A kérdőív kiértékelése

 
Mindenkinek köszönöm a vasárnap kiírt kérdőívben adott válaszokat! 26-an, vagyis vélhetően és remélhetőleg a kemény mag nagy része elmondta véleményét.

Név nélkül gyűjtöttünk adatot. Ez nem tudom, mennyire segített az őszinte vélemények kifejezésében, de azt hiszem, most igazán értékes dolgokat olvastam. Összegezzünk!

A grafikus kiértékelést itt látjátok: https://www.kozterkep.hu/user/1/file-6c00eba47d53a727a32d890fc7312d20_a099d4425cb47d5c185b67752e4d69eb.jpg

A kép alapján megállapíthatjuk, hogy inkább kedvelitek és használjátok a mostani funkciókat, mint nem. Az automatikus Facebook-megosztási kérdést csak később biggyesztettem be, és szerintem félre is értelmezhető, de mindenesetre ezt továbbra sem akarjátok nagyon.

A következőkben kiemelek néhány olyan kérést, amit többen írtatok, ill. égetőbb. Tehát nem minden javaslat látszik itt.

A szerkesztési felületnél a legtöbben (7-en), a fotókezelésnél szeretnétek fejlesztést, de hogy hogyan, arra csak 1 részletes válasz érkezett. Ha bármi eszetekbe jut, azt ehhez a bejegyzéshez is hozzáírhatjátok kommentben.

Egyébiránt a szerkesztési felületnél néhány értékes és több nem annyira konkrétan megfogalmazott észrevételt kaptunk:
- bemérés után visszalépve a térképre is látszódjanak a közeli művek
- szerk. felület kitöltési sorrendje nem logikus
- paraméterek sorrendje, nevezéktana nem logikus
- gyűjteménybe sorolás esetleges, nem érthető a közös gyűjtemény logika
- egyszerre több alkotás állapot jelölése
- fotók sorrendezésének fejlesztése

A hozzáadások intézménye mindig vita tárgya, ezért több kérdést szőttem e köré. A válaszok alapján túlnyomórészt értitek a működését, hasznosnak és közös munka szempontjából hatékonynak tartjátok.

A kifejtős részből szeretnék egy szép megfogalmazást kiemelni, hogy miért ír valaki hozzászólást, javítás helyett: ,,Azért, mert függőben lévő, bizonytalan vagy nem dokumentálható, de megőrzendő ismeretet akarok rögzíteni vagy szubjektív véleményt. Néha azért is, mert a műlaptörténet alapján valószínű visszautasítással számolok.'' -- a témán átrágjuk magunkat a szerkesztőkkel is.
Emellett fontos volna megoldani, hogy 1.) lehessen beszélgetni a HA-ról, és ne kelljen levelezni, a beszélgetés utána lehetne nyilvános (mint a szerkesztői komment), 2.) elfogadás után is részletesen látható legyen melyik adat miről mire változott.

Vannak hibák, logikátlan, elvarratlan működések, ezeket a közeli hetekben megpróbálom soron kívül megoldani. A historikus adatok viszont eléggé korlátozottan állnak rendelkezésre, ha itt fejlesztek, akkor csak onnantól lesznek beszédesebbek a hozzáadások.

Vannak néhányan, akik kifejezetten nem értenek egyet a korlátlan számú fotó feltöltésének lehetőségével. Erről külön lehetne írni egy bejegyzést, de itt annyit szögeznék le, hogy a lap a közösség munkájaként született és épül. A tökéletesített és lezárt műlapok teljesen ellentétesek az indulás óta fennálló elveinkkel, vagyis az egymással együtt dolgozó közösség ideájával.

A követést közepesen hasznosnak, a szépműlapozást jónak tartjátok. Itt a vélemények alapján egyrészt látszik, hogy nem teljesen tiszta a kép a követés működésével kapcsolatban. A vélemények alapján egyértelmű, hogy fejleszteni kell a követett dolgok kezelését, és az azokkal kapcsolatos események visszakereshetőségét, szűrését. Erre a HA kereső és a kezdőlap sem alkalmas megfelelően.

A segédletekkel általában véve elégedettek vagytok, de van egy nagy igény: egy műlap szerkesztésének végigvitele publikálásig -- erről videót kell készítenem, nincs mese.

Egyéb fejlesztési ötleteitek:
- jobban működő kereső elírt szavak esetén is
- település (és alkotó) lapjának fejlesztése listázás és leírás hozzáadás tekintetében
- térképes kereső további bővítése (pl. hiánykeresővel)

Kedvencem: ,,Szerintem az eddigi fejlesztéseket kéne befejezni.'' -- igen, szerintem is. Ezen leszünk tesóval! Szeretném nyárig elérni azt a bizonyos 1.0 állapotot.

Ehhez a fenti hibák, hiányosságok mellett az alábbiak megoldását kell kivitelezni:
- áthelyezett alkotások megfelelő kezelése
- műlap szétbontás lehetősége, hogy ne manuálisan kelljen (klónozás)
- meghívás saját gyűjteményekbe (nyitás)

Mindenkinek még egyszer köszönöm a válaszokat, és ha bármilyen észrevételetek lenne, amit a kérdőíven nem tettetek meg, várom ide kommentben, vagy belső levélben.
Bejegyzés megtekintés:

Hozzászólások

Hozzászólás írása...