Abaújszántó

 
Borsod-Abaúj-Zemplén megye közel 4000 lakosú kisvárosa. Miskolctól 60, Kassától 50 km-re van. A tokaj-hegyaljai borvidék egyik települése, és mint ilyen, borospincéi a Világörökség részét képezik.
A honfoglalás kora óta lakják magyarok, több mint 600 éven át volt város, 1902-ig. Újra 2004-ben kapott városi rangot, de addig is sokáig járási székhely volt, mint nagyközség.
Lakossága évszázadokon át jómódban élt, ezt tükrözik a város főutcáján, a mai Béke úton látható házak.
A település határában 1933-ban termálvizet találtak, amire fürdőtelepet létesítettek, amely sajnos ma már nem látogatható. A távlati tervekben szerepel a fürdő újbóli megnyitása is.
A városka részletes helytörténete ezen a helyen:
http://www.abaujszanto.hu/tort.htm

A lakosság összetétele: 97% magyar, és 3% cigány.
A városkában sétálva egy zsinagógának látszó épületre is rábukkantam, ezért rákérdeztem. 1944-ben kb. 1500 zsidó lakost hurcoltak el a településről, akik soha nem tértek vissza. A zsinagógát azóta átalakították (be se lehet menni), viszont a házak mögött, a város szélén ott áll a nagyon szépen gondozott zsidótemető.
Négyféle felekezetnek van temploma a településen, amelyek mind más-más stílusban épültek. Aktív hitélet folyik, a görög katolikus templomba mintegy hatszázan járnak.
Legfőbb megélhetési forrásuk a borból, a szőlőtermesztésből van. A városka határában sok-sok kilométer hosszan vannak ma is borospincék. Állítólag találtak olyan pincét, melynek korát a XII. századra datálják!
Több ismert kirándulási pont van a város közvetlen közelében, ilyenek: Boldogkő vára, Hollóháza, Telkibánya, Gönc, Vizsoly, Pálháza, Erdőbénye, Regéc, Monok, Szerencs...
Élénk kulturális élet folyik a településen. Visszatérő, állandó programjaik vannak, ilyen pl. tavasszal az Ivó nap, nyáron a Nemzetközi Cimbalmos Fesztivál, ősszel pedig a Szüreti Napok.
Én is egy ilyen esemény keretében jártam ott augusztusban, amikor a Debreceni Fotóklub tagjaként a szeptember 26-i városnapon nyíló fotókiállításra készítettünk fotókat.
Én, természetesen kihasználva a lehetőségeket, mellékesen szinte az összes köztéri alkotást, a műemléki épületeket, borospincéket, és még sok minden mást is megörökítettem.
A Művelődési Ház, ugyanúgy, mint ahogy ezt a fotóstábort is megszervezte nekünk, ugyanúgy pár évvel ezelőtt fafaragóknak is szervezett alkotótáborokat, úgyhogy az utcákat gyakorlatilag benépesítik a faszobrok.
Itt, a hegyek lábainál szerintem adott volt a rengeteg fa, és sok alkotó, akik műveiket otthagyták a város utcáin.
Gyakorlatilag az első világháborús emlékművön kívül, és az egyházi vonatkozású műveken kívül az utcákat, tereket faszobrok díszítik. Szerintem okosan elhelyezve, de ezt majd látni is fogjátok a feltöltések során.
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok