Innen ismerősek a Várkertet őrző óriási honvédszobrok

Mirror blogjaMirror @ 2015.09.04. 12:18Műlapok
 
Megtaláltuk, hol állnak eredetileg a Déli palota előtt strázsáló hatalmas katonák

Talán már ti is észrevettétek, hogy július eleje óta óriási honvédszobrok foglalták el a Várkert Bazár déli palotája előtti járdát. Utánajártunk, és megtudtuk "honnan érkeztek", illetve hol álltak eredetileg ezek az első világháborút idéző gigantikus alkotások.

A hatalmas katonák megjelenése annak köszönhető, hogy itt nyílt meg az új első világháborús kiállítás. A tárlat a mai elvárásoknak megfelelő látványvilággal mutatja be az első világháború okait és következményeit - már a kiállítás kapujában is. Az óriási honvédszobrok egyszerűen, de hatásosan keltik fel a járókelők figyelmét. Az óriási szoborcsoportok között egy fegyver csöve mutatja az utat a kiállítás kapuja felé. Valamint az összes szobor lábánál homokzsákok idézik fel a lövészárkok emlékét.

Nem véletlen azonban, ha valahonnan ismerősek nektek ezek az alkotások. A gigantikus honvédszobrok ugyanis korábbi első világháborús emlékművek másolatai. Mi pedig meg is találtuk, hol találkozhattatok már ezekkel az emlékművekkel.

Tábori vadászok első világháborús emlékműve

A bejáratnál álló szoborcsoportot egy, a kapu felé mutató fegyver választja szét. E szobor a Városmajorból lehet ismerős. Itt áll ugyanis a Kisfaludi Strobl Zsigmond által tervezett első világháborús emlékmű, amely a magyar tábori vadászoknak állít emléket. A Várkerti másolattal ellentétben itt semmi sem áll a két katona közé. Kezet fognak, miközben a jobb oldali alak, egy első világháborús veterán lelép a talapzatról, hogy átengedje helyét fiatalabb, második világháborús társának, aki tisztelettel tekint fel rá.

Az eredeti emlékművet 1941. május 11-én állították fel. Érdekessége, hogy ma - sem a Városmajorban, sem a Várkert Bazár előtt - nem eredeti formájában láthatjátok. Az idősebb vadász ugyanis kezdetben a csendőrkalaphoz nagyon hasonló tollas kalapot viselt. '49-ben a "csendőrfejet" lecserélték, az újat pedig szintén Kisfaludi Strobl készítette el.

Bajtársak

A kijárat egyik szoborcsoportja Orbán Antal 1926-ban készült Bajtársak című szobrát utánozza. Az eredeti bronz emlékművet közadakozásból állították fel Budafokon, a Savoyai téren, a római katolikus templom kertjében. Az alkotás egy eleső társát tartó első világháborús honvédet ábrázol, és a bajtársát mentő alak önfeláldozását jeleníti meg.

Hősök szobra

A kijárat mellett álló másik szobor az eredetinek csak egy része. Tervezője szintén Kisfaludi Strobl, az alkotás pedig eredetileg Nyíregyháza és Szabolcs vármegye első világháborús hősi halottainak állít emléket a nyíregyházi Hősök terén. Az 1928. október 21-én leleplezett szoborcsoport jobb oldali mellékalakjának másolata került a Várkert Bazárhoz, ami az elmúlást jelképezi, a halált egy bajtárs karjaiban.

Az ismerős honvédmásolatok szinte csalogatják a látogatókat, és már most a turisták népszerű fotótémái. Valószínűleg az óriási katonák hosszú ideig őrzik majd a Várkert Bazárt.

Pilar cikke, forrás: http://szubkult.blog.hu/2015/08/25/innen_ismerosek_a_varkertet_orzo_oriasi_honvedszobrok_kepparok

Mivel magam is szobor- illetve Köztérkép rajongó vagyok, cikkeimet Tamás kérésére itt is publikálom. Bízom benne, hogy örömet szerzek velük.
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok

Hozzászólások

Hozzászólás írása...