Még több kővé vált mesehős Budapesten

Mirror blogjaMirror @ 2015.05.14. 15:59Műlapok
 
Több mesehős-szobor van Budapesten, mint gondolnátok! Őket például láttátok már?

Mesehősöket formázó szobrokat már mutattunk nektek korábbi cikkünkben, most viszont újabb öt “mesés” budapesti kő alkotásra hívjuk fel a figyelmeteket:

Hófehérke
(Kamasz Krisztián, 2009.)

Örülhetnek azok a kőbányai gyerekek, akik az 525. téri óvodába járnak, hiszen minden reggel megcsodálhatják a szépséges mészkő Hófehérkét. Ha az ovi kerítésén bekukucskáltok, ti is láthatjátok a legszebb lányt e vidéken. A 160 cm-s szobrot Kamasz Krisztián alkotta 2009-ben valószínűleg Walt Disney rajzfilmalakja után.

Sárkányos udvar
(Központi Szabó Ervin Könyvtár, 2001.)

Biztosan nektek is ismerős ez a két sárkány plasztika, ha költöztetek már be a Szabó Ervin Könyvtárba szakdolgozatot írni. A gyerekkönyvtár részhez kapcsolódó belső udvaron fekvő hatalmas sárkányok a 2001-es felújítás óta őrzi a könyvtárat. Ráadásul a szemközti üvegfalon keresztül az épületszárny otthonos olvasóterméből is ráláthattok ezekre a békés kő teremtményekre.

János vitéz a sárkánnyal
(Horvay János, 1929.)

Sárkány egy másik mesehős mellett is kővé dermedt: János Vitéz győzi le éppen, igaz nem Tündérország kapujában, hanem a Keve utcai általános iskola bejárata mellett. Petőfi bátor vitézét Horvay János faragta kőből 1929-ben.

Toldi a Farkassal
(Horvay János, 1929.)

A Keve utcai iskola kapujának másik oldalán szintén egy mesehős kővé vált diadalát láthatjátok. Toldi győz le itt farkasokat, szintén Horvay János ábrázolásában. A szobrász valószínűleg Arany János Toldiját abban a pillanatban örökítette meg, mikor “Hátul a két farkas csüngött a sarkáig, Vissza sem tekintett az anyja házáig.”

Gyémánt félkrajcáros kis kakas
(Tornay Endre András, 1980)

Igaz, kicsinek éppen nem mondható ez a kakas, akit gazdasszonya ölel át. Ám az is lehet, hogy Tornay Endre András 1980-ban pont abban a pillanatban ábrázolta, mikor a kakas felszívta a begyébe a sok vízet, darazsat, vagy a török császár összes aranyát. A 13. kerületi Tüzér utcai intézet kertjében álló mészkő szobor ugyan kicsit kopott, de még így is mosolyt csal az idelátogatók arcára.

Még több kővé vált mesehőst itt láthattok: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/5-kove-valt-mesehos-budapesten/

Horváth Emese cikke, forrás: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/meg-tobb-kove-valt-mesehos-budapesten/, 2014-11-09

A Szeretlek Magyarországra írt szobros cikkeimhez sok segítséget és ihletet ad a Köztérkép, ezért Tamás kérésére ezeket az írásokat itt is publikálom. Remélem nektek is tetszenek.
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok

Hozzászólások

Hozzászólás írása...