II. világháborús emlékmű

Túrkeve, Petőfi tér
További képek a Fotólistában

Angol cím:World War II Memorial

Túrkeve
Petőfi tér
A téren az iskola előtt

Avatás2009. szeptember 6.
Avatás1991. október 12.


TundeK62
2010.10.07. 17:19
A Nagykunság déli részén fekvő kb. kilencezer fős kisváros nagy művészeti hagyományokkal rendelkezik. Ez meglátszik a főterén is, mert a gyönyörűen parkosított téren több szobor és emlékmű is áll. A tér sarkában volt ez a mű, amit nehezen tudtunk beazonosítani. Mivel jelképrendszere (már ha egyáltalán van neki) annyira nem feltűnő, ezért a többiek nem is fotózták le.
Az emlékműhöz közelebb sétálva, és elolvasva rajta a feliratot, láttam meg, hogy ez a település II. világháborús emlékműve. 1991-ben emelték, és a képen látható dátum csak a felújítás dátuma.

Az alkotó ifj. Finta Sándor 2008. március 3-án elhunyt, ezért nem tudom ő mennyiben vett részt a saját műve rekonstrukciójában.
Az emlékmű fekete gránitlapokkal határolt alsó részén olvashatóak az áldozatok nevei ábécérendben.
Pár méterre áll egy zászlótartó rúd, amely gondolom az országzászló helyett van.
Ötven méteren belül áll egy I. világháborús emlékmű (Pásztor János alkotása), és a Magyar vendég a kolhozban című, 1957-ben felállított szobor (Gyenes Tamás). Őket majd a többiek mutatják be.

Túrkeve történelméből:

'A háború a túrkevei embereknek is katonai behívásokat és a jegyrendszer bevezetését jelentette. 1940-ben a cukorfejadag személyenként heti 12 dkg volt. 12 éven aluliak, terhes és szoptatós anyák ennek kétszeresét kapták. 1942-ben a zsír és a szalonna fejadagját is meghatározták. Eszerint 1 éven aluli gyermek zsírellátásban nem részesülhet. 1-16 éves gyermek zsír (szalonna) fejadagja hetenként 14 dkg zsír vagy 16 dkg szalonna - tudósított a Túrkevei Hírlap 1942. áprilisában.

Közben újabb behívások történtek Túrkevéről is. A front egyre közelebb került. 1944-ben szükség-óvóhelyeket alakítottak ki, futóárkokat készítettek a házak udvarán. A városháza és a polgári iskola alagsorát légópincévé alakították. 1944. áprilisában néhány túrkeveit, mint veszélyes baloldali elemeket internálták: Rundik Jánost, Márki Gábort, Kulcsár Ferencet, Dr. György Lipótot, Sárkány István, K. Szabó Imrét, L. Nagy Lehelt, Laskai Jánost.

A német megszállás után a Minisztertanács elindította a zsidóellenes intézkedések áradatát. Városi újságunk 1944. április 23-ai száma 'Csillaghullás' című cikkében így ír: 'Egyik napról a másikra tűntek fel a sárga csillagok.' Ugyanebben a lapszámban olvasható a közlemény: 'A m.kir. Belügyminiszter 1944. április 20-án kelt rendeletével elrendelte a zsidó üzletek azonnali bezárását.'

