Galilei Kör emléktáblái

Budapest, VI. kerület, Anker köz 2.

Állapot: Elpusztult

Budapest
VI. kerület, Anker köz 2.
A VI. kerület Anker köz 2. szám alatt, a kapualjban volt a nagyobb,...Teljes szövegA VI. kerület Anker köz 2. szám alatt, a kapualjban volt a nagyobb, amit leromboltak, és a II. emeleten a kicsi, amely még most is látható.Kevesebb szöveg

Felállítás1968

Az alkotót eddig nem sikerült kideríteni. Többet tudsz?

Nem köztéri:Egyéb intézmény területe
Sila
2009.11.13. 23:53
A Galilei Kör 1908 novemberében alakult baloldali gondolkodású egyetemista fiatalokból. Az egyesület a társadalomtudományok művelését, a természettudományi ismeretek és a haladó eszmék terjesztését tűzte ki célul, nem csak az egyetemisták, hanem a munkások körében is. Az 1910-es évek elejére a leglátogatottabb ifjúsági egyesületté nőtte ki magát. Ekkor már az egyesület irodája az Anker köz 2-ben volt. Tagjai az I. világháború idején élénk háborúellenes agitációt folytattak. A hatóságok 1918 januárjában illegális röpiratok terjesztéséért, valamint sztrájkok szervezéséért betiltják a Galilei Kört, vezetőit letartóztatják és irodájukat bezárják. Az egyesület tagjai szerepet játszottak az őszirózsás forradalomban, valamint a Tanácsköztársaság megalakulásában. A Tanácsköztársaság bukásával a Galilei Kör is eltűnt a történelem süllyesztőjében.
1968-ban, a Galilei Kör megalakulásának 60. évfordulóján, két emléktáblát helyeztek el az Anker köz 2-ben, egy nagyot a kapualjban és egy kicsit a II. emeleten annál a helyiségnél, amely az egyesület irodája volt. A rendszerváltáskor a nagyobbik emléktáblát egy "lánglelkű hazafi" kalapáccsal szétverte.
Egy kis irodalomtörténeti adalék: Ady Endre nagy tisztelője volt a Galilei Körnek, több versét is nekik ajánlotta. Például 1913-ban az "Új, tavaszi seregszemle" című verset. 1914-ben, pedig a "Ki látott engem" című kötetében, már egy egész versciklust ajánl nekik, "Véres panorámák tavasza" címmel. Ebben olyan költemények találhatók, mint az "Üzenet egykori iskolámba", a "Kétféle velszi bárdok", vagy az "Izgága Jézusok".

Sila műlapja



Cím alapján hasonló

"Galilei Kör emléktáblái" c. alkotás fotói

Település
Budapest
Feltöltő
Azonosító
34798
Feltöltve
2009.11.08. 22:37

Felhasználási jogok
Nincs engedély

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Sila 09.11.08. 22:37
Összesen 1 fotó

Műlap története

09.11.13. 23:53
Sila publikálta "Galilei Kör emléktáblái" c. műlapját
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.