Ha kisüt a Nap, megmondom, hány óra!

Mirror blogjaMirror @ 2015.05.14. 15:15Műlapok
 
10 ötletes napóra Budapesten
Tudni akarjátok mennyi az idő, de nincs nálatok óra? Semmi gond, Budapest ugyanis tele van ötletesebbnél ötletesebb napórákkal, ahonnét könnyen leleshetitek az időt, pláne most, hogy egyre több a napsütés.


Ez a különleges bronz nő napóra az Országos Meteorológiai Szolgálat udvarán mutatja az időt kecses karjaival. - Borsos Miklós alkotása.

Ezt a napórát a Népligetben, a Planetárium jobboldali bejárata felett láthatjátok. Érdekessége, hogy a tervezője az intézmény első igazgatója Ponori Thewrewk Aurél volt.

Ezt a napórát a Budapesti Történeti Múzeum Szent György téri bejáratán besétálva a múzeum belső udvarában találjátok - Morvay Endre alkotása.

Ez a szép színes, napot ábrázoló napórát a XII. kerületi Jókai Mór Általános iskola falán, az utcáról jól láthatjátok, ha épp meg akarjátok nézni, mennyi az idő. - Orbán Jenő alkotása.

A Városligeti Fasoron működött egykor az egyik legnagyobb energiaszolgáltató vállalat geofizikai kutatóintézetének székháza. Erre az épületre került fel Gyulavári Pál napórája, amit Bartha Lajos amatőr csillagász tervezett. Felirata: Tempus omnia revelat, azaz Az idő mindenre fényt derít.

Ez a napóra egy XVII. kerületi általános iskola udvarát díszíti. - Pannonhalmi Zsuzsanna, Gál István János, Bartha Lajos alkotása.

A Városliget Fasori Evangélikus Gimnázium udvarán láthatjátok ezt a különleges mozaikot napórával, ami az athéni diákok csillagászat tanulását ábrázolja. - Kölber Dezső, Rác András, Gulyás Dénes, Mikola Sándor alkotása.

Geiger György trombitaművész 60. születésnapjára készíttette családja ezt az elegáns, oroszlános napórát, ami azóta is a XXIII. kerületi családiház déli homlokzatán mutatja az időt. - Marton Géza, Borsos Miklós alkotása.

Korányi Imre különleges formájú napórája a Korányi Intézet kertjében áll, ha süt a nap, ti is bemehettek megnézni mennyi az idő.

Márkus Károly szobrászművész napórája már több mint harminc éve áll az Állatkertben. Korábban egy eldugott ponton bújt meg, de a 2000-ben felújított alkotást most egy frekventált helyen, a Pálmaház tengelyében nézhetitek meg.

Pilar cikke, forrás: http://szubkult.blog.hu/2015/05/12/ha_kisut_a_nap_megmondom_hany_ora

Mivel magam is szobor- illetve Köztérkép rajongó vagyok, cikkeimet Tamás kérésére itt is publikálom. Bízom benne, hogy örömöt szerzek velük.
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok

Hozzászólások

Hozzászólás írása...