Mit akarok én a képekkel?... és elindult a szalagos lapok szerkesztők általi újranézése

Ebben a bejegyzésemben megpróbálom összefoglalni, miért kezdem ki a sok éves minimumszabályainkat és írok arról is, hogy hogyan dolgozik a szerkesztőség azon, hogy a régi lapok is folyamatosan javuljanak. Olvasd el, és mondd el a véleményedet te is!
KöztérKÉP is vagyunk

Igen, KöztérKÉP, amiben a kép az egyik legfontosabb összetevő! Közösségünk munkájának legnagyobb hozadéka az ismeretterjesztés. Műlapjainkon fotókon keresztül mutatjuk be egy alkotás születését, sorsát és lassú elmúlását. Hogyan is működne ez megfelelő számú jó minőségű kép nélkül?

A most futó szavazáson azt kérdezem tőletek, megemelhetjük-e a meglévő, vagyis felkereshető és fotózható alkotások képeinél elvárt felbontás minimumát. Úgy vélem, haladnunk kell a korral, hiszen a piacon kapható kamerák ennek a minimumnak a többszörösét tudják már legalább egy évtizede.

A következő szavazáson egy másik fontos kérdést fogok feltenni: "Megemelhetjük-e a meglévő alkotásoknál elvárt képek számát az eddigi 3-ról 5-re?"
Természetesen ez is csak a jövőre nézve kerülne bevezetésre.

A két szavazás eredményétől függően szeretnék egy olyan új szűrési és megjelölési lehetőséget is fejleszteni, amivel azokat a lapokat tudjuk könnyebben megtalálni, ahol alacsony felbontású és/vagy kevés kép van. Támogatni szeretném ezen keresztül ezeknek az alkotásoknak az újrafotózását (bárki által). Számos ritkaság, igazi kincs tűnik el hónapról-hónapra. Az ilyen hírek olvasásakor érzem azt igazán, hogy a felvételeink mennyire nagyon értékesek tudnak lenni.

Ezek miatt tartom közös érdekünknek a megfelelő mennyiségű és minőségű képek meglétét minden műlapon. Igen, még a 30×30-as domborművek lapjain is :)

Véleményed van kép témában? Kommentelj itt, ne tartsd magadban!


KÖZtérkép is vagyunk

Amiben a KÖZ együttműködésével egyre jobb minőségű adatbázis építésén dolgozunk.
Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem mindenkori szerkesztőinknek, vagyis időrendben Bercinek, Tündének, Zsófinak, Cédrusnak, Jánosnak, Istvánnak, Gézának, Anitának, Máriának, Andreának, Verának és Róbertnek, hogy cca. 6 éves munka végére érve átnézték a közel 27.000 műlapunkat, és "Szoborlap" címben részesítettek jó pár ezret. A valós menete ennek a munkának az, hogy szalagozás előtt a legtöbb lapot szerkesztőink megpróbálják jobbá tenni: szükség esetén javításokat és bővítéseket végeznek, ellenőrzik az alkotás állapotát, helyzetét, a szöveg és a paraméterek egymásnak megfelelését, a kapcsolásokat, a forrásokat és stb, stb, stb.

Óriási munkán vannak tehát túl, de mint minden ilyen - ez is folyamatosan változó szabályok mentén folyt, hisz az útkeresés nem állhat meg, folyamatosan reagálni próbálunk a kihívásokra és változásokra. A tendencia értelemszerűen az volt, hogy egyre pontosabb, mélyebb kutatásokkal próbálták megtámogatni az átnézett lapokat.

A lapok átnézése minden bizonnyal "örök" feladat... Számtalan feltöltés javul az évek folyamán a lap gazdájának munkája, vagy más tagok HA-inak köszönhetően. A képanyag is folyamatosan bővül, így egy korábban szalagot még nem érdemlő lap ma már sokszor rászolgálhat erre a címre. Arról nem is beszélek, hogy az áthelyezett, újraavatott, elpusztult alkotásokat is rendre gondozni kell - tehát a szalagozásnál valójában jóval többről van szó!

Ezért kell időről-időre mindent átnézni: az első elölről kezdés most indult. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy korábban már megszavazott lapjaitok most újra szalagot kaphatnak, a meglévő szalagok is felülvizsgálódhatnak, de értelemszerűen ennek elvétele csak extra esetben történhet majd meg, ha jól sejtem. Ilyenre van néhány szomorú példa, amikor valaki tudatosan törli fotóit és lerontja lapjait.

Új szerkesztői kommentek és HA-k megjelenése is lehetséges ott, ahol szerkesztőink új infókkal tudják gazdagítani a lapot, ami így szalagra érdemesebbé válhat.

Segítsetek ti is ebben a munkában, vagy ha éppenséggel hidegen hagy valakit ez az egész, akkor kérem, ne gátolja a javító szándékú munkát. Persze akit hidegen hagy, az nem hiszem, hogy elolvassa ezt a bejegyzést... :)


---

SZAVAZÁS UPDATE
1. kérdés: "Támogatod, hogy megemeljük a meglévő, fotózható alkotásoknál elvárt képméretet?" 16-3-ra nyert az IGEN.
Bejegyzés megtekintés:

Hozzászólások

Hozzászólás írása...