Csiky Tibor szoborkert

 
Olaszliszka község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól 57 kilométerre keletre, a Bodrog jobb partján, szőlődombok mellett, a Tokaj-hegyaljai borvidéken helyezkedik el.
A települést 1239-ben említik először IV. Béla levelében akkor még Lyska néven.
A történelmi jelentőséggel bíró település története: http://www.olaszliszka.hu/main.php?telepules_tortenete

Az itt élő emberek szentül meg vannak győződve arról, hogy településükön született Kossuth Lajos ugyanis a Kossuth család 1803 tavaszától 1808-ig élt itt. Nagyapja, Wéber András 1791-ben nyerte el az újonnan felállított, Kassához tartozó liszkai postaállomás postamesteri tisztét. Wéber Karolina és Kossuth László, és az olaszliszkaiak szerint első három gyermekük itt is született. Az elbeszélések szerint a házaspár Sátoraljaújhelyről tartott haza, Monokra, amikor megkezdődtek a fájások, de még sikerült elérniük a nagymamához a liszkai postahivatalba. Eszerint tehát itt született Kossuth Lajos.

A korábbi Wéber postahivatalt ma Kossuth-házként emlegetik. Az épület külső homlokzata megmaradt korabeli állapotában, belsejében pedig több kiállítás is található. Belépve először a Petőfi Sándor és Kossuth Lajos kapcsolatát bemutató kiállítóterembe jutunk, majd a Kossuth-szoba következik ahol a mai kortárs művészek alkotásai láthatóak többek között Éliás József, Drozsnyik István, Kodolányi László, Horkay György (a teljesség igény nélkül). Az utca felőli legelső szoba Kossuth Lajos anyai nagyapjának Wéber Andrásnak állít emléket a korhű postahivatali eszközökkel. A leghátsó szobában pedig Olaszliszkán fellelhető régi használati eszközökből készült kiállítást láthatunk.

A Kossuth-ház (Esze Tamás u. 3, közvetlen út a komptól) udvarán kapott helyett az Olaszliszkán született Csiky Tibor szobrász és éremművészről elnevezett állandó kortárs magyar képzőművészeti kiállítás. A kiállítás megnyitója 2005. március 15-én volt, azóta minden év március 15-től előzetes bejelentkezés után látogatható. Bejelentkezni az olaszliszkai önkormányzaton lehet, ahol készségesen állnak az odalátogatok rendelkezésére.
A kiállítás helyszíne jelenleg tereprendezés és átépítés alatt áll így csupán néhány alkotás látható, de még így is érdemes ellátogatni a térségbe. Az átépítés előreláthatólag 2012. szeptemberében befejeződik, így a teljes anyag megtekinthetővé válik, valamint az újonnan megnyitott területen a tervek szerint alkotótábort szerveznek majd.
A most látható alkotások Ézsiás István, Drozsnyik István, Móder Rezső munkái.

A kiállítás honlapja: http://www.zeneter.hu/olaszliszka/kultura.html
Csiky Tibor az Artportalon: http://artportal.hu/lexikon/muveszek/csiky-tibor
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok

Hozzászólások

Hozzászólás írása...