Nézd meg egyetlen térképen Magyarország összes szobrát!

Mirror blogjaMirror @ 2015.05.14. 16:34Műlapok
 
Köztérkép - ahol a szobrok laknak

Érdekelnek a legendás szobrok történetei? Kíváncsi vagy, hol simogathatsz szerencsehozó szobrokat? Vagy egyszerűen csak tudni akarod, mit ábrázol az a bronzalak, amely mellett nap mint nap elsétálsz? Ha a válaszod igen, akkor a Köztérkép sok örömet fog okozni.


A Köztérkép internetes szobor-adatbázisában nem csak nevük és alkotójuk szerint kereshettek rá Magyarország és a világ szobraira. Az oldal legérdekesebb része egy speciális interaktív térkép, amelyen földrajzi cím szerint is megkereshetitek a környezetetekben lévő alkotásokat. Ez egy abszolút interaktív térkép, lehet kicsinyíteni, nagyítani. Sőt, azt is jelzi, hogy egyes területeken milyen sűrűn vannak szobrok.

Minden szobornak van egy fényképes adatlapja, ahol részletes leírást találtok elhelyezkedéséről, alkotójáról, az alkotás évéről és további érdekességekről. Feltüntetik a kapcsolódó szobrokat is, ami további segítség abban, hogy megtaláljátok egy-egy szobor “ikertestvérét”, azaz hol van belőle másolat, vagy neve alapján hasonló témájú szobrokra bukkanjatok.

Tudtátok, hogy a Margitszigeti Kishableánynak is van ikertestvére? A Köztérkép megmutatja, hol ücsörög a másolat

Az oldal külön adatlapokat szentel az alkotók bemutatására is, ahol természetesen az összes alkotásukat megtaláljátok. Ha tehát van kedvenc szobrotok, a Köztérkép segítségével megtalálhatjátok, hogy az általatok favorizált szobrászának hol vannak még ilyen nagyszerű alkotásai.

A Köztérkép segítségével érdekes szoborlegendákra is bukkanhattok. Elolvashatjátok egy-egy alkotás nem mindennapi történetet. Rákereshettek szerencsehozó, történelmi, vagy akár jópofa állatos szobrokra is.

Megtudhatjátok, hol kell simogatni Hadik lovát, hogy szerencsétek legyen.

A térképen kikeresve megtalálhatjátok azokat a szobrokat is, ami mellett nap mint nap elsétáltok. Végre megtudhatjátok, mit vagy kit is ábrázol, kinek állít emléket az utcátokban álló szobor. Emellett hihetetlen élmény szembesülni például azzal, hogy a kollégiumotok kertjében ott áll egy öt méter magas szobor, amit eddig nem is vettetek észre.

Tudtátok, hogy még mindig ott áll az ELTE kollégium kertjében ez a hatalmas Zeusz -szobor?

Ha szeretitek Budapest archív fotóit, akkor is sok érdekességgel szolgálhat a Köztérkép. Itt ugyanis olyan szobrokat is megnézhettek archív fotókon, amelyek már elpusztultak. Az oldal segítségével nyomon követhetitek az egyes szobrok kalandos “életútját”. Megtudhatjátok, felavatásuk óta honnan hová helyezték őket, vagy miért kellett elpusztulniuk.

Olyan régi szobrokat is megnézhettek, mint az eredeti 0. kilométerkő

A Köztérkép célkitűzése ugyanis, hogy megőrizze és bemutassa az összes - sajnos múlandó - alkotást. Szó szerint az összeset, ideértve a szocializmus emlékeit, a turulmadarakat, vagy akár a ma divatos zsánerszobrokat. Az oldal ilyen szempontból nem szelektál, ítélkezik, viszont erre megadja a lehetőséget a kommentekben.

A térkép adatbázisa folyamatosan nő, a felkerülő alkotásokat ugyanis a honlap közösségi oldalként működő tagjai kutatják, fotózzák és mutatják be. Ha kedvet kaptok tehát, akár ti is bővíthetitek a Köztérképet.

Pilar cikke, forrás: http://szubkult.blog.hu/2015/05/04/magyarorszag_osszes_szobra_egy_terkepen, 2015.05.04.

Mivel magam is szobor- illetve Köztérkép rajongó vagyok, cikkeimet Tamás kérésére itt is publikálom. Bízom benne, hogy örömöt szerzek velük.
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok

Hozzászólások

Hozzászólás írása...