Barcs, Bajcsy-Zsilinszky u. és Nagyhíd u. kereszteződésénél lévő parkban volt

Állapot: Lebontott

Angol cím:Fountain

Barcs
Bajcsy-Zsilinszky u. és Nagyhíd u. kereszteződésénél lévő parkban volt

Felállítás1979

Fürtös György (keramikus)

Szapet
2018.04.29. 10:42
Fürtös György, a pécsi Zsolnay-porcelángyár egykori kiváló keramikusa és művészeti vezetője által tervezett és készített mázas fehér pirogránit, három medencés, vízvisszaforgatós szökőkútnak az egykori bevásárlóközpont előtti felújított park adott helyet.

Az építkezést 1979. augusztus elején kezdték, s szeptember végén adták át a barcsiaknak a kutat a parkkal együtt a Somogyi Néplap 1979. szeptember 25-i cikke szerint.

A szökőkutat sajnos elbontották - feltehetően a rendszerváltás körül - a barcsi víz akkori minősége miatt. A fehér szín ugyanis mindig gyorsan elszíneződött a víz magas vastartalma miatt, így elég csúnya képet mutatott.

Köszönöm a részletes információkat és fényképeket Rózsás Mártonnak helytörténésznek, a barcsi Dráva Múzeum egykori munkatársának, Barcs Város Díszpolgárának, aki az elmúlt hónapokban a Barcsi Városi Könyvtár helytörténeti előadássorozatában ivókutakról, szökőkutakról, belsőépítészeti alkotásokról is szót ejtett. Olyanokról, melyek már nem pótolhatók.

Továbbá Ády-nak ismét köszönet a Google Street View "vadászatért"!

„A feladat tisztán technikai értelmezésével a kerámiával és az ipari előállíthatósággal összehangzó formájú a barcsi bevásárlóközpontba került vízzubogós alkotása. A medencében három, különféle magasságú hengert lépcsős elrendezéssel fordított kúpcserepekkel fedte le. Ezzel nemcsak a cserepek íveiből alakuló rajzolat dekorativitását aknázta ki, hanem a víznek egyik szintről a másikra vezetését is megoldotta (1980).” (Mendöl Zsuzsanna – A Zsolnay-gyárban készült kerámia közkutak, szökőkutak - Janus Pannonius Múzeum Évkönyve 28 (1983) (Pécs, 1984) )


„Az urbanizáció együtt jár a környezet, így az épített környezet kisebb-nagyobb átalakításával. Ez különösen igaz abban az esetben, mikor egy településnek alapvetően falusias arculata van. Az új épületek tervezésénél majdnem minden esetben az adott korban uralkodó építészeti irányzatok érvényesülnek. Az 1970-es években ez nem jelentett mást, mint a tömbházas építkezést, mely döntően megváltoztatta Barcs arculatát is. A modern, bár egy kisváros stílusától idegen „szocialista” lakótelepek, illetve a különböző súlypontokon elhelyezkedő központi részek erőteljes fejlesztésére került sor, egységes városkép kialakítására azonban csak az 1980-as évektől történtek kísérletek. 1981-ben elkészült a város településesztétikai terve. Ez nem csak az épített környezet kialakítását hivatott rendezett mederbe terelni, hanem a település arculatát és hangulatát alapvetően meghatározó zöld területek, közterületi bútorok és tárgyak minőségét is igyekezett egymáshoz hangolni. A cél a közterületek merev, sablonos kialakítása helyett egy hangulatos, meleg, kisvárosi élettér kialakítása volt.E cél jegyében került sor a Zsolnay-gyárral kialakított együttműködésre, valamint több fiatal iparművész bevonására is ebbe a munkába. A pirogránit virágtartók és taposólapok, a kerámia térelválasztó elemek és sakkasztalok, porcelán szökőkút (Fürtös György, Gazder Antal, J. Móker Zsuzsanna munkái) a parkokban és pihenőhelyeken kerültek elhelyezésre.” (Rózsás Márton – Dráva Múzeum egykori munkatársa, Barcs díszpolgára – Településesztétikai program)

Barcs város és a pécsi Zsolnay-gyár együttműködéséről szóló régi újságcikk:

