Neszták Béla emlékére

 
Szomorú hírt kell megosztanom veletek: Neszták Béla feltöltőtársunk elhunyt.

Béla a Szoborlap indulását követő második évben csatlakozott csapatunkhoz, és rokona, Rajna György be nem fejezett, egész országot lefedő gyűjteményének digitalizálásába fogott. Lelkesedése töretlen volt, munkája pedig sok tekintetben megalapozta a Szoborlap mostani arculatát és anyagát.

Nélkülözhetetlen és kiemelt értékű archív felvételeket hozott, és talán még ennél is több apró történetet tudott sok-sok szoborról. Feltett szándéka volt a teljes Rajna-anyag újrafényképezése, hogy a sokszor 40-50 éves fotók mellé a jelenlegi állapotot is tükröző felvételek kerülhessenek.

Feltöltéseivel sokszor kifejezetten az volt a célja, hogy csak az "orrunk alá dugja" az adott művet, és mivel tudta, hogy mindenhova nem juthat el, a közösségre bízta a további kutatást. Éveken át az a cél vezérelte, hogy munkájával az öröklétbe emelje a birtokában álló sokezres "offline" adatbázist.

Többekkel együtt, néhány alkalommal volt szerencsém találkozni vele. Sokszor mondogatta: "Sietnem kell a feldogozással" - aztán elmosolyodott. Most már tényleg értem, mire gondolt.

2009. november 26-án jelentkezett be utoljára. Pár nap múlva agyvérzést kapott. Egyszer találkoztunk ezt követően, és néhányszor beszéltünk telefonon. Vidám volt, és azt hajtogatta, hogy nemsokára folytatja a munkát... most pedig itt hagyott minket.

Akik ismerték és szerették, augusztus 17-én, pénteken 11 órakor vehetnek tőle búcsút a Frangepán utcai református templomban. A család kérése, hogy megemlékezők egyetlen szál virágot hozzanak.
Bejegyzés megtekintés:

Hozzászólások

Hozzászólás írása...