Nem köztéri művek és néhány újdonság

 
Ezt a bejegyzést gondolatindítónak, és egy nagy kérdésnek is szánom, mert azt érzékelem, hogy az utóbbi években túlságosan is összezavarodott a "nem köztér" területének értelmezése, és egyre több olyan művet publikálunk, ami annyira nem köztéri, hogy gyakorlatilag fizetős jeggyel a zsebünkben és sokszor csak külön engedéllyel fotózható és mutatható be. Hogy miért probléma ez szerintem? A saját gondolataimat írom le, ami nem feltétlenül egyezik a szerkesztőség minden tagjának véleményével.

Sokan vélik úgy, hogy tabukat döntünk le minden évben, bár szerintem az eredeti célkitűzésünk nem változott: a köztéri művek feldolgozása, bemutatása, megőrzése. Néha engedtük a külföldet, aztán zártunk, nemrég pedig nyitottunk. Néha gondolkodunk, mi a "művészet", aztán rájövünk, hogy ezt nem mi fogjuk eldönteni, így beengedtük az emlékőrzőket is, hisz a köztér egyedi darabjai.

A nem köztéri művekre mindig azt mondtuk: határterület, kivétel. Elzárt alkotások esetében két szabály alakult ki, ezeket találod a Működési Elvekben is:
1. korábban köztéren álló, ma már egy raktárban, vagy épp méltó helyen, de beltérben felállított művek;
2. szabadon látogatható közösségi terek alkotásai.

Ennek megfelelően aztán először jöttek a templomok, a polgármesteri hivatalok aulái, bankok előterei. Aztán a folyosók, majd régi tanácstermek, és egyre inkább csak engedéllyel látogatható helyek. Szerintem itt kezdődött a probléma. Tudom, hogy Berci anno támogatta és szerette ezen művek kivételes bemutatását, és a néhai Lektorátus ezeket is az adott kor neves alkotóval készíttette el, igazi kincseket találhatunk itt is. De szerintem itt nagyon fontos volt egy szó: "kivételek". Kivételekkel nem sok rendszert lehet konzekvensen sok évig működtetni...
Nem is álltunk meg a ritka kivételeknél, tovább mentünk, és ma úgy érzem, egyre inkább minden beltéri művet fel akarunk dolgozni, ha az nem ütközik szó szerint az elveinkbe (nem kiállítási tárgy). De jó ez? Szoborlap, Köztérkép... Akarjuk ezt a nyitást? Mert ha jönnek, akkor egy idő után már nem tudunk mit mondani, a szerkesztőségnek konzekvensnek kell lennie, minden beltéri bele fog férni.

Azt gondolom, most kell pontosan meghatároznunk, hogy akar-e a Köztérkép nem köztéri, nem is közösségi téri műveket bemutatni a jövőben, ha azok a művek nem álltak köztéren, az adott helyre készültek, vagyis nem köztéri alkotások. Ide sorolom a múzeumok, kastélyok, villák, állami hivatalok, magántársaságok olyan belső tereit, amelyek csak engedéllyel látogathatóak, elzártak minden szempontból. Ahogy írtam, szavazásra is szívesen bocsátom. Oka van a kérdésem időszerűségének: a napokban is több feltöltő több lapja visszaküldésre került.

Ellene vagyok, mert szerintem ezek sem nem kereshetőek fel könnyen, sem nem mutathatóak be könnyen, viszont a legtöbb esetben nyilvántartottak, védelmet élveznek valamilyen szinten, vagyis az a fajta digitalizálási kényszer kevésbé indokolt. Sok esetben emellett magántulajdonban állnak, erre is készültek, ami szerintem teljesen idegen a Köztérkép vagy a Szoborlap eredeti szellemiségétől.
Szerintetek?


---

Most pedig néhány újdonság, hátha nem vettétek észre :)

Választhatóvá vált, hogy ha mobilon böngészed a lapot, akkor ez a látogatás ne változtassa az utolsó belépésed idejét. Ezt a Beállítások oldal "Közösségi beállítások" egységében ( https://www.kozterkep.hu/users/edit?form=3 ) kezelheted: "Ne rögzítsd az online állapotomat, ha mobileszközön böngészek" - alapból mindenkinek pipálva van.

Szintén beállítható most már, hogy alapértelmezett legyen az új OSM-térkép a "Térkép" oldalon: https://www.kozterkep.hu/users/edit legalul: "Az új térkép legyen az alapértelmezett". Hogy miért jó az OSM-térkép? Pl nem mászik el... A Google elmászik? Igen. (Lásd lentebb).

Érdekes újdonság, ami néha hasznos lehet majd: a Műlapok listájánál a "Táblázatos nézet" választása esetén egy kis nyílra kattintva megjelennek a legfontosabb infók a műlapról ( https://www.kozterkep.hu/artpieces/index/page:1?list_type=table ) így nem kell megnyitnotok, könnyen bele tudtok kukkantani.

Szintén hasznos lehet néha, hogy elkészült egy kép felhasználás engedélykérési rendszer. Ez azt jelenti, hogy a képek tulajdonosai kattintással tudják jóváhagyni vagy elutasítani, ha valaki szeretné képeiket felhasználni. Engedélyezés esetén a felhasználó belső levélben megkapja a nagyméretű eredeti kép linkjét, ha az rendelkezésre áll, ill. a tag nem csak a vízjeles változatot engedélyezi. Itt fontos megjegyezni, hogy csak kb. másfél éve tároljuk le az eredeti képet biztonsági okokból, és még azóta is lehetnek hiányok, tehát a legtöbb esetben csak a lapon is elérhető legnagyobb vízjeles kép lesz átadva az engedélykérőnek.

Amit viszont bizonyára észrevettetek: új belső levél címzési logika van, amivel elvileg garantáltabbá vált a levélküldés: nem történik meg az, ami korábban gyakran, hogy "kiesik" a címzett a kattintgatások közben.

Végül egy nem túl vidám hír: Ády hívta fel a figyelmet, hogy a Google új műholdképekkel frissítette a főváros megjelenítését, aminek következtében (megint) elcsúszott pár métert egész Budapest. Sajnálom, de nem tudunk mit kezdeni ezzel. Nem mondom, hogy menjetek végig a lapjaitokon és igazítsátok be újra, de kérlek benneteket, hogy ha valaki Hozzáadás formájában javítja a helyszínt, azt ne vegyétek sértésnek, fogadjátok el: éljünk a közösségi munka lehetőségeivel és építsük tovább ezt a nagyszerű adatbázist!

Köszönöm a figyelmet, és további jó időtöltést és sok szép őszi napsugarat kívánok nektek, kedves Köztérképes társaim! :)
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt alkotó

Hozzászólások

Hozzászólás írása...