Villanegyed térplasztika

Prága (Praha), Matějská

Angol cím:Sculpture at the entrance of Housing estate Baba

Prága (Praha)
Matějská
A Baba villanegyed bejáratánál.

Az avatási időpontot nem ismerjük. Többet tudsz?

Az alkotót eddig nem sikerült kideríteni. Többet tudsz?

Berci
2010.01.15. 23:38
A Bauhaus iskola és a két világháború közötti úttörő modern irányzatok szellemében az építészet és a művészet is megújult. Újszerű építészet keletkezett, letisztult, funkcionalista, gazdaságosan megépíthető és fenntartható épületek képében.
Eredetileg a tömeges lakásépítést szolgálták a kutatások, de a divattá vált irányzatot a villaépítészet is átvette, számos remek épület készült.
Budapesten is volt ilyen kísérleti villatelep, Budán, a Napraforgó utcában, ahol neves és fiatal építészek terveiből készítettek egy utcányi kis negyedet, kísérletképpen, melyik válik be jobban.
De Prágában is találunk ilyet. Kicsit mulatságosan hangzik, mert a hegyoldal és a villatelep neve Baba. A város észak-nyugati részén, a "rózsadombon" helyezkedik el, gyönyörű kilátással az egész város felé.

A villatelep nagy, komoly, kétnyelvű kiadványok jelentek meg róla részletezve az egyes épületeket. Magam is beszereztem egy ilyen könyvet. Kellemes sétahely, a végén egy romos őrtoronnyal, ami kilátópont!
A telep bejáratánál, a 131-es busz megállója közelében helyezték el ezt a térplasztikát, amely sematikusan a Baba utcáit, épületeit ábrázolja. Feltehetőleg a hetvenes években készült.
Terjedelmes prágai anyagaimban nem bukkantam nyomára, így nem ismerjük sem alkotóját, sem felállításának pontos idejét.

A Google Books-on akár egy egész könyvet átlapozhattok a negyedről (új ablakban
nyílik).
Angol leírás, sztori
Berci
2010.01.15. 23:38
"Up until the fall of the Iron Curtain, the housing estate "Baba" in Prague was a little-known tip. This was the last building exhibition which the Werkbund set up in Europe in 1932 and symbolises and entire ear, vividly depicting Modern Architecture in the Czech Republic, which has gained growing international recognition since 1989. Three generations of architects were active here; the older generation, still influenced by Cubism, include Janak and Gocar; the middle generation, whose works were purist and functionalist, include Linhart and Stary; and the younger generation, for example, Ladislav Zak, who with their sweeping forms wished to distance themselves from white functionalism."
http://www.youtube.com/watch?v=_NXs7b2UEnY

Berci műlapja


Cím alapján hasonló

"Villanegyed térplasztika" c. alkotás fotói

Település
Prága (Praha)
Feltöltő
Azonosító
13091
Feltöltve
2009.01.09. 01:56

Felhasználási jogok
Nincs engedély

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt?

Berci 09.01.09. 01:56
Összesen 1 fotó

Műlap története

16.03.06. 11:26
A "Villanegyed térplasztika" műlapon jóváhagyásra került egy szerkesztés
10.01.15. 23:38
Berci publikálta "Villanegyed térplasztika" c. műlapját
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.