Gépnapló: közeledik a KT2!

Lehet, hogy páran még emlékeztek, egy időben azt írtam, lesz Köztérkép 2, újraírom a lapot. Jelentem, a munka folyik! Kisebb összefoglalót adok az egészről, illetve jelzem, miért változott meg a kezdőlapi HA lista a mai nappal.
2017. nyarán kezdtem bele weblapunk következő verziójának, vagyis a Köztérkép 2 fejlesztésébe (KT2), mert már jó ideje tudtam, hogy a mostani motor napjai meg vannak számlálva.

A 2012-es utolsó újraírást követően néhány működési és technológiai elgondolásról idővel kiderült, hogy nem szolgálja a legjobban a munkánkat, így hát jó ideje érett már ez a feladat.

Az újraírás elméleti alapját ebben a bejegyzésben fogalmaztam meg tavaly tavasszal: https://www.kozterkep.hu/p/958/Kozossegi_szerkesztes_ujratoltve.html

Nem az ebben leírtak valósulnak meg pontról-pontra, de az alapelvek jól átjönnek benne. Legfontosabb, megoldandó feladatok:

- Gyorsabb weblap és mobilon is használható felületek.
- Könnyebben megtanulható műlap szerkesztés, automatikus ellenőrzésekkel a fölösleges munka elkerülése végett.
- Közösségi szerkesztés fejlesztése: nyíltabb és átláthatóbb működés; mindenki könnyebben segíthessen a másiknak, és javuljon a főszerkesztők és tagok közti viszony.
- Felderítetlen területek és képszegény vagy adathiányos műlapok reflektorfénybe hozása.
- Szabadon felhasználható képek feltöltésének ösztönzése. Jogi ellentmondások megszüntetése.
- Hosszútávú működés biztosítása.

Mindemellett számtalan technológiai, kényelmi fejlesztés valósul meg, az érintés továbbgondolásával 2 játékot indítunk és mindenki számára nyilvános webstatisztikát készítek.


Indulás, nyílt tesztek

A KT2 várható indulását egy közös, nyílt tesztelés előzi meg. Ebben bármelyik tag részt vehet, és véleményeivel segíthet jobbá tenni az új változatot.

A tesztek pár hetes időszaka után, talán még idén év végéig elindulhat az új weboldal. Meglátjuk! ;)


===


Köztérkép lassulások

Mindemellett bizonyára sokan érzékelitek, hogy a mostani Köztérkép motor egyre lassabban működik.

Ennek okai:
- technológiai keretek szűkössége, elégtelensége
- látogatók számának növekedése

Látogatószámunk a 2010-2017 közti napi 1000-1200 közötti szintről ebben az évben 1600-1800 közötti szintre nőtt, és havi 1-2 alkalommal 2-3000-es kiugrásunk van, mert valamelyik népszerű híroldal vagy blog linkel egy-egy műlapot. Minél több a látogató, annál lassabb a weblap válaszideje.

A technológiai problémákat foltozgatással folyamatosan próbálom csökkenteni, de ez már jó ideje csak átmeneti megoldásokat jelent.
Ez az egyik nagyon fontos indoka annak, hogy a KT2 fejlesztésébe belefogtam.Miért alakítottam át a kezdőlapi Friss HA-listát?

A csak belépett tagok számára elérhető lista átalakításának oka szintén a szerverterhelés csökkentése.

A változások:

- "Minden" fül helyett "Közös" fül
- Meg kellett szüntetni a "csakNeked" fület, mert ennek a listának az elkészítése volt az egyik leginkább szervert terhelő funkció. A lista tartalma a "Minden" fülön is megjelent, de az új "Közös" fülön már nem fog.
- Szintén kivettem a "Fórum" fület, de csak azért, mert nem sok értelme volt a ritka fórumkommentek miatt.
- Bekerült a "Vélemények" és a "szerkVélemények" fül. Előbbiben minden publikus vélemény jelenik meg, utóbbiban pedig a műlapokra írt szerkesztői vélemények.

Utóbbi előfutára annak az átláthatóságnak, ami a KT2-t eléggé átszövi. Remélem, a ti munkátokat is segíteni fogja!

Az átalakítással sajnos kevésbé látjátok a követett dolgokat, így ha kifejezetten ezekre vagytok kíváncsiak, használjátok az egyébként is stabilabb és gyorsabb "Mi történt, mióta nem jártam erre?" linkeket a kezdőlap jobb hasábjában. Az innen elérhető HA lista egyébként is lényegesen jobb és pontosabb listákat eredményez a részletes szűrési lehetőségeknek köszönhetően.


===

Végezetül, de nem utolsó sorban...

Örülök, hogy továbbra is itt vagytok, és ilyen kitartóan kutatjátok tovább a köztéri értékeket! Remélem, már mindnyájatoknak nyilvánvaló, milyen óriási érték az, ami itt mindentől függetlenül, pusztán lelkesedésből születik!
Bejegyzés megtekintés:

Hozzászólások

Hozzászólás írása...