Felismered az 5 legnépszerűbb kutya szobrát?

Mirror blogjaMirror @ 2015.05.14. 15:45Műlapok
 
Kedvelt budapesti kutyás szobrokat gyűjtöttünk össze - de biztos, hogy rájuk ismertek?

Világhírű kutyák szobrai, és népszerűvé vált szobor-kutyák tarkítják Budapest illetve Magyarország utcáit. Most elkalauzolunk benneteket öt népszerű és viszonylag ismert kutyaszoborhoz. Találkoztatok már velük? Felismeritek őket?

1. A hős mentőkutya

Minden idők egyik legjobb magyarországi mentőkutyája 2004-ben kapott szobrot. Igazán híressé az tette, mikor az 1999-es törökországi földrengéskor a segítségével mentettek ki egy hároméves kislányt a romok alól, de mentőcsapatával- ahogy a szobor tábláján is olvashatjuk - “több száz emberéletet mentett meg a világ számos országában.” A híres német juhászt Szanyi Borbála formázta meg bronzból. A kutya 2006-os halálát követően a miskolci Szinva patak partján elhelyezett szobor valóságos búcsújáró hellyé vált, naponta több gyertyát gyújtottak előtte. Ennyi információ után már biztosan nem nehéz kitalálni, kiről mintázták a szobrot...

2. A rókák ellensége

Ő egy kitalált kutya, mégis nagy hírnévre tett szert a regényolvasók körében. Fekete István által megteremtett házőrzőt Samu Katalin faragta ki kőből - az író többi állathőséhez hasonlóan. A “Simabőrűt” szolgáló pórul járt eb 1983 óta őrködik éber tekintettel az ajkai Csónakázó tó apró szigetén, és talán még most is azon töri kő-fejét, hogyan járhatott túl az eszén az a fránya, ravaszdi róka. Vajon melyik regényhőst ábrázolja a szobor?

3. A híres rendőr kutyája

Egy híres nyomozó sokat emlegetett kutyáját a Jászai Mari tér közelében sokan csodálják meg, a turisták is nagyon szeretik - természetesen a hadnaggyal együtt. A bronz basset hound hűséges tekintettel csüng gazdáján, aki jellegzetes testtartással - szivart fogó kezét feje felett tartva - merül el gondolataiban. Fekete Géza Dezső szobrát idén márciusban avatták fel a Falk Miksa utca végében. Az avatáson pedig - ahogy illik - részt vett Fruzsi kutya is, a szobor modellje. Vajon melyik híres krimihős kutyájáról van szó?

4. Kutya a Városligetben

Ezt a jellegzetes szobrot szinte biztos, hogy láttátok már, ha voltatok a Városligetben. A 60 centis kőszobrot Istók János faragta és feltehetően egy igen régi szobor, akár a XX. század elejéről is származhat. Ennél többet azonban nem tudunk a kutyáról, ahogy arról sincs információnk, hol lehetett a szobor, mielőtt jelenlegi helyére került. Csak az biztos, hogy mióta létezik a gyerekek számára oly kedves hely, ő rendületlenül fekszik kő talpazatán, fittyet hányva arra, hogy a városnak ez a része közben egy másik fővárosi intézményhez tartozik. Rájöttekek már, hol fekszik ez az eb?

5. Kutya labdával

A bronzlabdába harapó bronzkutya az egyik kedvence a turistáknak: gyakran ülnek gazdája mellé fényképezkedni. A kutya ugyanis egy életnagyságú bronz-lányhoz tartozik, aki virágtartó állványnak támaszkodva játszik vele. Raffay Dávid 2007-es alkotása egyike azoknak a zsánerszobroknak, amelyek ma meghatározzák a korzó hangulatát. De vajon melyik korzón játszik a kutya, és melyik szoborról van szó?

Horváth Emese cikke, forrás: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/felismered-az-5-legnepszerubb-kutya-szobrat/, 2014-09-05

A Szeretlek Magyarországra írt szobros cikkeimhez sok segítséget és ihletet ad a Köztérkép, ezért Tamás kérésére ezeket az írásokat itt is publikálom. Remélem nektek is tetszenek.
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok

Hozzászólások

Hozzászólás írása...