"Az 1967-es székesfehérvári KÖFÉM szobrásztalálkozó alkotásai" műlap-gyűjtemény

Székesfehérváron a Könnyűfémműben 1967-ben szobrásztalálkozót szerveztek. A fehérvári szobrásztalálkozó ötlete a...Teljes szövegSzékesfehérváron a Könnyűfémműben 1967-ben szobrásztalálkozót szerveztek. A fehérvári szobrásztalálkozó ötlete a lengyelországi Elblagban tartott szobrásztalálkozó kapcsán merült fel. Ott a meghívott művészek a város negyven pontjára készítettek térformákat. A fehérvári szobrásztalálkozó ötletét Takács Imre vetette fel, és két év elteltével már tárgyalások folytak a Könnyűfémmű vezérigazgatójával. A szobrásztalálkozóra öt művészt hívtak meg, Varga Imrét, Vilt Tibort, Schaár Erzsébetet, Szebényi Imrét és Laborcz Ferencet. Az alkotás lényege az volt, hogy helyi anyagokkal és eszközökkel kellett elkészíteni az alkotásokat. Tehát nem hagyományos módon készített szobrokról beszélünk ezen alkotások esetében. A szobrászokat a találkozó előtt üzemlátogatásra hívták meg. Ekkor döntötték el az alkotók, hogy melyik géppel, milyen technikával fogják elkészíteni művüket.

Mára két alkotás a Szent István Király Múzeum kertjében látható, a "Dorottya" és az "Ajtók", három alkotás pedig az ALCOA-KÖFÉM területén áll ma is.

Itt, ebben a gyűjteményben újra együtt látható az öt alkotás, melyek érdekes, gyári technológiával készültek.Kevesebb szöveg