Renner Kálmán

 
Bemutatására azért vállalkoztam - éremművészként köztéri emléktáblái is fellelhetők városunkban.

Renner Kálmán (1927-1994)
1927. december 8-án született Sopronban ősi rézműves család sarjaként. A családi tradícióként a gépészmérnöki képesítés mellé megszerezte a rézműves mesterlevelet.
Reményi Józseftől elsajátította a mintázás mesterségét. Szívós önképzéssel küzdötte fel magát országos rangú nemzetközileg elismert éremművésszé.
1959-ben vették fel Művészeti Alapba,
1969-ben lett a FIDEM tagja,
1968-ban mutatkozott be első önálló kiállításával a soproni Festő teremben.
Rendszeresen részt vett a FIDEM kétévenkénti kiállításán.
Renner Kálmán karakteres érmeit 13 hazai és 42 külföldi múzeum őrzi, köztük a Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Had- és Zenetörténeti Múzeum az Ermitázs, a British Múzeum, a bécsi, madridi, berlini, prágai, washingtoni stb. múzeumok
Megrendelésre szívesen készített domborműves köztéri táblákat (Szent István, Mindszenthy, Mikola Sándor) stb. valamint emlék és részvételi és díj érméket is. Munkásságáért több ízben kapott elismerést.
1973-ban Győr-Sopron megyei nívódíjjal jutalmazták.
1990. évi Soproni Őszi Tárlaton elnyerte a Perényi díjat.
1991-ben ő lett a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete „Az év legszebb érme” pályázatának győztese. Szülővárosa kulturális közéletének a motorja. Évekig állt a Képzőművészeti Kör élén. Elévülhetetlen érdeme volt abban, hogy 1977-ben, Sopron kapta az Országos Érembiennálé rendezésének örökös jogát. Ő készítette el az emlékérmet, Sopron szabadkirályi városi rangra emelésének hétszázadik évfordulójára.
1994-ben hunyt el Sopronban. Méltó emléket azzal állíthatna neki szülővárosa, ha élete nagy álmát - a Soproni Országos Éremmúzeumot - valóra váltaná.
Forrás: Aranykönyv 2000. Írta: Sarkady Sándor és ifj. Sarkady Sándor. QUINT Sopron.

Lásd még: Ssz.1993.XLVII./2.szám Szolláth György: Renner Kálmán soproni vonatkozású érmei és plakettjei (1972-1992) 66.-83. p.
http://sopszem.sopron.hu/sopszem//1993-XLVII-2.pdf
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt alkotó

Hozzászólások

Hozzászólás írása...