Mi, micsoda?

 
Biztosan találkoztatok már veszélyeztetett, megrongált szobrokkal. Találkoztatok olyan szoborral, melynek ismeretlen, vagy nem tisztázott a műemléki védettsége. Ehhez ajánlok egy kis segítséget:

A műemlékem.hu keresője az országos műemléki védelem alatt álló épített emlékeket tartalmazza. A listában nem szerepelnek az ideiglenes védelem alatt álló emlékek, illetve azok az épületek, amelyek helyi védelmet élveznek.

Helyi védelmet a helyi önkormányzatok adhatják ki azon épületeknek, amelyek országosan ugyan kevésbé, helyileg viszont jelentősnek minősíthetők.

Országos műemléki védelemre bármely magyar állampolgár javaslatot tehet. A védelemre javasolt épített emlékeket a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal terjeszti fel a kulturális tárca vezetőjének.
A lista a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) által nyilvántartott műemlékadatbázis kivonata. Valószínű, hogy itt kevés szobor szerepel, mert ez csak kivonat a teljes adatbázisból, mivel ez a lap egy játékos fotóverseny.
Jó böngészést kvánok. a lísta

A teljes lista a KÖH honlapján szerepel megyénkénti bontásban, valószínú ez teljesebb tartalmat mutat.
A magyarországi műemlékek hivatalos jegyzéke utoljára 1990-ben jelent meg két kötetben, 1998-ban lezárt kézirat alapján. A rendszerváltást követő tömeges utcanév, helyrajzi szám, tulajdonos és funkció változás miatt kiadása hamarosan újra aktuálissá vált. Megfogalmazódott az igény a bővebb tartalomra is, ne csak adminisztratív, hanem művészettörténeti adatok is kerüljenek felülvizsgálatra. Az új műemlékjegyzék csak a teljes állományrevízió nyomán jöhetett létre. Valamennyi adatlap teljes tartalma a KÖH műemléki nyilvántartásának adatbázisába kerül, és ott szabályozott feltételek mellett kutatható.
A műemlékjegyzék, amelynek kötetei a Műemléki Tudományos Intézet gondozásában folyamatosan jelennek meg, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hivatalos kiadványa.
Magyarország műemlékjegyzéke itt: Műemlékjegyzék
MŰEMLÉK
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok

Hozzászólások

Hozzászólás írása...