Kismaros, Gálhegyi u.

Állapot: Tudsz róla?

Alternatív, helyi címek:Őz gidájával, Őzek
Angol cím:Doe with fawn

Kismaros
Gálhegyi u.
A volt Láng Gépgyár Gyermeküdülő kertjében, pontosabb meghatározása nem...Teljes szövegA volt Láng Gépgyár Gyermeküdülő kertjében, pontosabb meghatározása nem ismert. (Az objektum ma feltételezések szerint egyházi tulajdonban van.)Kevesebb szöveg

Felállítás1968


Nem köztéri:Egyéb intézmény területe
Berci
2008.11.07. 13:42
Egy kedves, érdekes technikával készült szobrot keresünk. Kalló Viktor munkásságát, életrajzát tanulmányozva már korábban feltűnt számomra ez a börzsönyligeti alkotás. Gyerekkorom óta sokat járok arra, de erről még nem hallottam. Először - lemezdomborítás révén - muráliára gondoltam, de a Mai Magyar Művészet c. sorozat Kalló Viktor-kötetének fotójából kiderült: szoborról van szó, méghozzá kétalakos szoborról. A mellékelt fotó ebből, az 1978-ban megjelent kötetből származik. Más ábrázolását nem ismerem eddig.
Hogy hogyan kerülhetett egy ilyen drága szobor egy egyszerűbb, tábor jellegű gyári üdülőhöz, tudnunk kell, hogy Kalló Viktor progresszív modern - szerintem remek - pécsi Ércbányász (Uránbányász) lemezszobra (uzmari már feltöltötte ide) a technika és az ábrázolásmód miatt sok negatív kritikát kapott, ezután a szobrász nem kapott megbízásokat. Megélhetésének biztosítására ún. szocialista szerződést kötött a Láng Gépgyárral, amely keretében először jelvényeket, dekorációkat tervezett, kisplasztikát mintázott, majd két szobrot is rendeltek tőle, egyik az Őzsuta. "A figyelő őzsutát és a riadtan anyjához bújó gidát ábrázoló kompozíció a természet elmélyült megfigyelését tanúsítja. Nemcsak az állatok testének szerkezetét, formáit mintázta meg a valósághoz hűen, hanem a suta figyelő és a gida riadt mozdulatát is." Sajnos a szoborról ma semmit sem tudunk. Egyes információk szerint az egykori gyermeküdülő néhány évvel ezelőtt -feltehetőleg több tulajdonosváltás után - egyházi tulajdonba került és valószínűleg azonos a mai Szent Margit-házzal. (www.margitos.hu) A szoborról viszont nincs említés, így félő, hogy lebontották, elpusztult, elkallódott - a privatizáció során eltűnt. Aki bármit tud róla, kérem jelezze.
Angol leírás, sztori
Berci
2008.11.07. 13:42
The kind composition was located in the garden of a children's holiday camp. Later it was disappeared.

Berci műlapja


Közös gyűjteményben
Állatszobrok

Cím alapján hasonló

"Őzsuta" c. alkotás fotói Kismaros településről

Feltöltő
Azonosító
11121
Feltöltve
2008.11.07. 13:07
Képinfó
Archív fotó

Felhasználási jogok
Nincs engedély

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt?

Berci 08.11.07. 13:07
Archív felvétel
Összesen 1 fotó

Műlap története

3 perce
A főszerkesztők Példás műlapnak szavazták meg az "Őzsuta" feltöltésünket!
08.11.07. 13:42
Berci publikálta "Őzsuta" c. műlapját!
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.