A Túrkevén élő zsidóság helyzetét is egyre súlyosabbá tették a megjelenő rendelkezések. Izraelita vallású nem lehetett tanár, ügyvéd, orvos. Elbocsátották őket az ipari és kereskedelmi vállalatoktól is. Vagyonukat zár alá helyezték. A túrkevei lap 1944. május 21-ei száma adja hírül, hogy elkészült a gettó a nyugat újvárosi Bojtor és Kun utcában. A kitelepítést végző bizottság 4 tagú zsidótanácsot nevezett ki. Június elején egy csendőrökből álló különítmény jelent meg a gettóban és közölte az ott lévőkkel, hogy elszállítják őket Szolnokra. Ott kezdődött a pokoljárás! 'Éjjel egy civil jött 2 csendőr kíséretében. Neveket kiabáltak. Bevitték őket egy irodába. Véresen, összeverve jöttek ki. Ékszereket követeltek tőlük. Volt, aki ijedtében elárulta, hogy hova rejtette el. Kitalálták, hogy itt, Szolnokon kell elszedni a még meglévő ékszereinket. A gazdag zsidókon kezdték' - mondta egy interjúban Dr. Szabolcs Ottó Budapesten élő egyetemi docens. Ugyancsak Szabolcs professzor úr visszaemlékezéseiből valók az alábbiak: 'A gyűjtőtáborból mindenki szeretett volna mielőbb elkerülni. Ezért tanár édesapám (Szabolcs Árpád) suszternak vallotta magát, így bekerültünk az ausztriai transzportba'. A többieket Lengyelországba, Auswitzbe szállították, egy sem tért vissza közülük. Az Ausztriában lévő Stasshof városka gyűjtőtáborába indítottak útnak Szolnokról 2567 személyt, köztük a túrkevei zsidóknak mintegy felét. Egy hétig voltak itt. Kopaszra nyírták, fertőtlenítették ruháikat, mindenki kapott egy számot, ez volt a neve. Innen adták ki őket munkára. Élelmük az éhenhaláshoz sok, a normális táplálkozáshoz kevés. Legtöbbször dörrgemüsét kaptak. Így nevezték a zsírtalan káposztalevél vagy más szárított főzelékféléből készített levest. A napi kenyéradag 10 deka, valami kevés margarinnal, néha lókolbásszal, olykor marmeláddal (gyümölcsíz, a keviek Hitler-szalonnának nevezték). Felmerül a kérdés, hogyan lehetett kibírni ezt a kegyetlen, embertelen bánásmódot. Dr. Szabolcs Ottó visszaemlékezésében arról is szól, hogy attól féltek, az utolsó órákban, a háború végén végeznek velük. Ezért éjszakánként, maguk közül őrséget szerveztek, és figyelték az eseményeket, jelzéseket adtak egymásnak. Egyre erősebben, egyre közelebbről hallatszott az ágyúszó. Egy-egy golyó is elsüvített a barakkok felett. Egyszer csak azt vették észre, hogy a tábor őrtornyai üresek. A táborlakók ekkor megszöktek.
1945. május 1-én már Bécsben jártak a szovjet csapatok. A túlélők májusban tértek haza. 1948-ban felállítottak egy emlékművet a nyugatújvárosi zsidótemetőben, egy obeliszket a 116 mártír nevével. Az elmúlt években eléggé elhanyagolt állapotúvá vált a temető. 1998-ban önkormányzati képviselői kezdeményezésre elkezdődött a temetőnek az elhunytak végső nyughelyéhez méltó állapotúvá tétele. A kezdeményezést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is támogatásáról biztosította. Az önkormányzaton kívül magánszemélyek is hozzájárultak a helyreállítás költségeihez. A munkálatok 1998. júliusára befejeződnek. A Holocaust ünnepségeket a felújított temetőben rendezi meg a város.

