Az AktivitásIndex vége

 
Néhány éve volt egy olyan vágyam, hogy sokrétű tevékenységeket összegző aktivitási index számításával teszem transzparensebbé és motiválóbbá a munkátokat. Nehezen indult be az egész rendszer és többen kritizálták az első pillanattól. Be kell látnom, jogosan tették, és ezennel jelzem, hogy az elmúlt percekben élesítettem ki a változásokat: a Közösség kezdőlapról, a Trendek oldalról és a Felhasználói profilról is levettem az AktivitásIndex értékeket. Hogy miért? Megpróbálom elmondani.


Nem volt érthető
A mai napig hetente kaptam olyan hibajelzést, miszerint az éves aktivitásindex csökkent, pedig az elmúlt napokban többet aktívkodott a tag, mint pár hónappal ezelőtt.
A dolog hátterében az a logika állt, hogy nem az idei év, hanem folyamatosan "gördülő" időszak volt a számítás alapja, vagyis ha míg tegnap 2014.08.05. volt a kezdőnap, ma már 2014.08.06. és ha 2014.08.05-én kimagasló volt az aktivitásod, akkor az a mai nappal kikerül az index "kosarából", nem számolunk vele, vagyis garantált a visszaesés.


Negatív versenyt szült
Mindig mondjátok, hogy naiv vagyok, nem kellene hinnem az emberek jóságában, pozitív hozzáállásában. Tisztában vagyok ezzel a hibámmal, és tudom, hogy butaság sok dolgot erőltetnem, ami erre a hülyeségemre épül. Az aktivitásindexszel az volt a tervem, hogy ösztönözni fog benneteket arra, hogy egyes olyan területeken is többet dolgozzatok, amelyek eddig árnyékban maradtak. Igen, a hozzáadások terén. Azért gondolkodtam így, mert úgy véltem, hogy ha csak műlapszám és kommentszám van a nevetek mellett, akkor esetleg úgy érzitek, hogy nincs értelme HA-t írni.

Mert talán van jó néhány tagunk, aki úgy érzi, hogy akkor éri meg valamit csinálni, ha annak visszhangja is van. Szerintem ez nem igaz, de mégis bevezettem ezt a pontozást, hogy valahogy ösztönözzelek benneteket az akkor még lapos javítási statisztikák növelésére.

Azt gondolom, mára már mindenkinek világossá vált, miért is olyan fontos, hogy ne csak feltöltsük a műveket, hanem visszajárjunk, nyitott szemmel közlekedjünk, és egymás lapjait folyamatosan bővítsük. Aki eddig is értette, hogy ez a közösségi adatbázis-építés legfontosabb mozgatórugója, az ezután -- pontok nélkül is -- érteni fogja ezt. Akit zavarnak a HA-k, mert a saját személyes hibájának felhánytorgatását látja benne, annak csak még zavaróbb volt az, hogy valaki ezért még pontot is kap. Ez bizony félrement.


Belefáradtam...
...abba, hogy folyamatosan olyan dolgokról próbáljalak benneteket meggyőzni, ami szerintem helyes, és erőltetni a saját elképzeléseimet ebben a nagy közösségi építkezésben.

Sajnálom, hogy ilyen ön- és fafejű vagyok! Elnézést kérek mindenkitől, akit megbántottam, vagy aki rosszul érezte magát a kialakult pontversenyben.

Reménykedem, hogy az elmúlt lassan 10 év bizonyította, hogy van értelme a munkánknak, még ha a számok épp nem úgy alakulnak, akkor is.


Számok nélkül is pont ugyanannyira jó
Hisz a számoknak végső soron semmi jelentőségük. Ha sikerült volna megvalósítani a terveimet, akkor egy finom pozitív keretet adhattak volna a statisztikák: egy látszólagos motivációt, amin mindannyian túlláthattunk volna, de mégis jól esett volna. Mindegy.
Hiszem, hogy mindez lényegtelen, ahogy egy műlap sem akkor értékes, ha nagy a nézettsége, és nem értéktelen, ha a feltöltés utáni hétben 10-en nézik meg. Semmi értelme ezeknek a számoknak, még ha önámításnak tökéletesek is! Csakis az számít, hogy önmagunkhoz mérten a legjobbat adjuk, amikor létrehozunk valamit. Ebben feloldódva építsük a dolgot, amíg kedvünk van, amíg lelkesedésünk és kíváncsiságunk hajt, amíg erőnkből futja. Nem mindenen túl, mert az már rögeszme -- nem mindenki ellen, mert az már félelem, és nem is mindenkiért, mert az lehetetlen. Csak amennyire bírjuk, pont annyira.

Elnézést a hosszért -- mindannyiunknak kijár néha egy kis önvizsgálat.

Kérlek benneteket, hogy továbbra is mondjátok el a szerkesztőségnek és nekem, ha valami nem OK, ha valami jobb lehetne, vagy ha valami nagyon rossz. Meg fogja hallani, akinek kell és kezelni is fogja. Nem biztos, hogy azonnal, és nem biztos, hogy pont úgy, de higgyétek el: a lap, az adatbázis közös hosszútávú érdekeit szem előtt tartva.

További jó munkát kívánok nekünk, és a világ szoborrajongói nevében köszönöm azt a temérdek munkát, amit ebbe fektettetek. Magatokért is tettétek, a saját épülésetekért -- értékeljétek ezt.
Bejegyzés megtekintés:

Hozzászólások

Hozzászólás írása...