A közösség érdeme, hogy díjat kapott a Köztérkép

Mirror blogjaMirror @ 2015.02.07. 20:02Műlapok
 
Az ország egyetlen interaktív online szobortérképéről Pál Tamás alapító-üzemeltetővel beszélgettünk.

A Köztérkép létrehozásáért és üzemeltetéséért Pál Tamásnak ítélték a "Simplicissimus Hőse 2014" díjat. Az kaphatja meg ezt a kitüntetést, aki nem hivatásszerűen, de szívvel-lélekkel hoz létre valamit a városért. A szoboradatbázis megálmodója megtisztelőnek tartja az elismerést, azonban „közös díjként” kezeli, bevallása szerint ugyanis elsősorban a Köztérkép tagjainak köszönheti. Arról beszélgettünk vele, hogy milyen szerepe van az oldal közösségének abban, hogy a Köztérkép mára a legnagyobb hazai online képes szoboradatbázissá vált.

https://www.kozterkep.hu/profile/paltamas
Pál Tamás, a Köztérkép megálmodója és üzemeltetője (fotó: Baki Júlia)

------------------
Mi a Köztérkép?

A korábban szoborlap.hu néven működő weboldal tagjai önkéntes, nonprofit alapon kutatják, fotózzák és mutatják be a köztéri szobrokat, illetve más művészeti alkotásokat. A Köztérképen egy interaktív térképen tájékozódva tudhattok meg többet a környezetetekben lévő és a világon előforduló szobrokról.
-------------------

- A Köztérkép a saját egyszemélyes honlapodként indult. Hogyan vált közösségi oldallá?

2006-ban elkezdtem egy GPS-el járni a várost, bemértem a szobrok koordinátáját, lefotóztam őket fekete-fehérben, és mellé raktam a verseimet. Ekkor még nagyon szubjektív volt az egész. Úgy vált közösségi oldallá, hogy folyamatosan jöttek új emberek és küldték nekem a szobros képeiket. 2006-végére annyi érdeklődő gyűlt össze, hogy megnyitottam az oldalt, onnantól lehetett regisztrálni. Azóta is folyamatosan fejlesztem. Mára közel kétezren vagyunk a Köztérképen, 100-150 aktív taggal, akik körülbelül 22 ezer alkotást töltöttek föl, 170 ezer fotóval.

- Az oldal népszerűsége és növekedése ezek szerint közös érdem?

Én csak egy “szolga” vagyok. Nekem az a kötelességem, hogy a szervert, és a weblapcsaládot üzemeltessem. Ezt nagyon fontos tisztázni: Az aktív tagokon múlik a Köztérkép növekedése, és ilyenformán minél több szobor megőrzése. Az érdem tehát egy nagyon nagy közös érdem.


Olyan szobrokat is megismerhettek, amelyek már elpusztultak (Sió tündér regéje szoborcsoport - Ády kép)

- Jellemzően kik regisztrálnak az oldalra?

A cél az, hogy olyanok regisztráljanak, akiket érdekelnek ezek a műalkotások. Tehát ez nem egy Facebook-típusú hely, hanem - annak ellenére, hogy többnyire mi mind laikusok vagyunk - egy specifikus szakmai adatbázis. Vannak passzív tagok, akik csak figyelik az oldalt. Egyre több alkotóról vagy szakmabeliről tudom meg, hogy ilyen csendes közönsége a Köztérképnek. Sokan viszont találtak itt egy jó hobbit: elutaznak egy kis településre, vagy csak kimennek az utcára, lefotózzák, kikutatják, feltöltik és ezáltal magukénak érzik a szobrokat. Az adatbázis nagy részét a jellemzően 50 feletti korosztályból kikerülő 30-40 fős aktív mag építi. Talán ők azok, akiknek még inkább feltűnik, hogy a körülöttünk lévő világ folyamatosan eltűnik, és ezt jó lenne megőrizni.

- Többször említetted a szobrok megőrzését. Miért fontos ez?

A szobrokat sajnos sokszor politikai ideológiák mentén állítják Magyarországon. Ezért is fontos, hogy megőrizzük az éppen ezért múlandó műalkotásokat, bemutassuk történeteiket, illetve mindenki számára elérhetővé tegyük őket. Bírálhatjuk a nekünk nem tetsző szobrokat kommentekben, de ettől függetlenül feladatunk bemutatni mindet. Néhány évtized múlva a legtöbb eltűnt alkotás adatlapja fontos kordokumentum lesz. A Köztérkép ezen kívül egy hatalmas hiányt is betölt. A segítségével olyan elemzéseket tudunk majd készíteni, amiből kiderül, hogy melyik korszakban mi volt a „szobortrend”. Például Trianon, majd a szovjet emlékművek, most meg a zsánerszobrok.


A ma népszerű és divatos szobroknak is otthont ad a Köztérkép (Miskolci lányok - Szende András fotója)

- Nincsenek más szoboradatbázisok?

Vannak offline adatbázisok és számos könyv, de a Köztérkép előtt ezeknek csak kis része került fel a netre, jellemzően képek és koordináták nélkül. Hiányzott, vagy elakadt az állami törekvés ezeknek a gyűjtéseknek az elkészítésére. A baj az volt, hogy egyszerre próbáltak létrehozni valami nagyon pontos szakmai dolgot, ugyanakkor egy profitorientált rendszert, de ez a kettő egyszerre nem működőképes.

- Más irányelvek motiválják a Köztérképet?

Az én koncepcióm a folyamatos, évtizedeken keresztül zajló munkatökéletesítés, mindenféle hivatalos szervtől és az államtól függetlenül. Én nem hiszek a kultúra és a pénz találkozásában. Nem is szponzorál minket senki, nem pályázunk. Ez azt jelenti, hogy az anyagi forrásokat mindenki magának teremti elő a munkájához: a tagok saját pénzükből utaznak el a szobrokhoz, a szerkesztők is szabadidejüket áldozva ellenőrzik a műlapokat, én pedig vállalom a szoftverfejlesztés és szerverüzemeltetés anyagi részét. Fontosnak tartom ezt a fajta függetlenséget, mert nem akarunk olyan helyzetbe kerülni hogy bárki megmondhassa, mit csináljunk - például az adott kormány által állított emlékművekről milyen véleményt írjunk. Ha egy érdekek nélküli mecénás támogatná az oldalt, annak talán örülnék, de direktbe nem keresek támogatókat.

- Milyen funkciók segítik a közösség munkáját, együttműködését az oldalon?

Elsődlegesen egymás lapjaira tett kiegészítésekben, kommentekben, és belső levelezésben tudnak kommunikálni a tagok. Követhetjük egymást, vagy épp “szép műlap”-ot is nyomhatunk a nekünk tetsző feltöltésekre. Illetve mérjük az aktivitást és a nézettséget, hogy ez is ösztönözze a munkát.

- A Térkép tűnik a legizgalmasabb funkciónak. Miben más ez, mint egy egyszerű térkép?

A szobrok helyének megmutatására szolgál. Tulajdonképpen a Google Maps és az OpenStreetMap térképekre tesszük rá a szobrok GPS koordinátáját. Ezek abszolút interaktív térképek, lehet kicsinyíteni, nagyítani. Jelzik, hogy egyes területeken milyen sűrűn vannak szobrok. Rákereshetünk az alkotásokra egyrészt a földrajzi cím alapján, de a nevük vagy alkotójuk alapján is.

https://www.kozterkep.hu/maps
A térképen megkereshetitek a lakóhelyetekhez közeli szobrokat is

- Folyamatosan fejleszted az oldalt, mi a következő lépés?

Pár éve testvéremmel közösen dolgozunk a lapon. Szeretnénk elérni egy idealizált 1.0 állapotot, mert folyamatos béta állapotban vagyunk az indulás óta. Tervezem továbbfejleszteni a térképet, és jobban ábrázolni az alkotások útját. Például ha áthelyeznek egy szobrot, az jobban lekövethető legyen az adatlapon és a térképen is. Összességében a cél az, hogy folyamatosan könnyítsem a tagok illetve szerkesztők munkáját, és az adatbázis egyre teljesebbé, profibbá váljon.

- Mikor lett szükség szerkesztőkre? Mi az ő feladatuk?

A szerkesztőség kialakulása is evolúciósan történt. Eleinte mindenki feltöltött, amit akart, ekkor kezdték el jelezni aktív tagok, hogy ez így nem lesz jó. 2010-re kialakult, hogy bizonyos emberek belenyúlhattak mások műlapjaiba, kvázi szerkesztőként kezdtek el tevékenykedni. 2012-től pedig egy megválasztott hivatalos szerkesztőségi testület működik. Ők nézik át a beküldött lapokat, javítanak, kommentelnek, moderálnak. Kiemelik “Szoborlap” címkével a minden szempontból kiemelkedő műlapokat. Megtanítják az újaknak, mit hogyan kell, hogy aztán elengedhessük a kezüket, és végül nekik is publikálási jogot adhassunk.


Olyan érdekes szobrok legendájáról is olvashattok, mint a Thököly úti menyasszony (Cedrus fotója)

------------------------
Bővítsétek ti is a Köztérkép szoboradatbázisát!

Hogy segíthetek?
- Első lépés a regisztráció.
- Ha egy már bemutatott alkotásról van információd vagy fotód, akkor azt hozzáadás formájában töltheted fel. Ezt a műlap gazdája fogja jóváhagyni ellenőrzés után.
- Ha egy olyan művet mutatnál be, amely még nem szerepel az adatbázisban, akkor egy részletes adatlapot kell kitöltened a szoborról, hozzátenni a saját fotóidat és beküldeni a szerkesztőségnek, akik ellenőrzik, majd publikálják műlapodat.

Mit tölthetek fel?
Köztéren, vagy közösségi térben elhelyezett egyedi, művészeti értékkel bíró alkotásokat vár a Köztérkép. Szobrok, plasztikák, obeliszkek, domborművek, üvegablakok, mozaikok, freskók, kútszobrok, napórák, stb. Részletes leírást a Működési Elvekben találsz. Tavaly december óta már minden külföldi alkotás előtt is nyitva áll a weboldal.
------------------------

Horváth Emese interjúja
A cikk linkje: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-kozosseg-erdeme-hogy-dijat-kapott-a-kozterkep/

A Szeretlek Magyarországra írt szobros cikkeimhez sok segítséget és ihletet ad a Köztérkép, ezért Tamás kérésére ezeket az írásokat itt is publikálom. Remélem nektek is tetszenek.
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok

Hozzászólások

Hozzászólás írása...