A 15 legmenőbb állatszobor Budapesten

Mirror blogjaMirror @ 2015.10.17. 18:19Műlapok
 
Dante őreit, a Trófea szarvasbikáját vagy a Fradi-stadion sasszobrát bizonyára sokan jól ismeritek. Szőke Gábor Miklós modern totemállatai egyszerűen kitűnnek a megszokott köztéri szobrok közül. A háromdimenziós firkára hasonlító állatszobrokat a környezettudatosság jegyében mindenféle hulladéklécből eszkábálja össze. Óriási állatszobrai mára már az egész fővárost ellepték. Íme a 15 megmenőbb állatszobor Budapesten.

A lécszerelem körülbelül tíz éve kezdődött Szőke Gábor Miklósnál. Egy iskolai művésztelepen unalmában kezdte el összedrótozni a mindenfelé elszórt léceket. Ebből aztán megszületett az első lény, ami egy rókára emlékeztetett. Utána egy nagyobb lényt épített, amit elnevezett Tikitonak. Azóta is minden létrehozott állat saját magánmitológiájának egy-egy szereplője, akiket különböző tulajdonságokkal és feladattal ruház fel. Legfontosabb totemállata Dante, akit néhai dobermannja inspirált.

Dante őrzői egykor a Gödörnél álltak, azóta a Margitszigeten is feltűnt egy újabb verziójuk. Szőke Gábor Miklós lécalkotásait gyakran költöztetik a város egyik pontjáról a másikra. Ti hol találkoztatok velük legutóbb? Előfordulnak az állatkertben, sportpályáknál de még szórakozóhelyeken is összefuthattok velük.

Unikornis és Oroszlán a Szigeten

Kutya és King Kong a Dobozban

Orrszarvú az állatkertben

Szerelmes lovak, bika-tehén pár a Kunigunda utcánál

Szürkemarha a Szép Ilona kocsiszínnél

Vörös bika az Epreskertben

Vörös ló a Vasas pályánál

Kicsi sas a Népligetben

Szőke Gábor Miklós szobrait nem csak Budapesten nézhetitek meg. Számos vidéki városban is fellelhetőek izgalmas alkotásai, a Kazincbarcikai sárkányról korábban már írtunk is. Ráadásul számos külföldi sikert is a zsebében tudhat. Legnépszerűbb határon túli alkotásai a Repülő puli Washingtonban és a nemrég elkészült, Szlovákiában elhelyezett hatalmas vágtázó ló.

Pilar cikke, forrás: http://szubkult.blog.hu/2015/10/13/15_legmenobb_allatszobor_budapesten

Mivel magam is szobor- illetve Köztérkép rajongó vagyok, cikkeimet Tamás kérésére itt is publikálom. Bízom benne, hogy örömet szerzek velük.
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok

Kapcsolt alkotó

Hozzászólások

Hozzászólás írása...