Köllő Miklós síremléke

Budapest, VIII. kerület, Fiumei út 16.

Állapot: Elpusztult

Budapest
VIII. kerület, Fiumei út 16.
Fiumei úti Nemzeti Sírkertben állt az alkotás.

Felállítás1905


Nem köztéri:Temető, sírkert
Ády
2013.09.27. 16:10
Köllő Miklós 1861 – 1900
Szobrászművész

"KÖLLŐ MIKLÓS SIREMLÉKE.
Öt évvel ezelőtt, 1900 szeptemberében vetett véget öngyilkos módon életének Köllő Miklós, székely eredetű, tehetséges szobrászművész. Alig volt még 39 éves, sokat kellett a kedvezőtlen körülményekkel küzdenie, mégis több becses alkotás tartotta fenn nevét. Legnagyobb szoborműve a segesvári Petőfi-szobor, ő készítette ezenkívül a marosvásárhelyi Kossuth-szobrot, a szegedi Szentháromság-szobrot, négy szobrot a királyi palota s ugyancsak négyet az új országház kupolacsarnoka számára. Ezeken kívül is számos kisebb szobormű tette nevét a művészvilágban jó hangzásúvá. Kiváló tehetségű, nemes becsvágyú művész volt, a ki nyomasztó körülményei miatt nem birt úgy érvényesülni, a hogy megérdemelte volna, — ez s három gyermekének rövid időközökben bekövetkezett halála vitte rá az öngyilkosságra. Kevéssel halála után barátai elhatározták, hogy gyűjtést rendeznek síremlékére. Az emlékbizottság Zala György és Kiss György szobrászművészek elnöklete alatt alakult meg s az összegyűjtött szerény összegből most felállította a kerepesi-úti temetőben Köllő Miklós siremlékét, egy csinos talapzaton álló márvány mellszobrot, melyet Köllő barátai és tanítványai, Balázs István, Renner Antal és Fejér János szobrászok faragtak ki. A talapzathoz való követ Müller Ernő sóskúti kőbánya-tulajdonos ingyen adta, kegyeletből a művész iránt, ki jó barátja volt. A síremlék egyike azoknak, melyek a kerepesi úti temető művészi díszét emelik."

A Csomorfalva honlapján olvasható életrajz végén azt írják, hogy a második világháborúban a síremlék elpusztult, de darabjai még 1966-ban szétszórva hevertek. Ma helyén egy szerényebb kőlap jelzi a művész nyughelyét. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8a/K%C3%B6ll%C5%91_Mikl%C3%B3s_s%C3%ADrja.jpg

Az alkotókkal kapcsolatban keresgélve az találtam, hogy Kiss György volt az alkotó, a három úriember meg kőfaragók akik elkészítették a művet. Bár nem teljesen egyformák a nevek a cikkben írtakkal.

"683. 1901. április 4./78. sz. Ellenzék.
Barabás Endre: Apróságok Köllő Miklós és Kiss György szobrászok életéből.
...Kiss György felajánlotta mintát díjtalanul készít Köllő síremlékére, míg Fejér Miklós, Rendes Antal és Balázs János székely kőfaragók a kivitelt vállalják magukra díjtalanul... (Kiss György éveket töltött Köllővel a müncheni egyetemen....a cikk írója csángónak tartja).

Köllő Miklós alkotásai a köztérképen: http://www.kozterkep.hu/a/814/kollo_miklos.html
Források:
Vasárnapi Újság 52. évf. 21. sz (1905. május 21.)
http://www.erdelyimuveszet.ro/kataszter/SZOBRASZ/sajto/6.htm
További linkek
Köllő Miklós szobrászművész életrajza: http://www.csomafalva.ro/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=39&Itemid=27

Kiss György szobrászművész életrajza: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kiss_Gy%C3%B6rgy_%28szobr%C3%A1sz,_1852%29

Ády műlapja



Cím alapján hasonló

"Köllő Miklós síremléke" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Budapest
Feltöltő
Azonosító
148246
Feltöltve
2013.09.27. 15:17
Képinfó
Archív fotó

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Ády 13.09.27. 15:17
Archív felvétel

"Köllő Miklós síremléke" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Budapest
Feltöltő
Azonosító
148247
Feltöltve
2013.09.27. 15:17
Képinfó
Archív fotó

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Ády 13.09.27. 15:17
Archív felvétel
Összesen 2 fotó

Műlap története

13.09.27. 16:10
Ády publikálta "Köllő Miklós síremléke" c. műlapját
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.