Túrkeve felszabadulása

A szovjet csapatok 1944. október 8-án érték el Túrkevét. A város ezután a csapatok átvonulási területe lett. Kapás Rezső, a szabad Túrkeve első polgármestere így emlékezik az eseményekről: '31 éves voltam'. c. írásában: 'Közeledtek a szovjet csapatok. Vasárnap volt, a város csendes. A 200 főnyi rosszul felszerelt katonaságot parancsnokuk szélnek eresztette. A németek is elvonultak, csupán két páncélkocsi maradt: egy a főutcán, egy pedig a liget felől, rádióval. Csakhamar ezek is elmentek a fegyverneki úton a téglagyár felé. Nemsokára lövöldözés hallatszott abból az irányból.' 1944. október 19-én a nyugatújvárosi csata után a tankok keresztülvonultak a városon és Kisújszállás irányában akarták folytatni a támadásukat, amikor a város szélén az un. Simai kocsmánál szovjet páncéltörőtől kapott tűz hatására megállásra kényszerültek. A vásártéren újabb harc fejlődött ki. A szovjet sebesültek egymást támogatva jöttek vissza a városba menedéket, ellátást, kötözőhelyet keresve. A németek az éjszakát sündisznó állásban a város szélén töltötték. A szovjet csapatok átmenetileg feladták Túrkevét. Az őket ért váratlan német páncélos támadás miatt a Berettyó keleti oldalába húzódtak vissza. Túrkevét a németek október 20-án foglalták el 30 Tigrissel és 80-85 különféle kisebb-nagyobb harckocsival, ágyúval felszerelve. Ezen a napon a németek Túrkevéről folytatták volna az előnyomulást Kisújszállás irányába, de a szovjet ellenállás hatására megálltak. A szovjetek 21-én délelőtt újból támadtak, lőtték a piacteret. Több ház, iskola és a református templom is megrongálódott. A nyilt téren nem találva fedezéket sok német megsebesült. Szállítójárművek, lovak pusztultak el. A főtér kisebb csatatér benyomását keltette. A németek estefelé kiürítették a várost.
1944. október 22.: Vasárnap, csend. Se német, se orosz nincs a városban. A város másodszor is szabad lett, fellélegzett.'
Forrás: http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Turkeve/pages/adatok_turkeve_kozeletehez.htm
További linkek
http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%BArkeve
Az alkotóról: http://artportal.hu/lexikon/muveszek/finta-sandor-ifj
Benkő Gabriella Emese
2021.03.02. 14:37
"Szeptember 6-án, a város napján várhatóan katonai tiszteletadás mellett kerül sor az új II. világháborús emlékmű felavatására. Az eredeti emlékművet Finta Sándor túrkevei szobrászművész készítette, ám alkotása időközben felújításra szorult. Finta Sándor 2008-as sajnálatos halála miatt a szobormű átalakítására Győrfi Sándor karcagi szobrászművész kapott megbízást." [1]
Források:
[1] Avatási előzetes: Új Néplap, 2009. augusztus 28.(20. évfolyam, 201. szám) 5. oldal.
https://library.hungaricana.hu/hu/view/SzolnokMegyeiNeplap_2009_08/?pg=376&layout=s
- Avatási fotó: Új Néplap, 2009. szeptember 7. (20. évfolyam, 209. szám) címlap
https://library.hungaricana.hu/hu/view/SzolnokMegyeiNeplap_2009_09/?pg=86&layout=s

TundeK62 műlapja



Cím alapján hasonló

"II. világháborús emlékmű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Túrkeve
Feltöltő
Azonosító
68063
Feltöltve
2010.10.06. 00:07
EXIF információk...
SONY / DSLR-A200
ƒ56/10 • 1/125 • ISO100

Felhasználási jogok
Nincs engedély

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

TundeK62 10.10.06. 00:07

"II. világháborús emlékmű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Túrkeve
Feltöltő
Azonosító
68064
Feltöltve
2010.10.06. 00:08
EXIF információk...
SONY / DSLR-A200
ƒ80/10 • 1/100 • ISO100

Felhasználási jogok
Nincs engedély

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

TundeK62 10.10.06. 00:08

"II. világháborús emlékmű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Túrkeve
Feltöltő
Azonosító
68065
Feltöltve
2010.10.06. 00:09
EXIF információk...
SONY / DSLR-A200
ƒ56/10 • 1/100 • ISO200

