Szabó Iván

Cedrus blogjaCedrus @ 2011.06.16. 21:50Alkotók
 
Szabó Iván szobrászművész (1913 -1998) 1934 és 1939 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult. Tanárai Kerényi Jenő, Bory Jenő és Tar István voltak. Mestere Medgyessy Ferenc akinek a műtermében tanult meg agyaggal, kővel dolgozni. Vásárhelyi képzőművészek alapították 1912-ben a helyi Majolikagyárat, melynek egyik alapító tagja volt Medgyessy is. Szabó Iván mestere által ismerkedett meg a kerámiával. Kezdetben tanulóként járt oda, később mint fiatal szobrász már tanított is. A Képzőművészeti Főiskola növendékeinek gyakorlatát szolgáló nyári művésztelepeket Szabó Iván vezette Hódmezővásárhelyen. A Majolikagyár tervezője volt.
Készített kisplasztikákat, vázákat és tálakat. Témái a lányok, a lovak és madarak, melyek díszítőelemként is megjelennek kerámiáin.
https://www.kozterkep.hu/9076_korso_hodmezovasarhely_szabo_ivan_1970.html?l&nr=1

Szabó Iván szobrászművész műveiből nyílt kiállítás Hódmezővásárhelyen a Nagy Sándor utcai Kerámia Központban. Ide látogattam el a mai napon és hoztam el a Szoborlapra a kiállított tárgyak fotóit.
http://picasaweb.google.com/Maria.Lovasz/SzaboIvan
Hódmezővásárhelyen találkozhatunk köztéri szobraival, Anya gyermekével, Játszó csikók, valamint utcanév táblákkal.
A művésztelepeken készített képzőművészeti alkotások a Bethlen Gábor Református Gimnázium Panteonjában lettek elhelyezve, melynek megalapítója Szabó Iván volt.

Szabó Iván szobrászművész munkássága természetesen többről szól, mint amit én itt megemlítettem, de nekem Vásárhelyhez való kötődése, a kerámiák sokat jelentenek.
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok

Kapcsolt alkotó

Szabó Iván
Szobrász

Hozzászólások

Hozzászólás írása...