó sem esik a fenti újságcikkben, pedig ott szerepel Artner Ottó szobrász életrajzában 1965-ös (?) évszámmal [2]. A Fejér Megyei Hírlap pár évvel később megjelent egyik számában azonban egy (mindmáig az egyetlen) fényképre bukkantam a zománcozott fémdomborművel kapcsolatban. Alig pár szó szerepel az újságban a fénykép alatt:

"Artner Ottó szobrászművész modern vonalú égetett zománcozású faldíszével borították be a Stop-presszó egyik falrészletét."[3]

A domborműről semmilyen más információval nem tudok szolgálni, de a bisztró történetével kapcsolatban annál többel. Sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és 1971-ben átalakították melegkonyhás étteremmé és ezzel együtt közétkeztetési helyszín is lett. Ennek lettem én is közel negyed századdal később a részese. Többször visszagondoltam és tettem fel a kérdést magamnak: "Vajon melyik falon lehetett az alkotás, láthattam-e egyáltalán?" Sajnálatos módon ilyen jellegű emlékeim onnan nincsenek, pedig még esküvőn is jártam ott.

Középiskolás éveimet követően elkerültem szülővárosomból, látómezőmön kívül esett ez az épület. Jártamban-keltemben néha elmentem előtte, az még feltűnt, hogy a lapostetőt valamikor lecserélték, a 2014. júliusi Google utcaképen még látható a Stop Étterem felirat, majd ezt követően nemsokkal a Cutler Gym edzőterme lett benne kialakítva. Pár oda járó "gyúrós" barátomat megkértem, hogy a helyszínen járjanak utána - akkor még reménykedtem, hátha csak lefedték vagy befalazták -, de azt a választ kapták, hogy a terem kialakításakor teljes körű átalakítást végeztek, falig bontottak mindent.

Hogy mi lett az alkotással? Mikor tűnhetett el? Ezek a kérdések nyitottak maradnak, talán egyszer érkeznek rá válaszok...
Források:
[1] Fejér Megyei Hírlap, 1966. június 30. (22. évfolyam, 153. szám) (ARCANUM)
[2] Artner Ottó szobrász életrajza (KMML): https://www.kozterkep.hu/adattar/lexikon_szocikk/112
[3] Fejér Megyei Hírlap, 1968. január 13. (24. évfolyam, 10. szám) (ARCANUM)

Szapet műlapja


Cím alapján hasonló

"Zománcozott fémdombormű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Székesfehérvár
Feltöltő
Azonosító
383322
Feltöltve
2019.11.11. 19:38
Képinfó
Archív fotó

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Szapet 19.11.11. 19:38
Archív felvétel

"Zománcozott fémdombormű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Székesfehérvár
Feltöltő
Azonosító
386073
Forrás
Facebook - Hold Antikvárium
Feltöltve
2019.12.01. 21:57
Képinfó
Archív fotó

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Szapet 19.12.01. 21:57
Archív felvétel
Összesen 2 fotó

Műlap története

19.12.01. 22:11
Szapet publikálta "Zománcozott fémdombormű" c. műlapját
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.