Felhasználási jogok
Nincs engedély

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

TundeK62 10.10.06. 00:09

"II. világháborús emlékmű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Túrkeve
Feltöltő
Azonosító
68066
Feltöltve
2010.10.06. 00:10
EXIF információk...
SONY / DSLR-A200
ƒ100/10 • 1/160 • ISO100

Felhasználási jogok
Nincs engedély

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

TundeK62 10.10.06. 00:10

"II. világháborús emlékmű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Túrkeve
Feltöltő
Azonosító
68067
Feltöltve
2010.10.06. 00:10
EXIF információk...
SONY / DSLR-A200
ƒ100/10 • 1/125 • ISO100

Felhasználási jogok
Nincs engedély

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

TundeK62 10.10.06. 00:10

"II. világháborús emlékmű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Túrkeve
Feltöltő
Azonosító
68068
Feltöltve
2010.10.06. 00:11
EXIF információk...
SONY / DSLR-A200
ƒ80/10 • 1/100 • ISO100

Felhasználási jogok
Nincs engedély

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

TundeK62 10.10.06. 00:11

"II. világháborús emlékmű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Túrkeve
Feltöltő
Azonosító
461775
Feltöltve
2021.10.10. 10:17
EXIF információk...
SONY / DSC-HX60
ƒ50/10 • 1/160 • 10.4mm • ISO160

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Göröntsér Vera 21.10.10. 10:17

"II. világháborús emlékmű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Túrkeve
Feltöltő
Azonosító
461776
Feltöltve
2021.10.10. 10:17
EXIF információk...
SONY / DSC-HX60
ƒ45/10 • 1/1000 • 8.6mm • ISO80

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Göröntsér Vera 21.10.10. 10:17

"II. világháborús emlékmű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Túrkeve
Feltöltő
Azonosító
461777
Feltöltve
2021.10.10. 10:17
EXIF információk...
SONY / DSC-HX60
ƒ50/10 • 1/80 • 11mm • ISO160

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Göröntsér Vera 21.10.10. 10:17

"II. világháborús emlékmű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Túrkeve
Feltöltő
Azonosító
539593
Fotózva
2022. december
Feltöltve
2023.09.26. 15:48
EXIF információk...
Samsung / SM-A715F
ƒ180/100 • 1/268 • 5.2mm • ISO32

Felhasználási jogok
Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Hőgye Lajos Tibor 23.09.26. 15:48
2022. december

"II. világháborús emlékmű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Túrkeve
Feltöltő
Azonosító
539594
Fotózva
2022. december
Feltöltve
2023.09.26. 15:48
EXIF információk...
Samsung / SM-A715F
ƒ180/100 • 1/134 • 5.2mm • ISO32

Felhasználási jogok
Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Hőgye Lajos Tibor 23.09.26. 15:48
2022. december

"II. világháborús emlékmű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Túrkeve
Feltöltő
Azonosító
539595
Fotózva
2022. december
Feltöltve
2023.09.26. 15:48
EXIF információk...
Samsung / SM-A715F
ƒ180/100 • 1/528 • 5.2mm • ISO32

Felhasználási jogok
Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Hőgye Lajos Tibor 23.09.26. 15:48
2022. december

"II. világháborús emlékmű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Túrkeve
Feltöltő
Azonosító
539596
Fotózva
2022. december
Feltöltve
2023.09.26. 15:48
EXIF információk...
Samsung / SM-A715F
ƒ180/100 • 1/339 • 5.2mm • ISO32

Felhasználási jogok
Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Hőgye Lajos Tibor 23.09.26. 15:48
2022. december

"II. világháborús emlékmű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Túrkeve
Feltöltő
Azonosító
539597
Fotózva
2022. december
Feltöltve
2023.09.26. 15:48
EXIF információk...
Samsung / SM-A715F
ƒ180/100 • 1/100 • 5.2mm • ISO40

Felhasználási jogok
Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Hőgye Lajos Tibor 23.09.26. 15:48
2022. december

"II. világháborús emlékmű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Túrkeve
Feltöltő
Azonosító
539598
Fotózva
2022. december
Feltöltve
2023.09.26. 15:48
EXIF információk...
Samsung / SM-A715F
ƒ180/100 • 1/128 • 5.2mm • ISO32

Felhasználási jogok
Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Hőgye Lajos Tibor 23.09.26. 15:48
2022. december

"II. világháborús emlékmű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Túrkeve
Feltöltő
Azonosító
539599
Fotózva
2022. december
Feltöltve
2023.09.26. 15:49
EXIF információk...
Samsung / SM-A715F
ƒ180/100 • 1/491 • 5.2mm • ISO32

Felhasználási jogok
Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Hőgye Lajos Tibor 23.09.26. 15:49
2022. december

"II. világháborús emlékmű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Túrkeve
Feltöltő
Azonosító
539600
Fotózva
2022. december
Feltöltve
2023.09.26. 15:49
EXIF információk...
Samsung / SM-A715F
ƒ180/100 • 1/110 • 5.2mm • ISO32

Felhasználási jogok
Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Hőgye Lajos Tibor 23.09.26. 15:49
2022. december

"II. világháborús emlékmű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Túrkeve
Feltöltő
Azonosító
539601
Fotózva
2022. december
Feltöltve
2023.09.26. 15:49
EXIF információk...
Samsung / SM-A715F
ƒ180/100 • 1/430 • 5.2mm • ISO32

Felhasználási jogok
Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Hőgye Lajos Tibor 23.09.26. 15:49
2022. december

"II. világháborús emlékmű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Túrkeve
Feltöltő
Azonosító
539602
Fotózva
2022. december
Feltöltve
2023.09.26. 15:49
EXIF információk...
Samsung / SM-A715F
ƒ180/100 • 1/118 • 5.2mm • ISO32

Felhasználási jogok
Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Hőgye Lajos Tibor 23.09.26. 15:49
2022. december

"II. világháborús emlékmű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Túrkeve
Feltöltő
Azonosító
539603
Fotózva
2022. december
Feltöltve
2023.09.26. 15:49
EXIF információk...
Samsung / SM-A715F
ƒ220/100 • 1/678 • 1.7mm • ISO50

Felhasználási jogok
Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Hőgye Lajos Tibor 23.09.26. 15:49
2022. december

"II. világháborús emlékmű" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Túrkeve
Feltöltő
Azonosító
539604
Fotózva
2022. december
Feltöltve
2023.09.26. 15:49
EXIF információk...
Samsung / SM-A715F
ƒ220/100 • 1/898 • 1.7mm • ISO50

Felhasználási jogok
Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Hőgye Lajos Tibor 23.09.26. 15:49
2022. december
Összesen 21 fotó

Műlap története

23.09.26. 15:49
6 új fotót töltöttem az "II. világháborús emlékmű" műlaphoz
23.09.26. 15:48
6 új fotót töltöttem az "II. világháborús emlékmű" műlaphoz
21.10.10. 10:17
1 új fotót töltöttem az "II. világháborús emlékmű" műlaphoz
21.10.10. 10:17
2 új fotót töltöttem az "II. világháborús emlékmű" műlaphoz
21.03.02. 14:37
Az "II. világháborús emlékmű" műlapon jóváhagyásra került egy szerkesztés
21.03.02. 11:16
Az "II. világháborús emlékmű" műlapon jóváhagyásra került egy szerkesztés
21.03.02. 10:56
Az "II. világháborús emlékmű" műlapon jóváhagyásra került egy szerkesztés
20.08.16. 18:08
Az "II. világháborús emlékmű" műlapon jóváhagyásra került egy szerkesztés
20.08.06. 17:34
Megérintettem az "II. világháborús emlékmű" alkotást
10.10.07. 17:19
TundeK62 publikálta "II. világháborús emlékmű" c. műlapját
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.