Pécs, Káptalan utca 4.

Állapot: Áthelyezve innen

Pécs
Káptalan utca 4.
A múzeum udvarán állt az alkotás.

Elbontás1988
Avatás1978. október 7.


Nem köztéri:Múzeum területe
Ády
2020.10.13. 14:22
Az alkotást az Uitz Múzeum (ma Martyn Gyűjtemény) udvarán állították fel 1978-ban. A szobrot eredetileg nem ide tervezték, hanem Pécsvárad melletti Dombay tóhoz dr. Dombay János emlékezetére. Ő volt a pécsi múzeum egykori igazgatója. A nagyobb publicitás érdekében aztán úgy döntöttek, hogy Pécsen állítják fel újonnan megnyílt múzeum udvarán.
A bronz szobor egy földön fekvő régésznőt ábrázol, aki fáradságos régészeti munkáját végzi. Az alkotó Vigh Tamás, Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászművész ezzel a kompozícióval a régészeti munkának állít emléket.

Az alkotást a nyolcvanas évek végén lebontották, és áthelyezték a közelben lévő Szent István tér alsó részére.

"A régészet jelképe
Felavatták Vigh Tamás szobrát
„Azonos eszmeiség, azonos emberi reagálás szerencsés találkozása”

Tegnap délelőtt az Uitz Múzeum kertjét a Mecseki Fúvósötös muzsikája és az érdeklődők gyűrűje töltötte meg: Vigh Tamás szobrászművész Régészet című szobrának avatására gyűltek össze Pécs kulturális életének vezető személyiségei, párt- és állami szerveink képviselői, a művészeteket kedvelő közönség.
Kováts Valéria régész, a pécsi Janus Pannonius Múzeum tudományos főmunkatársa mondott beszédet. Utalt Németh Lajos művészettörténész szavaira, aki 1977-ben a Tihanyi Múzeumban rendezett Vigh Tamás kiállítás katalógusát e szavakkal zárta: Ha kerültek is köztérre Vigh Tamás szobrok, a legjelentősebbek még kis méretben várják a valóbani életre ébredésüket: talán e kiállítás megadja a döntő lökést, és akad olyan város, közösség vagy közület, amely tudja, hogy a monumentum nem a művész magánügye.
— Nem véletlen sem a szobor létrejötte, sem az itteni pécsi felállítása — folytatta Kováts Valéria. — Azonos eszmeiség, azonos emberi reagálás szerencsés találkozásának szülötte. A szobor önmagában is sokat fejez ki, de ebben a legrégebbi pécsi környezetben valóban életre kelt. A régészeti munka drámai pillanatait örökíti meg. A sok fáradságot, küzdelmet, az erő végső megfeszítését — a feltárás. nagyszerű pillanatait. A küzdelem a múlt értékeinek megmentéséért valóságos, egyben szimbolikus is.
Pécs-Baranya és a régészet kapcsolata közismert. Az 1780- as évektől kezdve, amikor megtalálták a Dóm éren az egyik festett ókeresztény sírkamrát, a történeti emlékek egész sora került felszínre. A feltárásokból egyre inkább kiiktatódott a véletlen, s előtérbe került a tudatos tudományos munka.
— A régészet egyre inkább kollektivizálódott — folytatta Kováts Valéria —, nem egyedülálló emberek passziója, hanem társadalmunkba illeszkedő kollektív alkotó tevékenység. A gazdasági feltételek biztosítása, előteremtésé, a lehetőségek biztosítása, s maga a kutatás folyamata, az eredmények feldolgozása és közkézre adása az a folyamat, amellyel a régészet mint tudomány, mint emberi alkotó tevékenység, feladatát, hivatását megvalósítja. Ennek a munkának szimbólumát készítette el Vigh Tamás.
Kováts Valéria megköszönte a jelen levő művésznek a régészet lényegét, szépségét oly kifejezően ábrázoló művét, majd köszönetét mondott a tanácsi szerveknek a szobor felállításáért.
Pécs ezáltal újabb köztéri szoborral gazdagodott." [1]
Források:
[1] Avatás: Dunántúli Napló, 1978. október 8. (35. évfolyam, 278. szám)
https://library.hungaricana.hu/hu/view/DunantuliNaplo_1978_10/?pg=65&layout=s
Romváry Ferenc: Pécs szobrai (1982)
További linkek
Vígh Tamás szobrászművész életrajza: https://www.kozterkep.hu/adattar/lexikon_szocikk/5137

Ády műlapja



Cím alapján hasonló

"Régészet" c. alkotás fotói

"Vigh Tamás-alkotás az Uitz Múzeum udvarán"
Alkotó
Település
Pécs
Feltöltő
Azonosító
251207
Forrás
Dunántúli Napló, 1978. október 8. (35. évfolyam, 278. szám)
Évszám
1978
Feltöltve
2016.08.30. 13:14
Képinfó
Archív fotó

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Ády 16.08.30. 13:14
1978, Archív felvétel
"Vigh Tamás-alkotás az Uitz Múzeum udvarán"

"Régészet" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Pécs
Feltöltő
Azonosító
251206
Feltöltve
2016.08.30. 13:14
Képinfó
Archív fotó

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Ády 16.08.30. 13:14
Archív felvétel
Összesen 2 fotó

Műlap története

20.10.13. 14:22
Ády publikálta "Régészet" c. műlapját
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.