Budapest, XVII. kerület, Pesti út 113.

Állapot: Lebontott

Budapest
XVII. kerület, Pesti út 113.
A Művelődési Ház tárgyalójában VOLT.

Felállítás1978


Nem köztéri:Egyéb intézmény területe
Göröntsér Vera
2016.07.29. 21:56
A Benedek József és B. Laborcz Flóra által létrehozott kiállítóterem, ill. az ahhoz tartozó blogra vezérelt a véletlen, vagy inkább a folyamatos kutakodás. Átnézve a művésznő életrajzát feltűnt édesapja és mestere, Laborcz Ferenc emléke, hagyatékának tisztelete és gondozása. A saját életmű jó része kötődik Rákoshegyhez, ebből elsőként – a sokrétű tevékenység egyikeként – a helyi művelődési ház tárgyalójában jelzett plasztika tűnt a legvonzóbbnak.
Sok minden hiányzott az induláshoz. Emlékeim szerint érdeklődtem a ma Vigyázó Sándor nevét viselő intézményben, de azt a választ kaptam, hogy ilyen alkotás ott nem található.
Megkerestem a művésznőt, aki sok munkája közepette időt szakított a kérdésemre. Szomorúság és csalódottság kapcsolódik az alkotáshoz. Megismétlődni látszik a már tapasztalt történet: az épületben valamikor (pontos adat nem azonosítható) átalakítások folytak, az alkotás lekerült eredeti helyéről és nyoma veszett.
Hogy őszinte legyek, nem egyszer éreztem úgy fotózás közben, mennyire megszégyenítő, hogy a szobrokon esetleg felirat nincs, de ott díszeleg a leltári szám. most mégis úgy érzem, még ez is a gondoskodás /száraz/ jele lehet, hiszen legalább, mint tárgyat nyilvántartják, remélhető, hogy nyomon követhető a sorsa (ami persze nem feltétlenül igaz).

A Ritmus című alkotásról egy képet kaptam (ezúton is köszönöm), ennyi a fellelhető emlék a 200 cm átmérőjű vörösréz plasztikáról, ami acélváz szerkezetre épült.
Számomra az alkotás kiegyensúlyozottságot és szimmetriát sugároz. A ritmus finom "ütemet" ad, az elmozdulások éppen csak megbontják a képet, az apró, ill. az alkotás széle felé növekvő elemek szinte geometriai pontossággal tervezettek. A szimmetria csalóka, gondosabban megnézve a középvonaltól finom eltérések láthatók, amik egy spirális struktúrát hoznak létre.

A csalódottság jogos, az alkotás a fekete-fehér kép alapján is érték. Egy korai munka, aminek nyoma veszett és aminek kapcsán (itt is) jelentkezik a kérdés, hogy lehet az alkotó tudta/értesítése nélkül, minden szerzői jogvédelem mellőzésével egy alkotást lebontani, akár áthelyezni, raktár mélyére dugni, vagy megsemmisíteni.
Források:
http://blterem.blogspot.hu/2012/08/b-laborcz-flora.html
Az alkotóval folytatott telefoni beszélgetés és levélváltás




Cím alapján hasonló

"Ritmus" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Budapest
Feltöltő
Azonosító
247436
Feltöltve
2016.07.28. 10:11
EXIF információk...
SONY / DSC-HX60
ƒ56/10 • 1/250 • ISO80

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Göröntsér Vera 16.07.28. 10:11

"Ritmus" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Budapest
Feltöltő
Azonosító
247445
Feltöltve
2016.07.28. 11:16
EXIF információk...
SONY / DSC-HX60
ƒ56/10 • 1/250 • ISO80

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Göröntsér Vera 16.07.28. 11:16
Összesen 2 fotó

Műlap története

16.07.29. 21:56
Göröntsér Vera publikálta "Ritmus" c. műlapját
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.