5+1 budapesti szobor, ami nem csak szép, de hasznos is

Mirror blogjaMirror @ 2015.05.16. 21:04Műlapok
 
Szerte az országban egyre több helyen találkozhattok olyan szobrokkal, amik az elétek táruló kilátást örökítik meg bronzból.

Ezek az úgynevezett tapintható térképek, makettek a vakok és gyengén látók számára készültek, hogy tapintás által elképzelhessék az őket körülvevő tájat, és ők is gyönyörködhessenek benne.
Íme 6 budapesti dombormű, ami nem csak szép, hanem hasznos is:

Kossuth tér makettje a Parlamenttel

A dél-afrikai fekete gránit talapzaton álló bronz domborművet Farkas Ádám szobrászművész készítette 2014-ben. Az alkotás a Kossuth téri látogató központ mellett áll.
Érdekessége, hogy szobor a szoborban, hiszen a Kossuth-tér újraavatott szobrai sem hiányoznak a bronzmakettről.

Budai bronz panoráma

A Budai panoráma tapintható makettjét a Vigadó térnél, a villamosmegálló mellett találjátok. Segítségével a vakok és gyengén látók is gyönyörködhetnek az impozáns látványban. A dombormű Farkas Ádám 2008-as alkotása.
Mint ahogyan majd a többi alkotás mellett, úgy ennél is Braille-feliratozással készült információk is segítik a tájékozódást.

Állatkert tapintható térképe

Az Állatkert több pontján is Braille-feliratozással és tapintható figurákkal segítik a vakok és gyengénlátók tájékozódását. Az állatkert tapintható térképét az Elefánt-kapu közelében helyezték el. A dombormű Székely Katalin 2012-es alkotása.

Mátyás-templom makettje

A Halászbástyához vezető út elején jobb oldalon áll a Mátyás-templom és a Halászbástya makettje bronzból. Ez az alkotás is Farkas Ádám alkotása 2002-ből. Természetesen a látványosságok itt is Braile-írással vannak rögzítve.

Buda királyfi és Pest királykisasszony kilátókő szobra

A gellérthegyi víztároló tetején, a Hegyalja út fölötti parkban áll 1982 óta Lesenyei Márta közkedvelt alkotása.
A városrészeket itt terepasztalszerűen ábrázolta az alkotó. A két kőtömb közötti hasadék a Dunát jelképezi. A stilizált város fölé magasodó, egymás felé nyúló Buda királyfi és Pest királykisasszony pedig a két városrész egyesítését szimbolizálja.

+1 Budai hegyek domborműve

A Budai hegyek domborművét a Normafához vezető út baloldalán találjátok. A terméskőből kirakott talapzaton álló bronz alkotás kicsinyítve a budai hegyek domborzatát illusztrálja.
Sajnos, nem találtam információt az alkotóról és az alkotás évéről, pedig az összes közül ez a kedvencem.

Pilar cikke, forrás: http://szubkult.blog.hu/2015/05/16/5_1_budapesti_szobor_ami_nem_csak_szep_de_hasznos_is

Mivel magam is szobor- illetve Köztérkép rajongó vagyok, cikkeimet Tamás kérésére itt is publikálom. Bízom benne, hogy örömöt szerzek velük.
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok

Hozzászólások

Hozzászólás írása...