Szoborcsoportok külön műlapon

 
Már írtam erről korábban is, de így egyben szerintem még soha nem foglaltuk össze: mi a helyzet a szorosan összetartozó, pl. egy épületet díszítő szobrokkal? Egy műlapra tegyük őket, vagy külön-külön mutassuk be mindet? Hozzunk-e létre egy "anya-műlapot", ahol mindegyik képét feltesszük és kapcsoljuk hozzá az összes műlapot?

Sokat vitatkoztunk a háttérben a főszerkesztőkkel, és logikus megoldási javaslatok születtek (pl.: az anya-gyermek kapcsolás). De sajnos - az én makacsságom mellett - a végeredmény úgy tűnik mégis csak az lett, hogy egy műlap = egy alkotás; amennyiben az alkotás külön alkotótól származik, és nem jelenthető ki, hogy a csoport megbonthatatlan.

Megbonthatatlan és mégis megbontották a Kossuth-téri Kossuth, vagy épp a Tisza István szoborcsoportot is - így már külön műlapok is születtek róluk - de egyben is bemutathatóak, mert valaha egybetartoztak. Földrajzi hely különbözőség is indok lehet itt. (Persze már itt is van ellentmondás a K. szoborcsoportnál, de a visszamenőleges törlések nem jelentenek megoldást! Nem erről van szó.)

A most álló, és élesen különálló, de egy épületre helyezett műveknél viszont - ha már beazonosítottad az alkotót, akkor - szerepeltess mindent külön. Az összekapcsolás lényege az, hogy összekapcsolja a műveket; akit érdekel a szobor, az azonnal látja a műlap jobb hasábjában a sorakozó kapcsolódókat.
Ha a csoportnak története van, amit egyben szeretnél bemutatni, akkor pedig írj "Szoborcsoport" típusú bejegyzést, és az adott műlapokon linkeld ezt be (a szerkesztés nézet "Adalékok" fülén). Ha nem minden műlap tartozik hozzád, akkor pedig jelezz nekem, hogy mit linkeljek még, mert jelenleg mindenki csak a saját bejegyzéseihez tud linkelni.

Aztán majd szebbé teszem ezt a bejegyzés funkciót, és a kapcsolt műlapok borítóját is felsorolom a bejegyzés alatt, de egyelőre ezzel gazdálkodjatok.

Ha tovább szeretnétek vitatni, akkor itt is lehet - de abba az irányba nem engedhetem a dolgot, hogy legyenek megkülönböztetett műlapok - ez a keresést, a térképre helyezést, a listázást is összezavarja, valamint a szoborlap (és egyéb alapvető adatbázis) építési elveknek is ellentmond. Legalábbis akárhogyan agyalok rajta, nem látom egyértelműnek ezt a megkülönböztetést.

Kérek mindenkit, hogy ne kezdje sorolni az ellenpéldákat. A lap folyamatosan fejlődik, és ezzel együtt kell élnünk. A szabályokat előre is kitalálhattam volna, csak akkor még nem erről szólt a lap. A szabályokat a világ változásai indukálják; fura is lenne, ha valahogy fordítva volna.

Egyébként a Feltöltési elvek 5-ös pontja nagyjából ezt mondja el. Szóval végül is most csak tovább részleteztem.

Köszönöm a türelmet és az olvasást is!
Bejegyzés megtekintés:

Hozzászólások

Hozzászólás írása...