A Dózsa György úti Szász-pannók megmentése

 
A napokban keresett meg Giorgio Vaselli, hogy segítséget kérjen tőlünk a fővárosi Dózsa György úti metrómegállóban található Szász Endre-pannók digitális megmentésével kapcsolatban.

Ahogy azt a Műlapon Vera is nyomatékosította, az alkotások állapota folyamatosan romlik, a valós megmentésre jelenleg nem sok esély van, emiatt Vaselli nagy felbontású fotók alapján történő digitális restaurálást és megőrzést vinne véghez.

Ehhez tőlünk is segítséget kért, amit itt szeretnék tolmácsolni. Várja olyan lelkes fotós jelentkezését, aki hajlandó a művet teljesen befotózni egy komolyabb kamerával. A részleteket email címén beszélhetitek meg: vaselli.giorgio@gmail.com.

A mentési akcióról online: http://www.magyarhirlap.hu/kultura/osszefogtak_a_szaszpannoert.html
Az összefogás egyik tagjának blogbejegyzése a témában: http://varosjaro.blog.hu/2013/07/31/szasz_panno_ujratoltve

Giorgio Vaselli egy Magyarországon nevelkedett, 2007 óta Kanadában élő festőművész, az Energy Art Mozgalom egyik megalapítója. Fővárosi évei alatt szeretett bele a két pannóba, és vált nagyon fontossá számára a két alkotás. Nem szeretné tétlenül ülve végignézni, ahogy a mű teljesen elenyészik, ezért lendült újra akcióba.

Nagyon örülök a kezdeményezésnek, és egyszerre szomorú is vagyok amiatt, amit a KÖH utódszervezete válaszolt (ez a linkelt blogon olvasható) a megmentési törekvéssel kapcsolatban.

Reménykedem, hogy lesz köztetek valaki, aki egy jó kamerával az oldalán a kezdeményezés segítségére siet, és átemeli azt a digitális öröklétbe. Erre törekszünk mi is, itt a Köztérképen, de eszközeink bizonyos tekintetben korlátozottabbak. Egy ilyen nagy felbontású restaurálással születű digitális lenyomat lényegesen többet ad vissza egy két dimenziós műből. Persze nem pótolhatja az eredetit, de ha máshogy nem lehet, legalább így megmenti.
Bejegyzés megtekintés: