Az egykori Sajtószékház védett "Megakarikatúrája"

 
A "Felszabadítás és újjáépítés" című alkotással kapcsolatos kutatásaim során találtam rá erre a /nézőpontunkból/ sajátos alkotásra, ill. történetére, ami éppen annyira kapcsolódik a Sajtószékház sorsához, mint a hármas alkotócsoport műve.

A Sajtószékház története nagy vonalakban megtalálható a kapcsolódó lapon (bővebb információk az ott feletüntetett forásokban. Néhány fontosabb adat ismétlésként:
Az épület az 1890-es években épült, itt működött a Budapesti Hírlap szerkesztősége.
Természetesen nagy változást hozott az 1950-es átalakulás, amikor létrejött "a Szabad Nép-székház". Ekkor került a homlokzatra a dombormű.
A rendszerváltást követően, 1990-ben azonban sorsa megpecsételődött, a domborművet leverték.

E-közben az Esti Hírlap szerkesztőségében, az akkor már a Ludas Matyitól nyugdíjba vonult karikaturista: Szűr-Szabó József folyamatosan rajzolta a különböző szerkesztőségek munkatársainak "portréját" az egyik falra.
Itt van a gond: sem a műfaji besorolás, sem pl. az anyagok használata nem engedi - gondolom én - az alkotást a Szoborlapra (akarom mondani, a Köztérképre).

Az alkotás mégis szorosan összefügg a domborművel, pontosabban a székház történetével.
2005-ben, a bontást megelőzően – sajtó- és mint ilyen, kultúr-történeti ritkaságként – a fal védettséget kapott. Az építtetőt kötelezték a szakszerű bontásra, sőt az alkotást konzerválták is.

Az építtető vállalta, hogy a tervezett Bevásárlóközpont I. emeletén, "az" ebédlőben helyezik majd el.

Így aztán elindultam, hiszen a szálloda is, a bevásárlóközpont is megépült időközben.
Ebédlő, étterem azonban abban az épületben NINCS! Érdeklődésemre ebben megerősítettek.

Ezt követően tovább kerestem és azt a biztató információt találtam, hogy a karikatúra a tervek szerint a MUOSZ székházának ebédlőjébe kerül.
Megkeresésre sajnos azt a választ kaptam, hogy ez nem történt meg, a "megakarikatúra" egy Váci úti raktárban (pontos címét sajnos nem sikerült megtudni) van a mai napig. (A raktározott alkotásról készült képet ld. a kapcsolt mappában – itt utolsó kép).

Az egyik cikk és a csatolt galéria képei segítségével azonban valamilyen mértékben felidézhető a karikatúra bontás előtti és szomorú (2009-es) állapota... a raktárban.

A karikatúra-falról fennmaradt képeket megnézheted a csatolt mappában, Bernáth László (az egykori Esti Hírlap kulturális rovatának vezetője, a karikatúra-fal "mentora") a 168 óra cikkében "mesél" a szereplőkről, a megakarikatúra történetéről és az Esti Hírlap végső időszakáról is.

Források:
http://www.168ora.hu/arte/megakarikatura-38431.html
http://www.muosz.hu/print.php?id=2050
Bejegyzés megtekintés: