Az érintések margójára

 
Tegnap este egy több éve dédelgetett tervem fejlesztésével készültem el. A munka lényegi része nem olyan hatalmas, de várni kellett a megfelelő körülményekre, amik épp most jöttek el. Az egy ideje Szoborkereső néven elérhető "Köztérkép light" új dimenzióval bővült: "Érintést" adhatunk egy alkotáshoz, ami Hozzáadásnak minősül, kikerül a Műlapra, meg egy-két helyre és pontot is ér.

Mivel kaptam egy-két jelzést, és látom, félreérthető a rendszer logikája (vagy a hozzáállásom), szeretnék néhány dolgot bővebben kifejteni. Azért bejegyzés írása mellett döntöttem, mert az Érintésen és a Szoborkeresőn túl általánosabb véleményt is megfogalmaznék: hogyan látom a Köztérkép helyzetét a rohamosan fejlődő és szerintem egyre felszínesebbnek látszó világban, ahol úgy tűnik, majd' mindenki közösségi oldalakon lóg és csak a telefonját tapogatja.


Mi az Érintés?

Érintés rögzítése csak a Szoborkereső mobilos használatával lehetséges, de akkor is csak abban az esetben, ha a felhasználó engedélyezte a helyzetének átadását. Vagyis csak akkor érinthetsz, ha tényleg közel mentél!

Egy alkotáshoz havonta max. 1 Érintés rögzíthető, és a rendszernek kifejezett célja, hogy a látogató ténylegesen meglátogassa az alkotást, ezért mindent megteszek a bemérés folyamatos pontosításáért (meg remélem a világ webszabványainak alakítói és a böngészők fejlesztői is, mert most még nem állunk túl jól).


Nem terheli ez meg a rendszert?

Érintés rögzítése nem 1 másodperces munka: a villamoson ülve, egy szobor mellett elsuhanva nem fog menni. Vagyis Érintés-áradat semmiképp sem fog elönteni bennünket. (Meg egyébként is: ki akar szoborlátogatást mímelve pontokért csalni egy teljesen önkéntes és szuperbonyolult rendszerben, amivel még a lányoknál/fiúknál sem lehet kérkedni? :])

Érintéssel kép hozzáadás lehetőségét nem tervezek fejleszteni egyelőre: az átlag mobilok fényképezésbeli képessége továbbra sem felel meg nekünk. Meg ami mobilon jól néz ki, az monitoron az esetek 70 százalékában bénán.


Helyünk a zajban, szerintem

Nagyon sok dolog változott 2006-os indulásunk óta, de ez üres közhely. Hogy érint mindez minket? A Szoborlap nagyjából 2010. körül érte el a napi 1000 egyedi látogatót -- ma 1100-nál tartunk. Nincs csökkenés, nincs nagy növekedés se. Miért? Mert ennyi embert érdekel a magyarul értő internetezők közt a köztéri művészet. Baj ez? Szerintem nem (persze az, de ez hosszú lenne itt).

A Facebook oldalunk pörög, Ády a legjobb, imádom, ahogy csinálja és nagyon népszerű bejegyzéseket készít. De ami és (aki) ott van, ott is marad. Nemrégiben nagy sikert ért el egy poszt: 65 ember osztotta tovább, 4000 ember látta. A bejegyzés egy hét alatt összesen 20, azaz húsz darab átkattintást hozott ide az oldalra. Ez nem azt jelenti, hogy valamit rosszul csinálunk. Nagyon is jó minden, és tovább kell nyomni ezt, Ády! :)
Egyszerűen csak tudni kell a helyén kezelni a közösségi oldalakat, és az ott elért népszerűséget. Reklámértékkel bír, de aktivitásra nem tud sarkallni. És ez így van jól!

Nem kell látogatókért küzdenünk, nem kell beleordibálnunk a zajba véleményem szerint. Aki tényleg KERES, megtalál minket. Új látogatóink nagy része Google-keresésből jön, tehát valamit tudni akart, ránk lelt, remélhetőleg megtudta, amit akart; és ha megtetszik neki, amit csinálunk, talán újra és talán többször jön.

A Köztérkép továbbra is egy "hátradőlős" asztali számítógépre, de legalábbis billentyűzetre és normális monitorra kitalált adatbázis és játszótér. Munkátoknak és a szerkesztőség rendületlen közreműködésének köszönhetően a színvonal emelkedik, nincs hígulás, és büszke vagyok arra, hogy részese lehetek ennek! :)


Akkor minek a mobil?

Mert mindenkinek van, és lassan már mindenkié netes és okos. Én is a nyomógombosat szeretem, de email olvasására és írására, vagy a szerver újraindítására az erdőből az alkalmatlan. Évente megpróbálok visszaállni, de nem megy: a gyártók diktálnak.
Vannak kényszerpályák a ma embere számára, ezt el kell fogadnunk szerintem. Nem ördögtől való a technológia, de helyén kell kezelni ezt is.

A mobil értékteremtésre véleményem szerint alkalmatlan, de érték keresésre nagyrészt megfelel. Ezen elv mentén szeretném továbbvinni a fejlesztéseket a következő évek során is. Persze meglátjuk, hogyan fejlődnek ezek az eszközök: alkalmasak lesznek-e normális mondatok bepötyögésére, illetve eléggé jó képek készítésére? Nem tudom. Az okosóra és okosautó vonal további sekélyedést ígér, nem hiszem, hogy nagy reményekkel kell lennünk egyelőre.


Vagyis a Szoborkereső...

Felület és "aktivizálódási kapu" egy olyan kör számára, akik ezekkel az eszközökkel a kezükben születnek. DE a tapogatáson túl többet egyelőre nem kell tudnia: keresés, térkép, listák és Érintés (ez a HA elnevezés a tapogatásból jött :]).

Ha neked van már, vagy véletlenül netképes okostelefont kapsz karácsonyra, meglátod: nekünk lesz a leghasznosabb! Fent van-e már? Mi ez a szobor? Ki az alkotó? Hmmm... mi van itt a közelben, nézzük csak? Ilyen kérdésekre próbál választ adni majd.


Szeretném, ha megosztanád a véleményedet akár a Szoborkeresőről, akár az Érintésről, akár az egész technológia + Köztérkép témáról.

Bocs a hosszért és köszönöm, hogy elolvastad az írásomat!
Bejegyzés megtekintés:

Hozzászólások

Hozzászólás írása...