Jellinek Lajos sírboltja

Budapest, VIII. kerület, Fiumei út 16.

Állapot: Elpusztult

Budapest
VIII. kerület, Fiumei út 16.
A Kerepesi Temetőben, valahol a kerítés mentén

Felállítás1920


Nem köztéri:Temető, sírkert
lig
2012.11.05. 20:32
Ez a síremlék, már nem létezik.
Mint tudjuk, a Kerepesi temető közel fekszik a Keleti pályaudvarhoz, amit folyamatosan bombáztak az utánpótlási vonalakat megsemmisítendő. Nem ritkán pottyant ide is a technika ezen ocsmány vívmányából, elpusztítva sok síremléket.
Vagy a háború utáni temető átrendezéseknek eshetett áldozatául, bár ez kevéssé valószínű. Kerítés előtt állt. Az orosz katonai parcella a temető legrégebbi része. 1920 körül készült, itt nem nagyon állhatott. A munkásmozgalmi panteonnak pedig alig van kerítéssel érintkező része.
A síremlék felirata szerint Jellinek Lajos családi sírboltja. Ő jelentős pénzember volt, kereskedelmi bankok, és leginkább mezőgazdasági termékekkel üzletelő kereskedőházak igazgatóságaiban találtam meg a nevét.
A sírboltba az anyai nagyszülőket, és Jellinekék két tragikusan fiatalon meghalt gyermekét temették. Erről szól a sírszobor. Fájdalmasan néz össze a nőstény és hím oroszlán, hiszen az árnyékukban ott fekszik elgyötört, elmúlni készülő gyermekük. (Lángelméjű művész fiunk, élt 16 évet) De erősek, tartják magukat. Itt valami szörnyű veszteség készül, de az összetartó erő, a család megmarad. Fájdalmas, de vigasz. Ezt meséli a szobor.
Úgy tűnik, hiába. A szülők mégsem ide temetkeztek, hanem a Kozma utcába, pedig 1939-ben ennek nem lett volna semmi akadálya.
Olykor mesélnek a sírszobrok, s nem leszünk a történettől vidámabbak.
Források:
Prohászka László: Ligeti Miklós monográfia, a Kapoli Múzeum adattára
További linkek
Jellinek Lajos sírja http://www.oroklet.hu/bent.php?nyelv=2&igy=&kmod=5&tkod=0224&parcella=26&sor=12&sir=3&szuletes=1876&elhalaloza=1939&nev=Jellinek%20Lajos

lig műlapja


Cím alapján hasonló

"Jellinek Lajos sírboltja" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Budapest
Feltöltő
Azonosító
123657
Feltöltve
2012.11.05. 20:19
Képinfó
Archív fotó

Felhasználási jogok
Nincs engedély

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt?

lig 12.11.05. 20:19
Archív felvétel
Összesen 1 fotó

Műlap története

12.11.05. 20:32
lig publikálta "Jellinek Lajos sírboltja" c. műlapját
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.