Bódvalenke azaz a Freskófalu

 
'Hogy látva lássanak' Ady Endre, Szeretném, ha szeretnének című versének soraival találkozhatunk a először a bódvalenkei freskófalut bemutató honlapon. http://www.bodvalenke.eu/

Hogy mennyire igaz ez az idézet a településre azt a saját tapasztalatom alapján mondhatom (írhatom). nemrégiben az egyik kereskedelmi tv csatorna híradójában láttam egy összefoglalót a faluról, más akkor eldöntöttem nekem ezt látnom kell. Felvettem a kapcsolatot a freskófalú megálmodójával Pásztor Eszterrel aki készségesen invitált a településre valamint felajánlotta segítségét a MűLapokhoz. (Ezúton is köszönöm neki).

Bevallom kicsit félve indultam el, féltem a helybéliek reakciójától, hogy fényképezem házaikat, de így utólag félelmem alaptalannak bizonyult. A falubeliek készségesen engedtek be udvarukra, hogy a képeket el tudjam készíteni, egy-egy jó szava szinte mindenkinek volt hozzám. Ottjártamkor a Bódvalenkei projektiroda udvarán éppen képzőművészeti foglalkozást tartottak a településen élő gyerekeknek, gyarapodtam egy kislány által készített virágrajzzal.

A település Borsod megyei északi részén a szlovákiai határtól mindössze 15km-re található. A település talán a legszegényebb az országban, a vezetékes vízhálózat csak részben van kiépítve. A szegénység szemmel látható, kézzel fogható de a falu utcái mégis rendezettek, és sok nagyváros megirigyelhetné a tisztaságát.

Aggtelek felől érkezve már az első házon színes freskóval találkozhatunk, valamint a települést támogató civil szervezetek, magánszemélyek valamint cégek névsorát, ami mással mint színes felfestéssel tették láthatóvá.

A települést 1283-ban említik először, Nenkefolua néven (ez a név birtokosára, egy Nenke nevű személyre utal. Később Nenke néven is szerepel, majd ez Lenkévé alakult) Bodva-Lenke néven először 1863-ban a helynévtár említi. A Bódva előtag a közeli Bódva folyóra utal. A falu látnivalói a freskókon kívül a 19. század elején készült Lenkey-kúria (Petőfi u. 1) valamint az 1786-ban épült református templom.

A környék kiválóan alkalmas túrák és kirándulások szervezésére, a térség szemet gyönyörködtető hegyek, sziklák veszik körül. A falútól 3 km-re a bódvarákói, Rákóczi-barlang 5 km-re Tornanádaskán a középkori eredetű Hadik-kastély.

Végezetül talán annyit tudnék hozzátenni, hogy Bódvalenkét látni kell, hogy látva láthassunk.
Bejegyzés megtekintés: