Marsovszkyné Szirmai Ilona

Ády blogjaÁdy @ 2019.01.14. 13:25Alkotók
 
Marsovszkyné Szirmai Ilona, Ili, Lili Zágráb,(Budapest?) 1896 - 1945, Budapest
Férje, Marsovszky Miklós


Grafikus, festő. A művészi tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán kezdte meg. Mesterei: Glatz Oszkár, Réti István. A nagybányai festőiskolában folytatta tanulmányait Ferenczy Károly irányításával. Később saját szabadiskolát vezetett. Csoportos tárlatokon mutatta be munkáit. Gyűjteményes kiállítása volt 1925-ben a Nemzeti Szalonban.
Így írtak róla akkor:
"Marsovszkyné Szirmai Ilit különösen a forma-problémák érdeklik. Erősen, bátran komponál s Ősz, Terhes asszony, Leány gyümölccsel s Pihenő című képei, lényeget kivonó és összefoglaló grafikai, valamint üvegfestmény-tervei alapos fölkészültségre valló, érdekes alkotások.

"...— Marsovszkyné Szirmai Iliben a magyar jelenkori festészet egyik legkiválóbb reprezentánsát ismertük meg. Ő neki is elsőrendű magyar mesterek voltak a tanitól, de Marsovskyné teljesen önálló hatásoktól szinte mentes egyéniség, aki különösen a női test problémájának sajátos fölfogásával egészen új utakon jár. Festményei a nőt természetes erotikával ábrázolják majdnem minden intellektualitás nélkül és ebből a felfogásból az anyaság klasszikus megénekléséhez jut el, amint ezt eddig csak a renaissance-kor klasszikusainál látjuk. Néhány sikerül, rajza egészíti ki a rendkívül sikerült kollekcióját...."

1928-től a Műcsarnokban is kiállított. A festés mellett csomagolásokat is tervezett a Stühmer csokoládégyár termékeinek.
Szirmai József építész rokonságába tartozott, a művésznő több üvegablaka megtalálható az építész által tervezet épületekben.
1945-ben érte a halál Budapesten.

Források: A Nemzeti Szalon 44. kiállításának katalógusa, 1925. május
Prágai Magyar Hirlap, 1925. május 16. (4. évfolyam, 110./853. szám)
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt alkotó

Hozzászólások

Hozzászólás írása...