„Kerámia a barcsi utcán
Nemcsak szépek — hasznosok is

A megállapodást a pécsi Zsolnay-gyárral Barcs nagyközség tanácsa kötötte 1976-ban. Az eredmény: 27 pirogránit virágtartót helyeztek el a Dráva menti település utcáin, terein. De nemcsak virágtartók érkeztek a gyárból. Vásároltak például egy szökőkutat, s az idén újabbat várnak.
A barcsiak által meghirdetett — és a megvalósítás során igencsak komolyan vett — telep ülésesztétikai programban nemcsak az említett Zsolnay-termékek szerepelnek. Ezeknek a használata része ugyan a programnak, de vannak olyan termékei is a gyárnak, amelyeket több helyen föl lehet célszerűen használni. Például kitűnően alkalmazhatók térelválasztónak, és — kísérletképpen — két ABC-áruház kerítése készült ilyen anyagokból. Több létesítményre kerülnek Zsolnay-homlokzatelemek, melyek szinte vonzzák a tekintetet. Az új városközpont kialakítása során mindenütt ilyenekkel dolgozott a tervező.
Az óvodáknál különféle állatfigurákat helyeztek el; a parkokba Zsolnay sakk- asztalak kerültek. Bizonyos díszítőelemek a lakóépületek építésé során is figyelembe vehetők: ilyet használnak majd az új városi könyvtár építésekor.
Több ivókutat is fölállítottak a városban. Tervezik, hogy még többet is elhelyeznek az esztétikus, környezetet díszítő Zsolnay-kutakból.”
Források:
Somogyi Néplap, 1979. szeptember 25.
Rózsás Márton - Településesztétikai program
Mendöl Zsuzsanna – A Zsolnay-gyárban készült kerámia közkutak, szökőkutak - Janus Pannonius Múzeum Évkönyve 28 (1983) (Pécs, 1984)
Dunántúli Napló, 1979. január 9.
http://www.barcsihirek.hu/hirek/helyi-hirek/kozteri-alkotasok-melyek-mar-csak-kepeken-leteznek-helytortenesz-szemevel
Somogyi Néplap, 1980.02.16. (36. évfolyam, 39. szám)
Angol leírás, sztori
Szapet
2018.04.29. 10:42
The fountain was erected in 1979 by György Fürtös, one of the famous artists and Arts Leader of the Zsolnay Porcelain Manufacture in Pécs.

The artwork has 3 pool – white glazed pyrogranite with a water recycling system as well as a levelled body with tiles placed upside down – stands in the renovated park of the former shopping centre in Barcs.

Construction began in early August of 1979 and the new park with the fountain was handed over to the local citizens, according to the 25 Sep 1979 article of Somogyi Néplap.

Unfortunately, the piece of art was pulled down, supposedly around the change of the regime of the early 90s, because of the poor quality of local water at that time. The white colour of the fountain got soon changed because of the high iron contain of Barcs water.

Thanks to Márton Rózsás, local historiographer, the former colleague of the Dráva Múzeum also honorary citizen (Freeman) of Barcs, for the detailed informations and the old photos.
Furthermore, also thanks to Ády for Google Street View image hunting.

Szapet műlapja


Cím alapján hasonló

"Szökőkút" c. alkotás fotói

Alkotó
Fürtös György (keramikus)
Település
Barcs
Feltöltő
Azonosító
310651
Forrás
Rózsás Márton - Barcs
Feltöltve
2018.04.27. 17:04
Képinfó
Archív fotó

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Szapet 18.04.27. 17:04
Archív felvétel

"Szökőkút" c. alkotás fotói

Alkotó
Fürtös György (keramikus)
Település
Barcs
Feltöltő
Azonosító
310652
Forrás
Rózsás Márton - Barcs
Feltöltve
2018.04.27. 17:05
Képinfó
Archív fotó

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Szapet 18.04.27. 17:05
Archív felvétel

"Szökőkút" c. alkotás fotói

Alkotó
Fürtös György (keramikus)
Település
Barcs
Feltöltő
Azonosító
310653
Forrás
Somogyi Néplap - 1979. szeptember 25. (kedd)
Évszám
1979
Feltöltve
2018.04.27. 17:07
Képinfó
Archív fotó

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Szapet 18.04.27. 17:07
1979, Archív felvétel
Összesen 3 fotó

Műlap története

18.04.29. 10:42
A közösség publikálta Szapet "Szökőkút" c. műlapját
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.