... Elmondom hát mindenkinek

Cedrus blogjaCedrus @ 2010.11.01. 16:41Helyek
 
Hetek óta tagadhatatlanul sokat foglalkozom Varga Imre (1923-) szobrászművész alkotásaival. Örömmel tölt el, hogy a Szoborlapon már 105 művészi alkotásában gyönyörködhetünk. Magyarországi szobrainak ez még nem a teljes listája, ezért keresem, kutatom a még feltöltetlen alkotásokat.
Varga Imre/Wikipédia, Varga Imre/Artportal és Wehner Tibor: Modern Magyar szobrászat 1945-2010 (Corvina Kiadó) könyvében olvasom: 'II. világháborús emlékmű, 1990. Zagyvarékas'.
Szintén a már említett Wehner könyvben olvasom: 'Pogány Gábor Benő, 1991. Zagyvarékas, II. világháborús emlékmű. Ez már nekem sok volt a jóból, egy ilyen kis településen kettő is? Ekkor határoztam el, hogy személyesen járok utána.

Tegnap Zagyvarékas volt szobor-túrám célpontja. A vasútállomástól gyalog tettük meg azt a közel négy kilométert a templomig. A különlegesen szép Szent Imre rk. templom előtt szépen gondozott tér fogadott. Míg túratársaim a közeli padokon megpihentek a ragyogó napsütésben, én a szobrokat kerestem. Gyorsan rátaláltam az I. világháborús emlékműre, majd megpillantottam a II. világháborús emlékművet is, melyen az alkotó neve jól olvashatóan bevésve, Pogány Gábor Benő. Ez az egy volt.
Természetesen a kirándulás remekül sikerült.

Az írásom célja valójában az, hogy mennyire félrevezetnek bennünket még egy több ezer forintos könyv oldalain is. Valaki talán tévedésből elírta, majd mások tovább másolták a hibás információt. Varga Imre szobrászművész és még sok művészetet kedvelő ember sem ezt érdemli. Igazából a sorozatos valótlan adatközlés háborított fel.
Most elmondhatom, amit már régóta gondolok a Szoborlapról, igen is van értelme annak amit a szerkesztők felvállaltak.

Epilógus: Zagyvarékason nincs felállítva Varga Imre II. világháborús emlékműve.
Bejegyzés megtekintés: