Szent Cirill és Metód

Prága (Praha), Károly híd

Prága (Praha)
Károly híd
Xavéri Szent Ferenc szoborcsoportjával szemben, a híd jobb oldalán látható.

Felállítás1928


ATTILA SISKOVITS
2010.06.25. 19:39
A Károly híd (Staré Město felőli) jobb oldalának 5. szoborhelyén Szent Cirill és Szent Metód szoborcsoportja áll.
A szlávok apostolainak szoborcsoportja helyén (1890-ig) Loyolai Szent Ignác szobra (Ferdinánd Maximillian Brokoff -1711- alkotása ) állt.
Az 1890. szeptember 4-én reggel fél hatkor a hídra zúduló jeges ár azt a szobrot elpusztította, Szent Cirill és Metód misszionáriusok szoborcsoportját, ennek az alkotásnak a pótlására (a szobrok közül utolsóként) 1928-ban helyezték el a hídon.
(Az elpusztult Loyolai Szent Ignác szobor kiemelt részei a Nemzeti Múzeum Lapidáriumában jelenleg is láthatók.)

A nyugati szláv törzsek, amelyek a népvándorlás után letelepültek és megalkották a morva birodalmat (már a 9. század elején) magas színvonalú politikai és kulturális életet éltek. Készek voltak a kereszténység elfogadására, de a vele együtt járó germán befolyás növekedését ellenezték. Ezért Rasztiszláv morva fejedelem szláv nyelvet beszélő szerzeteseket kért Bizánctól. A szláv népek önállóságát féltő politikai megfontolások teljesülni látszottak amikor a bizánci császár kora legműveltebb görögjei közül keresztény hittérítőket küldött az országba, egy testvérpár (Konstantin -Cirill- áldozópap és Metód -Mihály- szerzetes) személyben.
A görög misszió 863-ban érte el Morvaországot. Konstantin drága kincseket hozott magával: a períkopákat és liturgikus szövegeket, melyeket görögből ő fordított szláv nyelvre. Lejegyzésükhöz maga állította össze azokat az írásjeleket (az ún. glagolita ábécé ősi formáját) amelyből a mai cirill írásmód kialakult.
További linkek
hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Cirill -Kapcsolódó
Szent Anna
Közös gyűjteményben
Prágai Károly-híd szobrai

Cím alapján hasonló

"Szent Cirill és Metód" c. alkotás fotói Prága (Praha) településről

Feltöltő
Azonosító
58073
Feltöltve
2010.06.22. 01:59

Felhasználási jogok
Nincs engedély

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt?

ATTILA SISKOVITS 10.06.22. 01:59
Összesen 1 fotó

Műlap története

10.06.25. 19:39
ATTILA SISKOVITS publikálta "Szent Cirill és Metód" c. műlapját!
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.