Papírsárkány és Mary Poppins díszíti Budapest legmenőbb társasházát

Mirror blogjaMirror @ 2015.09.23. 13:16Műlapok
 
A XI. kerületi Bíborháznak nem csak a színe ejtett rabul, egyedi épületdíszei egyenesen elvarázsoltak. Külsejét tekintve kétségtelenül a legmenőbb társasház Budán, sőt, azt is meg merném kockáztatni, hogy egész Magyarországon. Egy szó mint száz: ebben a házban akarok élni.

Budapest tele van olyan korláton ücsörgő szoborlányokkal, padon pihenő szoborpasikkal, akik mellé akár ti is odaülhettek. Talán már kiderült számotokra, hogy kedvelem ezeket a környezetükbe belesimuló zsánerszobrokat. A Bíborház azonban talán az egyetlen olyan ház, ahol épületdíszként találkozhattok ilyen modern alkotásokkal.

Ha azt mondom épületdísz, biztos nektek is a századfordulós házakon megszokott oroszlánfejek és kövér puttók ugranak be először. A 2009-ben épült Bíborház esetében azonban szó sincs ilyen dekorációról, sőt a Munkacsoport.net építésztervezői és Hafner Mónika szobrász igencsak kitettek magukért:

A társasház egyik sarkán Mary Poppins repül épp hazafelé. A másik sarkon egy papírsárkányt eregető kisfiú ácsorog. A ház mind a négy oldalán sok helyen láthattok madarakat is, hol egyesével megbújva, hol csapatostul. Sőt az Ulászló utca felőli homlokzaton a madarak mellet még papírrepülőket is találhattok.

A Bíborház egy varázslatos ház, ami mellett egyszerűen nem lehet elsétálni anélkül, hogy meg ne állnánk egy pillanatra. Illetve egy nagyon jó példa arra, hogy így is lehet díszíteni egy modern társasházat.
Ha tudtok még hasonló épületdísszel ellátott társasházakról, írjátok meg kommentben!

Forrás és fotók: Köztérkép, Ády


Pilar cikke, forrás: http://szubkult.blog.hu/2015/09/19/papirsarkany_es_mary_poppins_disziti_budapest_legmenobb_tarsashazat

Mivel magam is szobor- illetve Köztérkép rajongó vagyok, cikkeimet Tamás kérésére itt is publikálom. Bízom benne, hogy örömet szerzek velük.
Bejegyzés megtekintés: