Gondoljuk át a templombelsővel kapcsolatos szabályainkat!

Az utóbbi hónapokban újabb területen érkeztünk el a szokásos pontra: újra kell picit gondolni, de legalábbis tisztázni, hogy meddig terjednek a templomon belüli kereteink. Kérdőívezni fogunk, de előtte beszélgessünk!
Ezt a bejegyzést azért hozom létre, hogy itt beszélgethessünk a soron következő kérdőív témájáról.

Kérdés: "Mi a véleményed a templomi alkotásokról? Szerinted mit kellene bemutatnia a Köztérképnek?"

Válaszok:
1. A korábban meghatározott típusok, akár alkotó nélkül is.
2 A korábban meghatározott típusok, de csak önálló művek* akár alkotó nélkül is.
3. A korábban meghatározott típusok és továbbra is csak alkotóval.
4. A korábban meghatározott típusok, de csak önálló művek* és továbbra is csak alkotóval.
5. Ne menjünk be templomokba.
* nem részei oltárnak, szószéknek, vagy ikonosztázionnak

A kérdőívet valamikor kedd nap közben fogom kiélesíteni, addig itt mondhatjátok el véleményeteket. Agitálhattok, ellenezhettek, meggyőzhettek, érvelhettek, vagy amihez csak kedvetek van!


Háttér

A templomok első éveinkben nem tartoztak a vadászterületeink közé. Azt mondtuk, hogy jöhetnek azok a templomi szobrok, amelyeket olyan alkotó készített, aki köztéren már ismert művész.

Mint minden olyan terület, amit nem szabályoz az ember nagyon pontosan és egyértelműen - ez a terület is egyéni belátás szerinti hellyé vált: egy idő után jött minden, amit az adott feltöltő értékesnek tartott.

Néhány körben, de eljutottunk addig, hogy megfogalmaztuk, ez a jelenlegi szabályunk: szobrokat, domborműveket, domborműves emléktáblákat, mozaikokat és üvegablakokat várunk "lehetőleg" alkotóval. Ez a lehetőleg szócska eléggé szétzilált mindent, hisz a kötelezőséget opcionálisra cserélte, ergo értelmetlenné tette az elvárást. Emiatt én pár hete kivettem.

Ebből lett a bonyodalom, mert hát a szabály az szabály - értékes alkotásokat kényszerült emiatt visszaküldeni a szerkesztőség. Ez így nem maradhat, mert ha már egyszer ennyire bementünk a templomokba, akkor bementünk - az értékekkel kezdenünk kell valamit. Bár sem nem értéktár.hu sem nem templomlap.hu a weboldalunk neve, és véleményem szerint a templomok jogilag is problémákat okozhatnak még, de beleállok - nyissunk, vagy zárjunk, de ez a felemás mostani szabályozás ne maradjon.


Valaminek a része

Bizonyára észrevettétek, hogy a válaszok kis eltéréssel ismétlődnek. Ennek az az oka, hogy kiemelten szeretnénk rákérdezni arra, hogy mi a véleményetek az oltárok, szószékek és ikonosztázionok részét képező alkotásokról. Ez az, amivel véleményem szerint nagyon eltérünk a köztéren megszokott alkotásoktól, és rátérünk az igazán szakrális objektumokra.


Temető leválasztva

A temetőt már biztosan külön fogjuk kezelni, mert egyrészt közelebb áll a köztérhez, másrészt 90 százalékban a köztéri alkotásokhoz hasonló alkotások és jellemzően nagy közös halmazzal bíró alkotókról beszélünk, ha az egyedi műalkotásokat vizsgáljuk.
Emiatt itt marad a jelenlegi szabály, vagyis: "Temetőkből ismert alkotó által készített szobrokat, domborműveket, domborműves emléktáblákat és mozaikot várunk."Végeredmény (2017.08.14.)
- A korábban meghatározott típusok, akár alkotó nélkül is.: 4
- A korábban meghatározott típusok, de csak önálló művek* akár alkotó nélkül is.: 8
- A korábban meghatározott típusok és továbbra is csak alkotóval.: 4
- A korábban meghatározott típusok, de csak önálló művek* és továbbra is csak alkotóval.: 2
- Ne menjünk be templomokba.: 7
Bejegyzés megtekintés:

Hozzászólások

Hozzászólás írása...